måndag 24 januari 2011

Havsfruns substansrabatt håller i sig

Havsfruns substansvärde per den 31 december 2010 uppgick till 29:60 kronor per aktie. Senaste kurs 18,20 kr. Rabatten är därmed fortsatt väldigt hög.

Resultatet i år har inte varit något vidare, men med ca 8 kr i kassa så förmodar jag fortfarande att utdelningen kommer bli minst 1,50 kr/aktie som det varit tidigare. Det finns som synes utrymme för höjning också. 8,2% blir direktavkastningen baserat på dagens kurs och förra årets utdelning. Om vi vågar hoppas på en modest höjning till 2 kr för oss trogna aktieägare som följt med Havsfrun på resan under det förlustbringande 2009 samt 2010 som inte bjudit på några större värdeökningar fastän börsen i övrigt "rusat". Ja då hamnar vi på  11,2%, men nu är det ju tyvärr inte jag som bestämmer det så vi får vänta och se tills bokslutsrapporten presenteras den 21 Februari.

Ja, jag vet att Havsfrun inte är analytikers favorit. Hög "förvaltningskostnad och att det är tämligen låg likviditet på handeln samt att den höga substansrabbatten är berättigad. Men.

Havsfrun har alltid levererat goda utdelningar till mig (syftet med mitt innehav) och på så sätt varit en, om än liten, kugge i maskineriet. .

4 kommentarer:

 1. Ett tips på ett bra bolag är: Lovisagruvan
  Tycker du borde kolla upp det. Jag har nyligen gått in, kunde inte hålla mig borta!

  EPS 2010 = 4,1 kr
  kurs = 24 kr
  P/E = 5,8
  utdelning förra året =1,5 kr
  Borde kunna höjas i år med tanke på vinsten!

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Ja jag har också kikat på dem och det har kliat i mina fingrar också. De verkar ha bra informationsgivning, med månadsrapporter, vilket är ett ytterligare plus.

  SvaraRadera
 3. Vad har du för argument för och emot?
  /Patrik

  SvaraRadera
 4. Jag ser inget fundamentalt fel i bolaget annat än att det är litet och känsligt och där i ligger en stor risk, men man ska ju inte jämföra päron och äpplen. Allt på Aktietorget är det mer risk i, oftast mindre likvida och är ju spekulativa till sin natur. Råvarubranchen är ju också starkt beroende av marknadspriset. Jag har suttit och hoppats på att något ska hända av typen "grus i maskineriet" som får folk oroliga och kursen att sjunka, men de bara fortsätter gräva... Den andra anledningen har att göra med mina egna placeringsregler dvs hur mycket och hur många innehav jag ska ha och hur korrealerade de ska vara till varandra. Bara för att göra "reklam" så startade jag en tråd om Lovisagruvan på det nystartade forumet... ;)

  SvaraRadera