söndag 16 januari 2011

Transparensdåre

Nu har ju efterspelet till HQ affären börjat och det finns mycket att finna på medierna om detta, så jag ska inte själv gå in på det egentligen.

Däremot vill jag tipsa om en DiTV inslag på http://di.se/DiTV/2010/9/15/Plotsigt-exploderar-skiten-rakt-i-ansiktet/?sr=6&tr=277647&rlt=0 med det kärnfulla titlen "Plötsligt exploderar skiten rakt i ansiktet".

Det är en intervju med Sven Hagström, finansman och ordförande för investmentbolaget Öresund. Huvudägare till HQ.

Hagström pratar en del kring själva HQ-affären ,men det är varken den talande rubriken eller HQ i sig jag vill uppmärksamma utan det han säger i andra halvan av inslaget.

"Är du börsnoterad så är det en varudeklaration. Du måste berätta varför du gör saker och ting och varför inte och din uppfattning och allting. För det är det som aktieägaren ska köpa och sälja sin aktie på. Så de vet vad det är för jeppar som sitter där uppe och styr och ställer. Det är enormt viktigt!"


Jag håller med och det kan inte påpekas tillräckligt hur viktigt det är. När man väl tagit ett bolag till en publik notering så har man en skyldighet att hålla sina aktieägare uppdaterade. Inte bara enligt regelboken utan också för det är på sådant sätt man skapar förtroende. Förtroende är A och O i all affärsverksamhet, förtroende för produkten, för handlaren, för leverans, priset et.c. och i aktieägarsammanhang framförallt förtroende för ledningen.

Tänk själva om ni har en affärspartner. Det är enormt viktigt att ni känner förtroende och tilltro till denne. Om inte ser ni ju till att avsluta affärsrelationen snarast möjligast oavsett vad det är för guld och gröna skogar som utlovas. Oavsett hur mycket du redan tjänat eller inte tjänat på affärsverksamheten.

Om du känner förtroende för ledningen är alltså en av de primära saker du ska titta igenom innan en investering och även fortlöpande under en investering. Börjar du känna misstro är det en stark varningssignal. Mycket starkare än diverse TA-signaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar