söndag 16 januari 2011

Krediter och dyra lån

Efter att ha fått större koll på sin ekonomi (se förra inlägget) och gjort de justeringar som är möjliga för att få till ett överskott varje månad bör prioritet nr ett vara att betala av alla dyrare krediter och smålån; kreditkortskulder, sms-lån m.fl. Om dylika inte finns. Jättebra, men i många fall så finns de tyvärr.

Rent matematiskt så bör man betala av dyrare lån först (se ränta, avi-avgifter, kort-avgifter et.c.), men från ett psykologiskt plan kan det vara mer motiverat att betala av de små lånen först, d.v.s. lånen med lägst belopp. I takt med att lånen avverkas så höjs troligen motivationen att fortsätta "beta av" dem.

Samtidigt som detta görs, börja lägga undan några hundralappar till en buffert (100-500 kr/månaden). Använd automatisk överföring till något lämpligt sparkonto. Detta är heller inte det matematiskt mest förnuftiga, då logiken dikterar att även dessa pengar bör användas för att betala av lån. Dock så menar jag på att även här spelar psykologi in. Vänj dig tidigt vid att spara och bygga upp ett sparkapital. Dessutom ska denna buffert hjälpa dig, så att du inte tar framtida konsumtionslån.

Med andra ord, så länge det finns dyra konsumtionslån, använd pengarna främst till att betala av dem. Börja dock också med att sätta undan en mindre del till en sparbuffert på ett säkert sparkonto. Vänta med de mer riskfyllda aktie- och fondplaceringarna tills denna fas är klar och smålånen är avbetalade. Man betalar ofta runt 15% i ränta och avgifter på konsumtionslån. En sådan avkastning är svår att slå och den säkraste "inkomsten" är därför att helt enkelt betala av dem för att minska denna utgift och på så sätt "tjäna" de pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar