fredag 28 januari 2011

Gör tvärtom

Du som läsare av bloggen kanske minns när jag lyfte fram att populära aktier sällan ger mycket för där är en positiv utveckling redan inräknad. En positiv utveckling ger enbart en smärre justering. En oväntad negativ däremot får kursen att falla kraftigt. Motsvarande förhållande gäller opopulära aktier. En negativ utveckling är redan inprisad av alla så fallhöjden är begränsad. Om det däremot kommer positiva nyheter så blir alla plötsligt överaskade och värderingen gör ett glädjeskutt.Nu har VA.se uppmärksammat analytikernas roll i en artikel med namnet "Aktierna analytiker hatar går bäst".


Uttdrag från artikeln:


"Kollar vi snittavkastningen 2010 för de 10 mest köprekommenderade aktierna på OMX30 i januari ifjol så slutade den på 23 procent.


Snittavkastningen 2010 för de 10 mest oälskade aktierna i januari förra året blev 38 procent, alltså 15 procentenheter bättre än de mest älskade och analytikerrosade.


Tittar vi tillbaka till 2009 får vi samma utfall. De 10 minst älskade avkastade i snitt 95 procent under året. De 10 mest älskade avkastade i snitt 47 procent."

Det finns tre säkra sätt att bli rik på sikt genom att äga enskilda aktier och man behöver varken vara nationalekonom, matematikprofessor eller kunna klassisk-grekiska.
 
Det ena är utdelningsinvestering och låta ränta på ränta effekten arbeta för dig. Det andra är värdeinvestering och enbart köpa klart undervärderade företag då tillfälle beger sig. Det tredje är vad som beskrivs ovan, s.k. contrarian investing. Dessa tre sätt fungerar för ALLA.
 
Var med och diskutera mer på Spartacus Invest Forum

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant inlägg! Din blogg är väldigt intressant överlag. Mycket lärorik för en nybörjare som jag. Det är på en nivå så jag hänger med.

    SvaraRadera
  2. Tack! Har du några speciella favoritinlägg?

    SvaraRadera