tisdag 18 januari 2011

Utdelningsinvestering

Utdelningsinvestering (eng: dividend investing) kan enkelt förklaras som att "köpa sig inkomst". Kapital placeras i bolag där det förväntas ge bäst direktavkastning över tid.En utdelningsinvesterare letar efter stabila bolag som förväntas ge goda, samt över tid stigande utdelningar. För att hitta dessa används ofta någon form av fundamentalanalys och man tittar mycket på bolagets historik. En köpkandidat ska ofta ha en lång historia av stabila, inklusive höjda utdelningar.

Ofta letar man efter bolag vars verksamhet är förhållandevis förutsägbar så att vinster och utdelningar kan bibehållas genom låg- som högkonjunktur. Ett riktmärke är att bolag ska kunna uppvisa en utdelning liksom utdelningstillväxt som är 4% eller mer. Utdelningarnas andel av vinsten är också viktig. För att säkerställa att bolaget kan fortsätta betala ut utdelningar i perioder av eventuellt minskad vinster ska den helst inte vara för hög, 50% anses ofta som ett riktmärke för att ha en del fallhöjd.

En utdelningsinvesterare säljer i regel inte av innehav såvida inte utdelningarna anses i fara. Sänkta utdelningar eller sänkt utdelningstillväxt utgör varningstecken. Mao är en utdelningsinvesterare inte intresserad av att "tima" marknaden genom att frekvent köpa och sälja. Det räcker att köpa "billigt" i förhållande till förväntad direktavkastning och sedan behålla "pengamaskinen" så länge den genererar förväntad avkastning.

Ränta på ränta (eng: compuonding) effekten är ett viktigt begrepp inom utdelningsinvestering. Om man återinvesterar utdelningarna så får man på sikt en väldigt hög avkastning på initialt satsat kapital.

Om du är intresserad av utdelningsinvestering, så ta gärna en titt på vad Lowell Miller publicerat.

Är du influerad av utdelningsinvestering?

2 kommentarer:

 1. Som en ny på invetserare på aktie marknaden så tycker jag att det kan vara ett bra sätt att försöka bygga upp sin portfölj på. Men då ska man ju använda utdelningen till att investera yttligare men kanske i ett annat bolag för att sprida risken lite.
  Det bästa är ju om man lägger investeringen på några bolag i början och inte allt på ett kort för att sprida risken.
  Man ska ju ha sin investering under en långperiod så då är man ju inte lika känslig för kurs nedgångar heller.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har börjat satsa på utdelningsbolag på sistone och tänker mig att behålla mina innehav så länge det bara går, för att ränta-på-ränta-effekten ska få mest fräs!

  Jag återinvesterar utdelningarna i utdelande bolag som det är idag, men kanske måste tänka om där för vissa bolag, ifall det finns något annat som kanske ger bättre avkastning.
  Då får jag lägga återinvesteringen där istället.

  Jag har läst Lowell Millers bok The Single Best Investment: Creating Wealth with Dividend Growth och den är en riktigt bra bok om utdelningsinvesteringar! Rekommenderas!

  SvaraRadera