onsdag 26 januari 2011

Fattig får betala dyrt och rik får rabatt

Det är många som köper en ny bil med någorlunda regelbundna intervaller. Det gör de säkerligen rätt i. Ibland behöver man byta.Det jag vill illustrera med mitt nedanstående exempel är hur olika mycket man kan få lägga på samma sak beroende på hur förutseende man är.

Om du nu ska köpa en bil för, låt oss säga 200.000 kr.

I ena fallet får du låna till hela beloppet. Om vi räknar med en avbetalningstid på 7 år så kommer sluträkningen bli ca 241.000 kr (genomsnittlig ränta på 5% dvs inte alls oskäligt högt).

Om du däremot investerat 100.000 kr 7 år innan ditt tilltänkta nybilsinköp samt räknar med en genomsnittlig avkastning på 10%/år ( dvs något under den nominella medel-avkastningen på börsen) så har du ca 200.000 kr efter de sju åren och kan köpa bilen kontant.

Ja, det finns fler faktorer man kan räkna på, men poängen kvarstår.

Oavsett vad du vill eller behöver köpa i framtiden så "tjänar" du rimligtvis rejält på att ha investerat en slant och låtit det växa framför att låna när det väl beger sig. I ovanstående exemplet får du lägga mer än dubbelt så mycket (ej inflationsjusterat) om du lånar än om du från början lagt undan en del och investerat.

Den som är "fattig" får m.a.o. betala dyrt för samma vara, som den "rika" får till rabatt.

Vad vill du betala? 100.000 kr eller 241.000 kr?

4 kommentarer:

 1. Jävligt bra inlägg, precis såhär vill jag tänka. Det gäller att slå systemet. Det finns oftast en anledning till varför vissa blir rika och andra förblir fattiga.

  SvaraRadera
 2. Tack! Ja, allt hänger nog inte på att ärva eller vinna på triss. :)

  SvaraRadera
 3. Fast jag tycker resonemanget är lite tvetydigt. I ditt första exempel lånas hela beloppet och i det andra investeras 100k i första skedet.
  Rent tekniskt borde exempel ett i så fall endast låna 100k och inte hela beloppet och isåfall kan vi även resonera om det inte är smartare att investera allt.

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentar och visat intresse! Det stämmer att det inte är helt tekniskt korrekt. I exemplet förutsätts att den med "rik-mentalitet" har över tid lagt undan en pott pengar så det finns 100.000 kr vid jämförelseperiodens början medan den med "fattig-mentalitet" konsumerar upp (eller pga av lägre inkomst tvungen att använda allt till nödvändiga kostnader) hela sin disponibla inkomst hela tiden. Tekniskt diskutabelt? Ja. Overkliga förhållanden? Nej.

  SvaraRadera