söndag 16 januari 2011

Dignitana och framtiden

Jag kom på mig själv att jag knappt nämnt något om Dignitana som jag köpte våren 2010. Närmare bestämt Dignitana BTU. En BTU omvandlades sedan till en aktie och en teckningsoption. TO sålde jag sedan för att minska exponeringen mot spekulationsaktier.

Dignitana bedriver verksamhet inom området medicinteknik och har utvecklat ett patenterat skalpkylningssystem som reducerar hårbortfall vid cellgiftsbehandling. Dignitana är vi det här laget ganska omnämnt och bekant av olika spekulanter och spås av många en lysande framtid. Smallcap.se (http://www.smallcap.se/company/22/comment/0/) följer Dignitana för den som är intresserad av att läsa vad de har att säga om bolaget. Nämnas skall att de är mer positiva till utvecklingen än bolaget självt och ställer därmed än högre prognoser.

"Prognosen på 24 miljoner i omsättning för 2011 tror vi är försiktigt satt. Det är i nuläget svårt att säga hur snabbt den kinesiska marknaden kommer att utvecklas, men vi vet att Asien är en av de mest intressanta marknaderna, UK, världens största marknad, kommer också att bli viktigt under 2011. Under 2012 tillkommer Japan och USA och det gör att en omsättning på 100 MSEK är möjlig. Vi tror att marknaden kommer till insikt om detta under nästa år och att det kan bli en riktigt fin resa i Dignitana."


Hittills så har Dignitana levererat enligt plan. Nedan är mina "riktkurser" baserat på bolagets prognostiserade VPA och en värdering på P/E 14. (Ja, det kan tyckas lågt för ett snabbväxande bolag, men ni vet att jag har för vana att alltid räkna i de lägre intervallerna)

2011 - Omsättning på 24 Mkr och ett break-even resultat
2012 - Omsättning på 61 Mkr och VPA 1,50 Kurs: 21 kr
2013 - Omsättning på 100 Mkr och VPA 2,50 Kurs: 35 kr
2014 - Omsättning på 140 Mkr och VPA 3 Kurs 42 kr

Kursen just nu på 23,90 kr dvs marknaden prisar in en hel del redan. Om Smallcaps prognos för 2012 slår in och man räknar med P/E 18, vilket iofs inte vore orimligt, så kan med andra ord 45 kr nivån nås om drygt ett år.

I detta caset ska man dock betänka att om någon form av negativ nyhet kommer så kommer det få stor effekt på kursen då så mycket förväntningar är inbyggda redan. Detta är en s.k. populär aktie, som så länge allt går enligt plan kommer fortsätta sin positiva kursutveckling men som åker på en rejäl känga om något negativt förknippas med dem.

Vad är din syn på bolaget?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar