torsdag 25 juni 2015

If you can't beat the market, be the market - Norden, Europa, Global, USA

Halva rubriken är ett citat . Om jag minns rätt, sagt av John "Jack" Bogle.

Han är en stark förespråkare av indexinvestering samt grundare av Vanguard Group och den första större indexfonden tillgänglig för den större massan, Vanguard 500.

Bogle är en stark förespråkare av att investera i billiga, breda fonder. Då enligt honom enbart 5% av förvaltarna klarar av att slå index över sin investeringskarriär så är att hålla nere sina förvaltnings- och transaktionskostnader det säkraste sättet att öka sin avkastning på.

"In the long run it's really quite certain, because the data show us that only about 5 percent of the managers will outperform the market over an investment lifetime."

Investerare kan också liknas vid apor som kastar pil. Med den skillnaden att om apor kastar bättre än genomsnittet fem gånger i rad så kallar man det tur, men om en förvaltare gör det så kallar man det skicklighet och förvaltaren applåderas.
Bogle utesluter så vitt jag vet inte att det finns exceptionella personer, men för gemena man är det bättre att satsa på att "be the market" via bred, billig exponering över en lång tid än tro att man är en av de väldigt få möjligtvis exceptionella personer som klarar av att "beat the market".

Det går skriva mycket mer om dels Bogle, dels strategin och de underliggande tankarna men detta inlägget ska istället ge exempel på vad för fonder/ETF:er som kan passa in i tänket med exponering mot Norden, Europa, globalt och USA.

ETF:er är ju börshandlade fonder som kommit mer och mer i ropet. Bogle är inte jätteförtjust i dem eftersom man måste betala courtage för att handla dem samt de enligt honom ökar transaktionsbenägenheten. De fungerar dock om inget bättre alternativ står till buds.

Om vi börjar med fonder så finns t.ex. Avanza Zero. En indexfond med 0% i förvaltningsavgift som ger exponering mot Stockholm-börsens 30 mest omsatta bolag.

Nordnet har i sin tur t.ex. Nordnet Superfonden Sverige. De 70 mest omsatta bolagen på Stockholmbörsen och med 0% förvaltningsavgift.

Fler fonder från Nordnet med 0% förvaltningsavgift är:

Nordnet Superfonden Norge, med de 25 mest omsatta aktierna på Oslo-börsen.

Nordnet Superfonden Danmark, med de 20 mest omsatta aktierna på Köpenhamn-börsen.

Nordnet Superfonden Finland, med de 25 mest omsatta aktierna på Helsingfors-börsen.


För den som vill ha en ETF med mer heltäckande nordisk (Sverige, Norge, Danmark, Finland) exponering så finns GXF med 0,50% förvaltningsavgift men också XACT Norden 30 för 0,15% med de 30 mest likvida aktierna på de nordiska börserna.


Höjer vi nu blicken till Europa så har SEB en gratis indexfond, SEB Euroland Gratis som omfattar de 50 största bolagen i Euro-länderna.

Länsförsäkringar har Länsförsäkringar Europa Index där inte bara Euroländer finns med, med 0,20% förvaltningsavgift

SPP har en liknande, SPP Aktiefond Europa, med 0,20% förvaltningsavgift.

Swedbank har Swedbank Robur Indexfond Europa, med 0,20% förvaltningsavgift.

AMF har AMF Aktiefond Europa, med 0,40% förvaltningsavgift.


På globalnivå har t.ex. Länsförsäkringar en fond Länsförsäkringar Global Index med 0,20% i förvaltningsavgift.

SPP har SPP Aktiefond Global med 0,30% förvaltningsavgift

AMF har AMF Aktiefond Global med 0,40% förvaltningsavgift.

Skandia har Skandia Global Exponering med 0,40% förvaltningsavgift.

Danske har Danske Invest Global Index med 0,44% förvaltningsavgift.

På ETF-sidan finns VT med 0,17% förvaltningsavgift. Den följer ca 7500 aktier i 47 olika länder och brukar ses som en favorit bland s.k. "bogleheads" (följare av Bogles råd).

I globalfonder står ofta USA för hälften. För den som vill diversifiera sig bort från den exponeringen finns t.ex. VXUS en ETF med globalexponering men exklusive USA-bolag med 0,14% förvaltningsavgift. Den innehåller ca 5500 aktier i 46 länder.

En liknande ETF med exponering mot large och midcap bolag i utvecklade ekonomier, exklusive USA, är SCHF med 0,09% förvaltningsavgift.


För full exponering mot USA finns ETF:n VTI som innefattar large, mid, small och microcap i USA, med 0,05% förvaltningsavgift.

Sedan finns naturligtvis även USA-fonder. Exempelvis:

Länsförsäkringar USA Index, med 0,20% förvaltningsavgift.

SPP Aktiefond USA, med 0,20% förvaltningsavgift.

Swedbank Robur Indexfond USA, med 0,20% förvaltningsavgift.

Handelsbanken MSCI USA Index, med 0,40% förvaltningsavgift.

Har du fler tips på billiga indexfonder/ETF:er med exponering mot Norden, Europa, globalt eller USA?




20 kommentarer:

  1. Tack för fondtipsen!

    Det är en mycket god strategi. Inte minst eftersom man kan lägga sin tid på sådant som är viktigt här i livet. Kan också vara en god grund för dem som, liksom jag, tycker det här med aktier är kul (har nästan blivit en hobby...). Indexfonder i botten, "stock-picking" som pricken över i.

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  2. För en seriös investerare bör väl något av det viktigaste vara att optimera och maximera avkastningen över tid. Ändå är det så väldigt få bloggare och andra som redovisar avkastningen efter allt besvär men skramlar mycket om alla möjliga bolag fast de kanske inte slår en gratis indexfond över tid. Självklart måste risken också tas i beaktande, t.ex. den gode Petrusko som har en mycket stor del fixed income som kanske sänker risken och avkastningskravet.

    Jag tycker att Avanza Zero eller SIX30 Return Index som är samma sak i praktiken är ett utmärkt jämförelseindex i längden för att bedöma om man är bra på att pilla själv med svenska investeringar eller om det är "if you cant beat index, join it" som funkar bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp!

      Ett bra inlägg. Det skramlas väldigt kring enskilda bolag.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  3. En bra genomgång. För den indexerare som vill ha utdelning kan nämnas Xact fonder OMX SB. En ETF som ger utdelning i juni. Gav 15 kr per andel i år. En produkt som jag själv har i portföljen.

    Sommarhälsning

    Lars

    SvaraRadera
  4. Vilken typ av konto handlar ni fonder/ETF:er via?

    Mvh Kalle

    SvaraRadera
  5. Hittar jag alla dessa genom min Nordnet depå? Har inte lyckats hitta annat än superfonderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej. Olika mäklare erbjuder olika utbud av fonder lite beroende på vad de slutit för avtal med olika fondbolag. En mäklare får ju i regel provision på de fonder de förmedlar d.v.s. delar på förvaltningsavgiften. Därav tjänar ju ingen på att erbjuda andras gratisfonder. Såvitt jag vet så erbjuder Avanza bland det mest kompletta fondutbudet så många, men inte alla, av ovanstående fonder kan du hitta via dem.

      Radera
    2. Superfonderna:

      https://www.nordnet.se/mux/web/fonder/oversikt.html

      Förvaltare välj Öhman.

      Radera
  6. Avanza zero kräver väl förstås Avanza men för de övriga? Ursäkta nybörjarfrågorna (är renodlad nybörjare). Mycket tacksam för eventuellt svar.

    SvaraRadera
  7. Europeiska index-ETF:er är intressanta men problematiska. Flera av dem som noteras i EURO är syntetisk replikerade, ger ingen eller liten utdelning och finns inte heller att köpa via Avanza. Jag har därför köpt VGK - Vanguard FTSE Europe, en bra ETF med 0,12 % förv.avg. Men det alltså inte optimalt eftersom den är noterad i USD.

    Dessutom har jag också XACT OMXSB Utd, precis som Lars. Sänkt förvaltningsavgift i våras, nu 0,15 %, och direktavkastning i år på ca 4% - mer än jag hoppats på. Sannolikt för att den är banktung; just nu är det fördelaktigt ...

    //V-a

    SvaraRadera
  8. Angående xact omxsb utd så verkar det vara stor spread. Ser dyrt ut? /g

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza visar spread som är helt uppåt skogen för ETF:er när börsen är stängd. Titta på måndag så får du nog en mer korrekt uppgift. //V-a

      Radera
  9. Off Topic

    Brukar ju avges lästips på bloggarna så här i semestertider. Varför inte läsa Lundaluppen 11 juli 2014. Dåliga oljenyheter. Det var på den tiden Novo Nordisk kostade 250 kr, och Bonheur 125 kr. Blir lite om randsydda skor, och för den delen lite om Sko-Rea.

    Kom och tänka på inlägget då jag försökte läsa Murakami de månaderna utan att förstå någonting. I sommar har jag börjat med fransmannen Felix Guattari. Det är på en nivå så jag tror knappt ens bloggaren Investerarfysikern kan förstå det. Så här låter det när Guattari brakar loss:

    En maskinistisk sammansättning, via dess olika komponenter, extraherar sin följdriktighet genom att stiga över ontologiska trösklar, icke-linjära trösklar av oåterkallighet, ontologiska och fylogenetiska trösklar, kreativa trösklar av självalstring och autopoiesis.

    Vill minnas att Burton Malkiel brukar prata om KISS metoden när man investerar. Keep It Simple Stupid.


    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  10. Har funderat kring hur det kan vara så att det är så få av investerarna som slår index. Jag vet inte om det är just 5% som nämnts här eller något mer, men vi kan säkert vara överens om att det är lång färre än 50% som rimligtvis borde vara fallet om det är apor som kastar pil eller nåt annat random system som följer en normalfördelningskurva. Varför är det så här? Rimligtvis måste bero på att de största bolagen som också väger tyngre i indexen presterar bättre än bolag i gemen. Så en bra strategi kunde vara att investera i endast de största bolagen. Tack för bloggen /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar. Jag tror att den mest troliga förklaringen är att vi är våra egna värsta fiender. Även de som sparar i indexfonder kan prestera sämre eftersom rätt som det är får man för sig att det är för dyrt och sänker sitt månadssparande, men då visar det sig att indexfonden fortsätter klättra. Eller så stoppar man in mest pengar i en indexfond då det är som dyrast sedan försöker man minimera förlusten genom att sälja när det går nedåt. M.a.o. inte ens de som lägger allt sin sparkapital i indexfonder behöver presterar bättre över tid. Det beror på hur man agerar. Slutligen mynnar det hela ut i att var och en måste anpassa hur man allokerar sitt sparkapital till sina egna förutsättningar. Sedan kan man ju alltid diskutera för och nackdelar med olika sätt att förvalta sina sparade slantar. Jag tänker att om det finns, säg ett dussin, olika sätt att göra det på. Så kan man ju börja med att stryka de 6-8 sätten som troligen inte kommer ge bra resultat på lång sikt (förhoppningsbolag, ipo:er, daytrading m.m.) och istället fokusera på de 2-3 sätten som man tror sig ha stöd för kommer fungera för en själv på lång sikt (index? utdelning? värde?). Oavsett tillvägagångssätt så kommer man stundtals dock få brottas med sig själv och sina egna känslor.

      Radera
    2. @Anders

      Det är egentligen inte så svårt att förstå. Detta med värdepappershandel attraherar ett otal begåvningar. Det räcker att se sig om bland ekonomibloggarna. Här skriver den ena personen mer begåvad än den andra. Det räcker ju att nämna Fundamentalanalysbloggen, Investerarfysikern eller för den delen Lundaluppen. Detta är inte folk som var i behov av stödundervisning i skolan. Man är vana att vinna, och vara bäst.

      Bara i USA finns det miljontals investerare alla med datorer, och tillgång till den senaste informationen. En författare uttryckte det så här: With global investing, the numbers multiply further. Equip all these tens of millions of professionals and amateurs with computer databases and models, investment research and advice, and you get a massive scavenger hunt that should drive share prices toward their true value.

      Det räcker ju att titta på Coca-Cola. Köpare och säljare är helt överrens om priset. Tusentals investerare sitter dagligen, och funderar på priset. Jag gör det också. Jag vet att jag inte borde men det brukar hända.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  11. Hei Sparta. Du har sett på Bonheur tidligere og jeg tenkte å høre om hva du synes om salger av 49% av Fred Olsen Renewables på onsdag.

    Slik jeg ser det:
    onheur selger kun 49% av vindmøllene i UK. Prosjekter som ikke er bygd er fortsatt 100% eid. Bonheur selger vindmøllene for å frigjøre egenkapital som kan investeres i de andre onshore prosjektene. I UK har selskapet ut mai 2016 på å ferdigstille prosjekter for at de skal bli med subsidier. I Norge/Svergie er tidsvinduet ut 2017. At de selger er veldig bra, fordi superprofitten/størst verdiskapning ligger i utviklingen av prosjektene, ikke selve eierskapet.

    Salget viser de underliggende verdiene i Fred Olse Renewables. Alle vindmøller, inkludert 70mw i Norge, er bokført til 4,3 Mrd NOK pr 31.12.14 (note 12 i Bonheurs årsrapport) Salget i UK verdsetter de 433 mw i uk til 752 mill £. Totalverdi for FOR er dermed 246*12,3+752*0,51*12,3=7,5 mrd NOK. Det vi si at verdien av vindmøllene i UK må oppskrives til 7,5 Mrd NOK i 2Q15. Det er en økning i Egenkapital på minimum 7,5-4,3=3,2 Mrd NOK

    Egenkapitalen i Fred Olsen Renewables øker fra 1,4 Mrd til 4,6 mrd NOK i 2Q15. ca 60 NOK mer egenkapital pr bonheur aksje!

    Til sammenligning er hele selskapet verdsatt til 2,6mrd NOK i dag. Markedsverdien av fred.olsen renewables er nesten dobbelt så høy som hele bonheur..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar! Gav min spontana syn på affären i inlägget ovan.

      Radera