onsdag 19 januari 2011

Investera lagom - Investera i Investmentbolag

Jag har nu gått igenom de grundläggande investeringsmodellerna. De flesta investerare brukar en blandning av olika modeller.

Avslutningsvis vill jag enbart säga något om en strategi som är en mix av flertalet av de redan beskrivna grundläggande investeringsmodellerna. Nämligen att köpa aktier i investmentbolag.Strategin skulle jag vilja kalla en svensk bland-modell. Anledningen till att jag kallar den svensk är för att jag ej funnit den beskriven utanför Sverige (Om någon vet om utländska källor/undersökningar gällande investmentbolags utveckling i jämförelse med andra index får ni gärna meddela detta).

Föreningen Aktiespararna och Tobias Schildfat är några som beskrivit vad jag här kallar investmentbolags-strategin samt som har tagit upp fördelarna med den. Till sin karraktär så utgör den som sagt en mix av olika investeringsmodeller.

Tanken är att genom att investera i ett antal investmentbolag så får man per automatik en bred diversifikation på sitt aktieinnehav. Genom att blanda maktbolag, tillväxtsorienterade investmentbolag, riskkapitalistbolag et.c. så får man också innehav som inte är direkt korrealiterade tll varandra (jämför med Modern Portfölj Teori).

Som jämföresleindex till investmentbolag så används ofta Sverigefonder. Vid en sådan jämförelse kan man med investmentbolag få en "billigare" portfölj om man ser till förvaltningskostnad över tid än vad man får i många Sverigefonder. En annan noterad fördel är att en mix av olika investmentbolag historiskt avkastat bättre än många Sverigefonder.

En annan anledning som lyfts fram är substansrabatten. Investmentbolag handlas ofta med substansrabatt, d.v.s. det underliggande värdet av deras innehav är högre än vad investmentbolaget själv är värderat till. Man menar då att man får de underliggande innehaven till "rabatt" (jämför värdeinvestering) Substansrabatten kan dock ändras över tid och alla handlas inte till rabatt.

Utdelningarna är ännu en orsak. Investmentbolag kan i regel erbjuda goda utdelningar då de får utdelningar från sina innehav som de, med "rabatt", slussar vidare (jämför utdelningsinvestering).

Att investera i några investmentbolag erbjuder alltså en bred diversifikation inklusive riskspridning. Samtidigt som man får en portfölj med låg förvaltningskostnad men med god chans att avkasta bättre än många Sverigefonder. Så vill du investera det svensk-typiska lagom i varje; investera i investmentbolag!

Hur ser du på investmentbolag?

4 kommentarer:

 1. Jag gillar investmentbolag. Kinnevik, tex, är ju närmast att likna vid en global tillväxtmarknadsfond om man kollar innehaven.

  SvaraRadera
 2. Ja de har ett finger med både här och där i tillväxtsmarknader liksom i tillväxtsbrancher. :)

  SvaraRadera
 3. Ja, köp Investor som idag meddelar att substansrabatten var 36 % vid årskiftet. Klockrent köp!!

  SvaraRadera
 4. Investor är inte min personliga favorit, men man vet ju aldrig hur framtiden blir. :)

  SvaraRadera