måndag 1 juni 2015

Mindre transparens eftersträvas

Jag har noterat en utveckling. Inte minst bland aktieintresserade. Det är mycket oftare nu man får höra talas om (samt läsa om) hur den och den agerat till den och den kursen i det eller det bolaget. Både "on-line" som "IRL". Det finns t.o.m. banker som uppmuntrar denna form av insyn. Funktioner som gör att man i realtid kan följa hur andra agerar.

Jag förstår tjusningen med det och jag själv heller inte sen med att försöka lära mig från andra. Dock kan jag tycka att vi nu börjat närma oss en nivå på det då det inte längre handlar om att dra inspiration och få ideer utan det mer eller mindre uppmuntrar till s.k. Följa John.

Sedan tidigare har jag försökt att inte skriva för mycket i realtid när t.ex. köp eller försäljningar gjorts eller i vad. Inte för att jag tror att mitt agerande på något vis påverkar någonting, men för att jag vill inte uppmuntra någon till att leka Följa John. Istället har jag gjort någon notering i efterhand eller kvartalssammanställning.

Utvecklingen i stort har dock gått i motsatt riktning, med mer och mer transparens mellan alla. I näst intill realtid.

Om utvecklingen då gått åt ena hållet så väljer jag nu att försöka gå åt andra. Jag kommer försöka dra ned på transparensen än mer. Om möjligt skulle jag vilja få bloggen mer att handla om branscher, övergripande investeringsdiskussioner och noteringar kring olika bolag och mindre om vad som köps när.

I alla fall för mig är det mer givande att få respons på dylika tankar/inlägg. Förhoppningsvis finns det ett värde av det även från läsar-håll.

Följa portföljer i realtid kan man ju också göra på annat håll. Hur man än vänder och vrider på det så har ju de flesta haft en väldigt god avkastning de senaste 7 åren. Det har ju i princip bara gått uppåt. Inte minst nu sista tiden. Att jag klarat mig hyfsat under denna period säger m.a.o. inget annat än att det varit förnuftigt att spara undan en del pengar (och investera dem) under den här tidsperioden. Det är dock något som är allmängiltigt i alla tider.

Så om det går läsa mer om köp och sälj på andra ställen så eftersträvar jag att det blir mindre av sådant här, på gott och ont (någon måste ju vara udda). Tonade vindrutor är dessutom snyggare...



Hur tänker du kring denna utveckling i stort och möjligheten att följa andra?


24 kommentarer:

  1. Håller med. Särskilt på twitter ser man många som skriver köper detta idag, säljer detta idag - det tillför inget värde utan sätter bara fokus på helt fel saker. Det är farligt att utsätta sig för för mycket marknadspriser och indexnoteringar varje dag, något man borde skärma sig från så mycket som möjligt.
    Guy Spier skriver en del om detta i sin bok, han lägger t.ex. nästan aldrig in köp/sälj order medans marknaden är öppen, för att undvika känslomässiga reaktioner på kursrörelser etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Twitter kan nog vara lite extremt ibland.

      Guy Spier är väl också väldigt förtegen om sina köp/sälj för att slippa "fastna" i sina uppfattningar. Har man offentligt gått ut med något så har man tydligen svårare att ändra uppfattning: http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2012/08/value-investing-class-2012.html

      Radera
    2. Ja, det är en av Cialdinis principer som Munger också brukar prata om. Det är beteendevetenskap som visar till en inneboende önskan om att vara konsekvent, har man sagt något offentligt förstärks denna önskan väldigt och det blir svårare att "bryta" mot uttalanden som man har gjort inför andra - till exempel att en investering är bra.

      Men jag tycker Lundaluppen har en bra poäng också. Spier skriver också om fördelen att kunna bolla investeringsförslag med andra kunniga investerare, han driver dessutom en aktiefond vilket ställer helt andra krav än vad en privatinvesterare som evt. bloggar möter.

      Radera
  2. Jag delar din uppfattning och jag tycker själv inte om den utveckling jag ser, där tillgången till information hela tiden ökar och jag hela tiden ”översköljs” med information från alla möjliga (och omöjliga håll). En uppenbar risk med utvecklingen är att allt fler börjar köpa/sälja ”på volley” bara för att så snabbt som möjligt hinna med att följa någon uppburen bloggares eller extremt framgångsrik spekulants portfölj. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan någon färdigställer en programvara med tillhörande algoritmer, för att följa bloggare och portföljer och den vägen försöka tjäna en hacka på utvecklingen.

    Jag välkomnar din ide att försöka gå emot strömmen och din önskan att få till mer övergripande diskussioner. För mig är investeringar minst lika mycket filosofi, beteendevetenskap och övergripande trender, som nyckeltal och allehanda grafer. Jag tror nämligen att sunda investeringar görs utifrån sådana saker som självkännedom, långsiktiga trender och en medveten strategi/metodik.
    //Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Stavros

      Klockrent!

      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  3. Tråkigt att inte kunna tillägga så mycket, men jag delar din uppfattning och agerar likadant själv!

    SvaraRadera
  4. Ett utmärkt inlägg. Själv har jag framfört dessa tankar på Lundaluppens blogg på den tid det begav sig. Varför knöt Avanza dessa bloggare till sig? Svar: Man ville ha aktivitet runt spelbordet. Se bara vad som hände när Lundaluppen meddelade att han börjat köpa Bonheur, eller för den delen när Aktiefokus började med Vardia köpen. Spararkollektivet fick eld i baken.

    Ett inlägg på Lundaluppens blogg handlade om att skribenten var inte särskilt intresserad av att lära sig något han hängde mest på blogghaken för att se vad som var på gång. I klartext att få tips utan att behöva anstränga sig det minsta.

    Själv försöker jag stänga ute mycket av larmet. Är kund på Nordnet finns inte på Shareville vet inte vad det är egentligen. Försöker koncentrera mig på de bolag jag vet något om.

    En amerikansk investerare uttryckte det så här: The Investor should spend almost all his time on learning the facts of the company och ingen tid på fiska efter tips här och där. Givetvis sker det motsatta investeraren kräver tips and action and shy away from hard intellectual work.

    När jag skrev på Lundaluppens blogg fick jag några gånger frågan varför jag inte hade någon egen blogg? Tror inte den hade fått så många läsare. Att meddela att jultomtenten inte finns, och att uppmana läsekretsen att arbeta med indexförvaltning och riskhantering är ju inget som fångar någon uppmärksamhet.

    Hur många skulle vara intresserade i att deltaga i följande mentala övning: Vi antar nu att du har gjort några direktinvesteringar i aktier. Övningen går nu ut på att du skall absolut inte titta på börsen eller på någon notering av "ditt bolag" tisdag, onsdag och torsdag. Jag brukar ibland göra detta. Klarar du det?
    Jag har upptäckt att bolag som jag investerat i som Novo Nordisk, Lundbergs och Coca-Cola klarar sig utmärkt utan jag behöver att sitta och stirra på deras kursnoteringar.

    Ha det bäst
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lars, jag deltar gärna i övningen, ska rapportera hur det gick. Ska erkänna att jag är inne och tittar på portföljen i vart fall en gång om dagen så viss abstinens kan uppkomma. Varför vet jag inte, är lite som att nyttja tobak. Det är inte nyttigt, men ändå gör man det flera gånger om dagen.

      Mvh
      Henning

      Radera
    2. Intressant ide. Finns ju en del blogg-initiativ så som snål-månad. Kanske en vecka som handlar om att inte logga in på depån vore en intressant utmaning och träning i självkontroll!? ;)

      Radera
    3. Appropå din tisdag, onsdag och torsdag utmaning Lars så är jag med på den. Ingen titt på kursnoteringar av bolag på någon av de tre dagarna. Kommer jag vara vid mina sinnes fulla bruk på fredag? ^^

      Radera
    4. Jag kommer ihåg när jag brukade kolla kursen på Sandvik på svttext till maten varje dag. "100 kronor rikare! 25 kronor fattigare." Det går över. Efter en eller två svängningar på börsen så inser man att det egentligen inte betyder något alls vad börsen gör idag. Jag kommer inte göra något annorlunda idag eller imorgon om börsen gått ner 10% eller upp 10% och händer det något större kommer jag nog höra talas om det.

      Samtidigt så försöker jag notera priset på mina aktier någon gång varje vecka, mest för att jag tycker om fina grafer men det går utmärkt att kolla det i efterhand även om det tar lite mer tid att gräva fram datat.

      Om det som Spartacus skriver så håller jag med om att värdet på "Nu har jag köpt X för Y kronor!"-inlägg inte är så högt och att det till och med kan vara farligt, men jag förstår hur det kan hända. Man har fattat ett beslut med mer eller mindre risk och man är lite nervös och exalterad och man vill ha någon form av bekräftelse att man gjort rätt. Det tror jag man får på Internet. Vi är flockdjur. Vi tycker om att göra som andra.

      I alla fall ser jag sällan några kommentarer som säger "det var dumt gjort av dig" (krävs mycket tro på sig själv för att påstå något sådant om någon annans investeringsbeslut (eller spekulationsbeslut).

      Radera
    5. Intressant reflektion. Det där om att man söker bekräftelse på ett taget beslut. Kan nog ligga mycket i det.

      Radera
    6. Just nu har jag inga problem att låta bli att titta på enskilda kurser och det är inte längre varje vecka jag gör det. Däremot så kommer det att bli extremt svårt att inte titta på den där "index pilen" då det är något jag gör precis varje gång jag gör min "omvärldsbevakning" på nätet några gånger per dag. Stavros

      Radera
    7. @Henning

      Övningen är mycket nyttig. En gång lyckades jag hålla ut en hel vecka.
      Fast på fredagen tog det emot. Detta skall villigt erkännas.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    8. Haha, Lars, bra kommentar. Skulle gärna läsa din blogg, tror ändå att det finns mycket att lära sig utav den. Men kan likt dig säga att det finns ingen som vill läsa om indexinvesteringar. Skrev om det hela 2014 och hade knappt några läsare på bloggen. Sen i slutet av 2014 tänkte jag att det var kul att hålla på med aktier, som en kul grej. Fick på en gång mer läsare per dag än vad jag hade per månad innan. Det blir också en självförverkligande cykel. Man gör och skriver det som läsarna vill ha. Blir en del av sorlet. Kan mycket väl vara bra att stänga av. Läser som de andra skriver hellre om strategier och tänk än om specifika företag. Analyser och köp/sälj gör jag själv, men att lära mig analysera/investera göra jag gärna av andra.

      Radera
    9. En bloggare som investerar regelbunder i Avanza Zero skulle kräva inlägg på lite andra teman, men skulle definitivt kunna vara intressant ändå. Men nu investerar du väl inte bara i index Lars, och att få ta del om dina lärdomar i Novo Nordisk och liknande bolag hade varit intressant tycker jag.

      Radera
  5. Spartacus,

    Även jag instämmer med tidigare talare. Visst är mer intressant med övergripande investeringsdiskussioner och djupdykningar i specifika branscher än blogginlägg som redogör för att någon (mer eller mindre kunnig) person köpt aktier i ett visst bolag. Ser med entusiasm fram emot kommande inlägg på detta tema.

    Om du tillåter vill jag göra en ytterligare kommentar om den nya flugan, TradeVenue, som en stor andel bloggare verkar kastat sig över. Detta fenomen är väl dock ett steg i rakt motsatt riktning från vad du förespråkar i detta inlägg? Ett DI Börssnack på steroider, där småsparare med hjälp av varandra och allehanda verktyg kan påverkar varandra till att köpa nästa heta bolag. Liknar ett försök till ett fristående Shareville. Får dock reservera mig för att jag bara klickat runt på hemsidan i några minuter, det räckte. Det är inte utan att man undrar hur TradeVenue avser att tjäna sina pengar, för någon ideell verksamhet är det knappast frågan om. Gissningsvis kommer användare utsättas för riktad reklam m.m. som lockar till investeringar i diverse finansiella produkter. Förstår dock att du ser det som ett sätt att nå ut till fler läsare, bra dock att du behåller nuvarande format på din blogg. Annars tror jag att du hade tappat många läsare som står för insiktsfulla kommentarer såsom Lars, Stavros och Carolus.

    För den intresserade så kan jag nämna att man vid en snabb genomgång av TradeVenues användarvillkor ser följande: "Genom att registrera dig som användare på TradeVenue samtycker du till att de personuppgifter du anger lagras och används för produktutveckling, profilering, marknadsföring, analys och statistik. Du som användare har när som helst rätt till att återkalla detta samtycke, begära ändringar av lämnade uppgifter samt att begära registerutdrag. Notera att samarbetspartners till TradeVenue kan, med samma syfte som ovan, komma att få tillgång till uppgifterna."

    Riktad reklam, och försäljning av personuppgifter till "samarbetspartners" i bland annat marknadsföringssyfte, kan man alltså se fram emot som användare. Nog om TradeVenue från mig.

    Jag kommer fortsätta följa din blogg med stort intresse eftersom den, enligt min mening, är en av de bättre sedan Lundaluppens sorti.

    Mvh
    Henning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte uppfattat TradeVenue så som du, men jag tycker det är sunt av dig att vara kritisk till nya saker som man stöter på. Inte minst på internet. Såvitt jag vet så är TradeVenues förhoppning att tjäna pengar på att bolag ansluter sig till deras bolagsbevakning.

      Ja det är responsen på inläggen som jag som bloggare är extra glad över. Hade jag inte en gång för ett par år sedan fått för mig att prova blogga hade jag aldrig haft utbytet med dig, Lars, Stavros, Carolus och alla andra. Det är ur detta perspektiv jag ser det som positivt att försöka nå ut på fler "plattformar". Vem vet vem man kan få intressant respons på i framtiden tack vare att man ville pröva någonting nytt idag?.

      Radera
    2. @Spartacus, som sagt, jag har bara tittat på hemsidan i några minuter. Det kanske är en bra tjänst om man utnyttjar den på rätt sätt, men jag är tveksam (som kanske märkts).

      Radera
  6. Instämmer helt! Köpa aktier att lägga i byrålådan och glömma bort hör man ofta men det har blivit omöjligt eftersom alla sitter och stirrar på portföljen varje dag. Allt ska delas och redovisas gärna dagligen och samtidigt förespråkar man egna analyser och hur viktigt det är att inte påverkas av de psykologiska aspekterna på börsen. Socialamedier bubblan är den största bubblan av dem alla ;)

    SvaraRadera
  7. Jag vill gärna tro att jag är relativt självständig numera (självbedrägeri?). Det fanns en tid när jag definitivt kunde agera "Följa John" utifrån vad jag läste på Börssnack och VCW (har jag för mig det hette). Otroligt korkat (och kostsamt!) beteende...

    Fast någonstans måste man ju få sina investeringsidéer från. Vi lever ju inte i ett vakuum: nästan allting handlar om externa influenser och hur vi (medvetet eller omedvetet) sållar bland dem.

    Idag skulle jag alltså inte köpa aktier i ett bolag endast för att någon annan skriver om dem (äger exempelvis varken Deere eller Bonheur trots min beundran för Lundaluppen). Fast kan jag verkligen säga att jag är självständig om jag gräver vidare på egen hand i ett bolag någon annan rekommenderat? Hur letar man självständigt upp nya investeringsuppslag? Tycker det är svårt att avgöra.

    Något Twitterkonto har jag inte och jag följer alltså inte det flödet. Har ändå svårt att se att något där skulle kunna få mig seriöst intresserad av ett specifikt bolag. Kanske är jag arrogant?

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej någon bubbla går ju inte leva i. Visst kommer investeringsidéer någonstans ifrån. Att härma och efterapa är troligen också en del i varje människas inlärningsfas. Tänker bara på hur små barn gör för att lära sig ett språk, måla, beteenden et.c. Härma efter någon annan är ofta första (och överlag väldigt effektiva) steget till att utveckla sig vidare i något. Ibland kan det kanske dock tyckas gå till överdrift. Inlägget kanske blir intressant att återvända till om några år? Som en notis över denna tidsandan. Undrar om det är lika populärt med aktier och se vad andra gör då? Minns för några år sedan då det basunerades ut att de som köpte aktier var galna. Aktier var ju en förlustaffär utan dess like! Är vi i andra änden av vågskålen nu?

      Radera
    2. Intressant parallell du drar med ett barns utveckling. Sett till mitt beteende på aktiemarknaden har jag i så fall definitivt lämnat tonåren bakom mig... ;-)

      Det här med tidsanda och börspsykologi tycker jag är väldigt spännande! Läser just nu än en gång Charles Mackays "Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds", där tre finansiella bubblor återberättas. Vi är långt från något liknande, men IT-bubblan kvalar nog in i sällskapet.

      Kommer ihåg hur det 2009/2010 talades mycket om aktiers förlorade decennium ("the lost decade for stocks"). Vi människor gillar ju regelbundenheter och mönster (hur ofta firar vi sju- eller nioårsjubileum?), men det var ändå otroligt konstigt att läsa om.

      Jag menar, sätta ner pennan på toppen av IT-bubblan och använda den som referenspunkt för att tio år senare konstatera att aktier är skräp. Flytta i stället pennspetsen två, tre år framåt i tid och jämför 2002/2003 med 2012/2013 och bilden blir en helt annan... Helt godtyckligt!

      Nästa gång det talas om "the lost någonting of stocks" eller att "buy and hold is dead" bör man kanske intressera sig mer för aktier...

      Tycker nog ändå att omdömena idag är relativt sansade bland de bloggar jag besöker. "Alla" beklagar sig över höga värderingar och agerar hyfsat försiktigt. Sedan är det förmodligen så att jag besöker bloggar som har en investeringsfilosofi liknande min egen. Farligt då man riskerar att bekräfta/cementera sina egna uppfattningar...

      Sia om framtiden ska man ju aldrig göra, men jag skulle inte bli förvånad om detta fortsätter två, tre år till. Upplever inte att det talas om aktier överallt (tabloidernas löpsedlar exempelvis). Tycker inte det känns som någon hets ännu, helt enkelt.

      Bostadsmarknaden däremot... Det verkar vara en riktig tryckkokare...

      Carolus

      Radera
    3. Tonåren ja. Det kanske är då man är motvalls-investerare och göra tvärt om hela tiden. Då man tror att man själv alltid vet bäst och alla andra missförstått. Eller är det 3-års trots? :)

      Radera