söndag 16 januari 2011

Ormvråken

Vi har en ormvråk där vi bor. När vi ser den så är det oftast då den cirkulerar över fälten och skogen. Det är en ganska magisk syn fast man enbart ser den på håll. Idag när jag satt och skrev ett inlägg till bloggen, så såg jag att den satt i ett träd inte alls långt i från fönstret där jag satt. Uppskattningsvis 20 meter.Den satt och bevakade fältet närmast boningshuset. Alldeles stilla. Gårdskatten smög förbi på gräsmattan och på huvudrörelserna så förstod man att ormvråken kastade ett öga på katten, men i övrigt så rörde den sig knappt.

Den satt på sin gren i alla fall i 15 minuter. Jag vände bort huvudet och tappade uppmärksamheten efter en stund och plötsligt när jag tittade igen så var den bara borta. Slog han en mus eller sork på fältet?

Ormvråken är en fågel som väntar på sin chans och tar den när den kommer. Den har trots sitt namn inte specialiserat sig på ormar utan kan slå ned på ett varierat utbud av "måltider"; möss, fåglar, ormar, kaniner till och med mask äter den.

Specifikt för ormvråken är dock att den jagar genom att ofta sitta och vänta på en utkiksplats. Tålmodigt och vaksamt väntar den på sin chans, bevakar sin omgivning. När chansen väl kommer, vad ödet än må ha fört i hans väg, så slår ormvråken kvickt och resolut till. Voila! Middagen serverad!

När jag såg ormvråken bestämde jag mig snabbt för att det påbörjade blogginlägget kunde vänta. Det kändes mer aktuellt att skriva om ormvråken, än om veckans börsklimat. Eller utesluter det ena verkligen det andra?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar