söndag 22 maj 2022

Några minnesnoteringar för framtiden

Börsen ned ca 20 % på indexnivå. 5 av 10 grönt på bevakningslistan. Fear and greed index på 7 vilket indikerar extrem rädsla hos Mr Market. 


 

Som vanligt i nedåtgående börstrender så är fokus i folkmun mest kring hur långt ned kurser ska gå. Inte längre fokus på hur mycket pengar bolag ska tjäna (vilket är fokus under uppåtgående börs). När det kraschar ordentligt brukar det också börja pratas om balansräkningar. Det gör det aldrig i uppåtgående marknad. Inte varit så mycket prat om det nu heller, än.

Själv anser jag det vore bra med en bolags-ursköljning. Det som hände 2020 var att allt och alla översköljdes av pengar. Det ger dålig kapitallokering.  Då klarar sig inte bara bra, solida bolag med sunda affärer utan då klarar sig allt och alla. Till och med så gynnas osunda bolag.

Nu är vi förhoppningsvis i ett läge där de som inte bör klara sig får gå i putten då pengakranen sakta stramas åt. Ungefär som en inbromsning. De som kört för fullt utan att brytt sig om att surra lasten bör få se den glida av och iväg.  Händer inte det så belönas man för en riskvilja som är osund.

Rapporterna har visat sig goda. Konjunkturmässigt så har bolag i regel tillväxt i orderingångarna, än. Beijer Alma plus 13 % organisk orderingång, Atlas Copco +23 % organisk orderingång, Bulten + 12 % organisk orderingång och så fortsätter det. Någon avmattning där syns ej. På så sätt liknar situationen 2011. Då var det en hel del politisk oro samtidigt som man oroade sig att en lågkonjunktur var på väg. Under en fyramånadersperiod satte börsen av söderut ca -25 %. När USA:s kreditrating sänktes så blev det till slut en urblåsning i augusti som tryckte till Mr Market ytterligare.

En skillnad dock från då är att bolag som t.ex. Volvo visar negativ ordertillväxt nu. Det gjorde man inte då. Volvo har nu uppvisat tre kvartal med negativ orderingång i antal lastbilar. Detta efter fyra helt makalösa kvartal som man fortfarande försäljningsmässigt levererar på. Så jämförelsesiffrorna har varit udda. Dock värt att lägga på minnet för framtida funderingar.

Volvo är för övrigt ett av Industrivärdens större innehav.

Några noteringar kring dagens värderingar.

Volvo B PE 10, PS 0,9

Sandvik PE 16, PS 2,4

Essity PE 26, PS 1,4

Handelsbanken P/B 1,1

Är man intresserad av den korgen som utgör över 80 % av Industrivärden så handlas Industrivärden just nu till ca 13 % substansrabatt.

Tittar vi på fastigheter så är det en sektor som tagit mycket stryk på sistone. Många bolag handlas just nu klart under rapporterade substansvärdet trots man rapporterat stigande sådana tillika stigande förvaltningsresultat. Det är oro över hur framtiden ska te sig som ställer till det.

Platzer på 12-17 gånger förvaltningsresultatet beroende på hur man räknar med JVs mm. Samma räkneövning kan slå igenom på en del andra fastighetsbolag också. Castellum på 15 gånger förvaltningsresultatet, Fastpartner på 15, Balder på 14. Snittpriset i relation till rapporterade värden är ca 80 %. Förenklat, tänk dig att en mäklare idag värderar något till 3 miljoner. Säljaren köpte det för 3,6 miljoner för ett halvår sedan. Nu får du köpa det för 2,4 miljoner.

Balder som exempel. Ett bolag som handlats från 720 till 420 kr/aktie under loppet av ett halvår. Ett halvår är ingenting i det större perspektivet, men det är så sentiment på börsen fungerar.

Min gissning om var Balders-aktie står om ett år, tre år, tio år? är lika värdelös som alla andras. Jag vet bara vad man får och inte får för pengarna här och nu.

Andra noteringar. Vi går till andra sidan Atlanten.

Apple PE 22, Alphabet PE 20, Microsoft PE 27, Netflix PE 17, JNJ PE 24, PG PE 25, 3M PE 15, Caterpillar PE 17, Deere PE 16, Nike PE 29, Starbucks PE 20, Walmart PE 26, Coca Cola PE 26, Clorox PE 37, General Mills PE 18, Kimberly Clark PE 25, Pepsi PE 22

Lite europeiska aktier.

Unilever PE 18, LVMH PE 23, Nestle PE 19, Adidas PE 16, BMW PE 3, Siemens PE 18, Mercedes-Benz PE 3,

Några investmentbolag och deras rabatter.

Creades 15 % premie, Industrivärden 13 % rabatt, Investor 17 % rabatt, Kinnevik 26 % rabatt, Latour 37 % premie, Lundberg 8 % rabatt, Svolder 3 % premie, Öresund 2 % rabatt.

Inga köprekommendationer eller titt under ”huven”. Bara noteringar för framtida funderingar.

Det ser ut som om cirkeln sluts och vi är på väg in i en period där utdelningsaktier blir populärare och utdelningsinvestering på modet igen. Då kommer vi snart få läsa igen om hur utdelningar står för ca 50 % av aktiemarknadens avkastning över tid.

Som jag skrivit om innan så är jag inte intresserad av BMW på dessa nivåer. PE-talet där är inte indikation på köpläge. Det är indikation på rekordhöga vinster. PE-värderingar måste sättas i relation till framtida tillväxt. Det är ganska avgörande då vad man tror om tillväxten för vad man vill betala, men allt sådant finns gott att läsa om i många investerar-böcker för den som är intresserad.

För egen del så lite lugnare period snart. Jag kommer sätta in en klumpsumma pengar här snart och köpa med hagelbössan.

Inflödet till aktiesparandet har jag sakta ökat i och med överlag lägre värderingar. Även om det inte gör så stor skillnad på portföljen i närtid vad jag pytsar in veckovis.

Om jag får ca 6 av 10 gröna på bevakningslistan (då krävs antagligen ca 10 % ner ytterligare) så blir det ytterligare en klumpsumma från sidlinjen om de pengarna inte behövs för annat.

Samma sak om vi landar på 7-8 gröna (dvs ca ytterligare 10 %).

Därefter bör jag vara öppen för belåning av portföljen. Då kan man antagligen handla t.ex Balder på ca 10 gånger förvaltningsresultat och Alphabet på ca PE 15-16. Prata aktier då på festen lär vara en fest-dödare. Det är då man ska ”bada i skiten” som en känd profil brukar uttrycka sig.

Annars är jag inte mycket för belåning. Därav kan jag också ta börsens rörelser ganska mycket med ro. Belåning finns med som en option, men bara i ”special case situations”.  

lördag 21 maj 2022

Embracers Bokslutsrapport

Q4 avslutades för Embracers del i mars. På grund av förvärv och att spelsläpp ser väldigt olika ut så blir det ibland svårt att jämföra bakåt. Sedan tidigare har man annonserat att H1 2022 inte blir särskilt spännande, men vi får se.

För Embracers helår så ligger försäljningen nu på ca 17 miljarder. Operativ rörelseresultat på ca 4,4 miljarder kr. Det ger marginalen 25,9 %. Tittar jag kvartalsvis så kom Q4 in på 20,1 % i operativ rörelsemarginal. Det här är alltså det fjärde kvartalet med pressade marginaler. Rekordnoteringen var för exakt ett år sedan. I februari förra året släppte Coffe Stain/Iron Gate Valheim som blev en succe.


 

Jag har ingen insyn eller prognosticeringsförmåga på kommande spelsläpp och huruvida de blir succeer eller ej. Jag förväntar mig enbart att dessa saker kommer jämna ut sig över tid och att en spel-konglomerat som är diversifierat både kommer råka på succeer som bakslag. Framtiden är som alltid osäker, men det har som alltid en tendens att reda sig även om tiderna ibland är mörka.

Prognosen framåt då?

Embracer själva räknar med att man ska hålla sin prognos om 9,2-11,3 miljarder i operativt rörelseresultat 22/23. Proforma menar man att man har 31 miljarder i omsättning nu 21/22.

Jag har sedan tidigare gjort försiktigare antaganden, men har baserat på dem dragit slutsatsen att aktien är köpvärd.

Den första stora AAA-lanseringen ska vara nygjord Saints Row i augusti. Totalt ska man ha 25 st AAA-titlar planerade att släppa fram t.o.m. räkenskapsåret 25/26. Vi får väl helt enkelt se hur mycket de kommer generera. Affärsmodellen är ju så att man kan få väldigt, väldigt fina marginaler på lyckade spel. Det kan också bli pannkaka av det hela.

Det handlar dock inte bara om digitala upplevelser. Asmodee med fokus på bräd/kortspel som förvärvades förra året förväntas ha fortsatt god tillväxt. Vare sig Asmodee eller Dark Horse har slagit igenom än i räenskapsböckerna. Man anger att de båda verksamheterna landade på ca 10 % operativ rörelsemarginal. Det är något lägre än vad jag räknar med som ”basecase”, men å andra sidan så är vi i fel ände av året. Får se vad ett helår landar på längre fram. Förmodar att slutet av kalenderåret ger starkare siffror.

Tittar jag på dataspel och Koch Media tycker jag dock det håller plan.

Bolaget öppnar upp för fler förvärv, men säger också att det är inget måste för att få tillväxt. Bolaget pekar bl.a. på att branschen växt med ca 8 % året som gått.

Embracer i relation till Rysslands aggressioner i öst då? Totalt har Embracer ca 1500 anställda i Ukraina/Ryslsand/Vitryssland. (Nej jag tänker inte använda namnet Belarus som är det landets/regimens önskan att andra länder ska använda som epitet på dem för att markera att det är självständigt från Ryssland. Det är inte självständigt. Det är en lydstat till Ryssland). Många anställda har omlokaliserats till bl.a Polen, Cypern och Portugal. Ungefär 1 % av bolagets försäljning kommer från dessa områden m.a.o. en helt och hållet försumbar del.

En roligare sak är uppbyggnaden av spelarkivet i Karlstad. Nu uppe i 50.000 artiklar/produkter. Det vore någon gång kul att få besöka.

måndag 16 maj 2022

Rysslands invasion av Ukraina XI

Rysslands invasion av Ukraina ter kommit av sig, rejält. Istället har Ukraina tryckt tillbaka marodörerna. Sänkningen av Svarta havsflottans flaggskepp var en markör bland flera de här senaste veckorna. Vid Kharkiv och Sumy har man tryckt tillbaka ryska trupper till andra sidan gränsen. Där de hör hemma.


 

Ryska offensiver runt och omkring Donetsk verkar inte lyckats. Tvärt om så rapporteras om massiva förluster vid bl.a. ett försök att få till en flodövergång.

I söder verkar ryssarna gräva sig fast i Kherson vid Dnepr-flodens utkant. Det misstänks att man kommer utropa en folkrepublik där som sedan ska annekteras. Ukraina å sin sida säger att ingen ska överges. De ockuperade områdena ska bli befriade. Vi får se hur det kommer gå framöver. Av allt att döma så har Ryssland inte fått mycket för sin aggression. Rätt så.

Bilden nedan är en möjlig aktuell bild av läget.


 

Tyvärr utsätts så många människor för så mycket lidande. Så mycket förstörelse. För maktgalenskap och idioti. Senast jag sett är att ca 5,2 miljoner har tvingats fly Ukraina. 0,8 miljoner ukrainare har  deporterats till Ryssland. I ryska filtreringsläger verkar också många oskyldiga ukrainare möta ett slutgiltligare öde.

Börsmässigt så bryr sig inte börsen om kriget längre. Det är andra faktorer som påverkar humöret. Indirekt påverkar högre energipriser, men inflation efter så pass mycket pengatryckande som vi haft är inget nytt eller konstigt. Det var på så sätt USA ”jobbade bort” skulden efter Andra världskriget.   

Ekonomin i Ukraina är naturligtvis i fullständigt kras. Uppskattningar säger att 50 % av BNP skalats bort bara så där. Ryssland drabbas också ekonomiskt av sanktioner. Uppskattningar jag hört är ca 12 % av BNP. Troligen skadas dock Ryssland långt mer på lång sikt. Västerländska produkter, teknik och know how lär inte leta sig allt för lätt dit i framtiden. Sägs att t.o.m. Kalibr-missilernas styrenheter är byggda av importerad teknik från Väst. Det man verkar ha i Ryssland är dock ammunition till artilleri. Så mycket förstörelse man åstadkommit och fortsätter åstadkomma.


 

 

För övrigt så har den svenska regeringen i dialog med övriga riksdagspartier klargjort att man ämnar ansöka till NATO.  Två ytterlighetspartier har motarbetat det hela, men tack och lov utan att det gett effekt. Att en despot ska diktera andra staters in- och utrikespolitik och vad för vansinne ett demokratiskt land i Europa 2022 ska få utstå nådde till slut sin gräns. Sverige ska gå med i NATO.

onsdag 11 maj 2022

BMW Q1 2022

Tagit mig an ännu en rapport. Denna gång BMWs.

Den visade på ett tapp på 6 % färre levererade personbilar. Vändningen för BMW kom Q3 2020. Nu ter det sig som man planat ut. Under Q1 levererade man 597.000 (637.000). Drygt 15 % av fordonen var EV eller hybrid-fordon.

 
 
BMW iX M60, en kommande EV SUV med strax över 500 hästkrafter

 

 Minskningen slog ganska brett över de geografiska marknaderna, men det är inte efterfrågan som minskat. Tvärt om.

”Demand for BMW, MINI and Rolls-Royce brand vehicles reached a new all-time high in the first three months of 2022. Electric mobility accounted for a significant share of this development during the period under report and continues to gain in significance at a dynamic pace. However, despite full order books, global supply bottlenecks for components meant that customer demand could not be met in full.”

Rörelseresultatet landade på ca 3,4 miljarder euro (3). Omsättningen ökade med 16 %. Hur kan detta komma sig?

Det är en ökad ägarandel i joint venture BMW Brilliance från 50 % till 75 % som nu gått igenom. Kina är BMWs absolut viktigaste marknad och via sitt joint venture har man två fordonsfabriker där. Det är ganska ovanligt att ett västerländskt företag får äga en majoritet i Kina i ett joint venture. Något som markerar något av BMWs särställning i landet.

Man sammanfattar världsläget ganska bra i rapporten.

”The dual impact of the global economic upturn and supply bottlenecks had already caused international raw materials prices to rise sharply in the previous financial year. The situation on commodities markets is expected to remain tense. Energy prices are also likely to remain at a high level. The BMW Group has therefore already taken the initial impact of the prevailing situation into account in its outlook for the financial year 2022. The war in Ukraine and rising inflation rates are likely to exacerbate these developments.”

 

Bolaget räknar med pressade marginaler, men det är svårberäknat. Så många okända faktorer som kan komma i spel. Senaste jag sett är att man tror på en rörelsemarginal på ca 7-9 % under 2022. Bekanta siffror. Det trodde man även för 2021, men 2021 landade sedan på mycket bättre och då guidade man även upp.  När man summerade 2021 så var rörelsemarginalen 10,3 %.

Tittar vi på bilsegmentet för Q1 så kom man in på 8,9 % (9,8).

Tittar vi framåt så Q2 förra året var ett rejält rekordkvartal med en skyhög rörelsevinst och rörelsemarginal. Man lär hamna långt ifrån de siffrorna i år.

Bolaget redovisar rekordvinst på rullande 12 månaders. PE-talet superlågt. Utdelningen är snart. Inte för att jag är kvartalskapitalist, men är inte omöjligt att jag snart börjar skala i mitt BMW innehav. Mina BMW Pref är inte grönt på min bevakningslista. I dagens börs finns dock en hel del annat som är.

Jag gillar fordonsaktier när de har höga PE-tal och låga marginaler. Drar öronen åt mig när de har låga PE-tal och höga marginaler.

 

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

måndag 9 maj 2022

Back in Balder

Då fastighetsbolaget Balder (liksom fler) än en gång ser väldigt aptitlig ut så har jag köpt in mig igen i bolaget. Blev även lite småduttande i andra befintliga fastighetsbolag.

Historiken sen senast var att Balder köptes in i korgen av fastigheter under corona-crashen för att sedan säljas till multipeln förvaltningsresultatet gånger 21 enligt mina noteringar. Det behövdes skalas av lite då det köptes så pass vitt och brett under den perioden.

Nu har jag inte sett någon Q1-rapport än, men baserat på årsskiftes-siffrorna handlas Balder idag på ca 14 gånger förvaltningsresultatet och på ca 80 % av det s.k. ”substansvärdet”.

Enligt min enkla logik är fastigheter, inklusive Balder, på kartan igen.

Ta t.ex. Castellum eller Fastpartner på ca 13 gånger förvaltningsresultat ca 65-67 % av substansvärdet.

Visst har fastighetsvärderingarna stuckit iväg en del på senare tid, men Castellum på de substanssiffrorna fick du t.ex. under IT-kraschen. Och tänka sig. Castellum tog sig igenom den perioden också och står kvar än idag.

Något som inte står kvar är många av de byggnader som förstörts p.g.a. den ryska invasionen av Ukraina.

Väldigt många liv har gått till spillo, ofattbar förstörelse och lidande. Till ingen nytta alls. Någon form av pervers historierevisionism verkar genomsyra det politiska landskapet i det stora grannlandet i öst. Skriver inte så mycket om händelserna där längre men följer naturligtvis händelseutvecklingen så gott det går fortfarande.

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

lördag 7 maj 2022

Blandade noteringar kring årets inledande börs

Lite blandade noteringar för framtiden nu så här när i alla fall indexet OMXS30 gått ned ca 20 % från januari-toppen vid årsskiftet.

I likhet med 2018 så höjer t.ex. Fed räntan. 2018 var också ett volatilt år då nya multiplar (liksom nu) skulle etableras som det ”nya normala”. 2018 ned ca 15 % vill jag minnas. Idag är dock också mycket annat i spel. Rysslands invasion av Ukraina och Kina som stänger ned.

Ett annat år som också sett en del saker i mina anteckningar är 2011.

Med början på våren satte börsen av nedåt ca 25 % på fyra månader.  Sämre siffror, försämrad tillväxt, euro-samarbete oro i Europa. I början av 2011 hade vi även Fukushima som liksom Rysslands invasion av Ukraina skakade om världen samt ändrade hur man tänkte kring energi-försörjning.

Egentligen var 2011 ett år av tillväxt, liksom nu, men det skakade rejält ändå.

Så man skulle kunna säga att vi idag har en situation som är en mix av 2018 och 2011.

Går man långt tillbaka, men då får man läsa sig till det, så har världen också stimulerat, som om vi hade utkämpat ett världskrig. Enorma stimulanser (då USA även höll nollränta) och lättförtjänta pengar har pumpats in. Liksom då efter krigsslutet så gick börsen kraftigt uppåt, men följdes sedan av en ca 30 % nedgång då gummisnöret blev för spänt.

Vi kan även jämföra med finanskrisen. Ett år drygt av trendande kurser nedåt på ca 30 %. Sedan en sista urblåsning under några månader på ungefär lika mycket till. I ett sådant här scenario kommer aktier bli mindre och mindre populärt att prata om. Man kommer sluta få aktie-tips av diverse folk på sociala tillställningar. Folk fixar inte ett år av sjunkande kurser.

Tar vi vår svenska finanskris på 90-91 så var det också en drygt 30 %-ig urblåsning över några månaders tid. Vi pratar index nu. Handelsbanken t.ex. gick ned 85 %.

Sedan får vi hoppas vi inte får ett 70-tals scenario med skenande inflation och sjunkande efterfrågan. 1972-1974 i USA var ingen höjdare med ca 10-12 % i inflation årligen och en ekonomi som krympte med ca 2-3 % årligen. Hela världen drabbades av oljekrisen. Värst i Väst börsmässigt Storbritannien som på bottennivån hade tappat drygt 70 %.

Så kan det gå när festen tar slut.

Men mänskligheten överlevde även detta. I 8 fall av 10 så är det vanligt ”brus” på världens börser. 7-15 % korrektion händer nästan varje år. Ibland blir det större och lite längre sättningar, men även det övergår så småningom i någonting nytt.

Som jag skrev innan. Börsindex (OMXS30) har tappat ca 20 % (S&P500 ca 15 %?)

På min bevakningslista är ca 5 av 10 ”gröna” och fear and greed index indikerar ”fear”.

Backar jag i inläggen så skrev jag förra året.

”Det lite makabra med den ”konjunkturbotten” vi hade 2020 var att stimulanserna var så stora och den var så kort att det sållade inte bort svaga bolag. D.v.s. även bolag med svaga balansräkningar, svag intjäningsförmåga, inga reserver m.m. klarade sig.I ett ”normalt” scenario hade dessa bolag slagits ut och tillgångar hade köpts upp än billigare av de starkare spelarna på marknaden då det hade varit ont om pengar och finansiärer.

Nu blev det aldrig ont om pengar och finansiärer. Tvärt om.

Som jag skrivit tidigare. Scenariot liknar situationen som om ett världskrig utkämpas. Alla har pumpat in pengar. Massvis med pengar. Ett bekymmer med dessa massiva stimulanser är att det finns inga fabriker att bygga upp igen. För ingenting är sönderbombat. Så var tar pengarna vägen? Ja det blir inte bara en drivare av konsumtion utan pressar också upp priset på tillgångar.

Jag har tidigare skrivit om ”den stora vågen”, som egentligen då är en omskrivning av den effekt det blir när alla gör större vinster och därtill blir det en multipelexpansion på de ökade vinsterna. På denna våg rider vi nu. Hur länge den råder får vi se.”

Det kanske är först nu som vi kan se svaga bolag rensas ut. Därav är jag ganska lugn. Det kan finnas något enstaka bolag man missbedömt i portföljen, men som helhet så bör innehaven klara av tider av turbulens även utan stimulanser.

Sjunkande värderingar innebär också för egen del ökat sparande i aktier. Inga större justeringar, men psykologiskt viktigt. För mig i alla fall. Var alltid nettosparare. Köp för mer när det indikerar billigare, mindre när det indikerar dyrare.

Har inga direkta pengar dedikerat till aktier vid sidlinjen i nuläget av olika skäl, men hade jag haft det så är nu ett bra tillfälle att börja använda dem. Uppdelad i, säg tre transcher. Kanske kan bli i sommar som kan pytsas in beroende på.

Belåning? Jag är inte mycket för belåning, men kan tänka mig det vid särskilt låga värderingar. Tvärt emot vad många tänker så ger kraftigt fallande värderingar minskad risk. Inte ökad. Jag gillar minskad risk och även ökad avkastning för de pengar jag pytsar in. 

Vart tror du vi är på väg? 

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

söndag 1 maj 2022

Berkshire Hathaways Q1 2022 samt bolagets årsstämma

I samband med Berkshire Hathaways årsstämma så släpptes även bolagets Q1.

Låt oss börja med några inblickar från mötet. Mötet gick som brukligt följa via live-sändning. För alla oss som inte kunde vara där.


 

Q1 är ett extra intressant kvartal då man inte bara återköpte aktier för 3,2 miljarder (vilket dock är drygt hälften av återköpen de fyra senaste kvartalen) utan också köpte aktier för rejäla 51 miljarder usd. Jämför det med att man var nettosäljare aktier för ca 7 miljarder förra året och istället då lade fokus på akteiåterköp då man ansåg sin egen aktie gav mest värde. Med andra ord. Nu har man börjat se möjligheter på ett annat sätt. Snittpriset 2021 på BRK-B var väl närmare 275 usd. Nu handlas den för ca 325 usd. Det är en viss skillnad.

Man har fått en del kritik sedan innan för inaktivitet. Inte första gången det skett och det är ett mantra som brukar återkomma när Mr Market går bananas och det är allt för lätt att tjäna pengar.

Buffett sa på detta ämne bl.a. ” It’s important to understand…the market in the last couple of years…has been extraordinary, sometimes efficient and other times almost totally a casino….and that existed to an extraordinary degree over the last couple of years. Wall Street makes a lot more money when people are gambling than when they are investing.”

Munger å sin sida uttryckte det som “We now have computer algorithms trading with other computers. And people buying stocks who know nothing, being advised by people who know even less. It’s an incredibly crazy situation.”

Munger pratade efter en fråga också en del om investeringar i Kina. Svaret löd ungefär så här:

”The reason that I invested in China is I get so much better companies at so much lower prices,” he said. “And I’m willing to take a little bit more risk to get into the better companies with the lower prices. Other people might reach the opposite conclusion, and everybody is more worried about China now than they were 50 years ago.”

”There’s no question about the fact that the government of China has worried the investors from the United States,” Munger said. “There are more difficulties … dealing with the regime in China than there are the United States. And it’s different, it’s a long way away and they’ve got in their own culture in their own loyalty.”

För Berskhire´s del sä äger bolaget sedan gammalt aktier i BYD som tillverkar elbilar och batterier. I övrigt är inte just Berkshire Hathaway så mycket exponerad mot kinesisk börs, men Munger har lite mer bl.a. Alibaba.

Buffett sa även att fler Activision-Blizzard aktier köpts som en arbitrage-affär. Under Q4 köptes de första aktierna. Därefter annonserade Microsoft förvärv, men aktierna har funnits att köpa till ett pris billigare än den tilltänkta köpepengen. I nuläget äger Berkshire 9,5 % av Activision-Blizzard.

En arbitrage möjlighet eller som Buffett sa:  “If the deal goes through, we make some money, and if the deal doesn’t go through, who knows what happens.  We don’t know what the Justice Department will do, we don’t know what the E.U. will do, we don’t know what 30 other jurisdictions will do. One thing we do know is that Microsoft has the money,”

När det gäller den eviga frågan hur man på bästa sätta ska kunna tima marknaden, köpa och sälja vid rätt tillfällen så sades: "We have not been good at timing. We’ve been reasonably good at figuring out when we were getting enough for our money. And we had no idea when we bought anything, but we always hoped it would the down for a while so we could buy more. ... I mean, that stuff, you could you could learn in fourth grade.”

Klassiskt. Ha en enkel process. Hitta bra bolag och betala inte för mycket för dem.

Ett stort köp som gjordes under kvartalet var i Occidental Petroleum. Man köpte 14 % av bolaget. Något som Buffett själv tyckte var anmärkningsvärt att man kunde göra. En så pass stor bit, bara så där.  Bolaget utgör nu ca 2 % av Berkshire Hathaways noterade aktieportfölj. Ett annat stort innehav är Chevron som i skrivande stund utgör ca 8 %. Första gången man köpte in Chevron var Q3 2020. Man räds m.a.o. inte oljeenergi-sektorn när man tycker man får värde för pengarna.

Buffett gjorde också referensen till att han ser Berkshire Hathaway som en tavla. En tavla vars duk hela tiden kan expandera och nya saker kan läggas till. Jag kan starkt relatera till detta. Det är precis så jag också ser på investeringar. Man adderar tillgångar när man anser att man hittat något värt att addera. Inte att man hela tiden ska hoppa tuva från tuva.

En titt i rapporten nu då.

Så tycker jag inte siffrorna sticker ut direkt i jämförelse med föregående kvartal. Den innehåller egentligen inga sensationer. Som det ska vara. Rörelsmarginaler, försäljning m.m. ligger inom vad som kan kallas ”business as usual”.

Det som är noterbart är kassan.

Som nämnts ovan så kassan har det nu naggats på. Nu sitter man på kassa och korta räntepapper om ca 103 miljarder usd. Om köpet av Activions-Blizzard går igenom så plusas det så småningom på ca 7 miljarder usd. De helägda rörelserna drar dessutom in ca 8 miljarder usd per kvartal.

Ser inga indikationer på att de helägda rörelserna under 2022 inte ska ge strax över 30 miljarder usd i rörelsevinst till bolaget.

Till aktieportföljen.

I skrivande stund 353 miljarder usd. Topp tio som följer: Apple utgör ca 41 %, Bank of America ca 10 %, Chevron ca 8 %, American Express ca 8 %, Coca Cola ca 7 %, Kraft Heinz ca 4 %, Moodys ca 2 %, Occidental ca 2 %, Verizon ca 2 %, US Bank ca 2 %.

På sätt och vis så reflekterera även detta mitt eget portföljtänk. Fast med en del skillnad.

Jag är tung i investmentbolag där en korg av investmentbolag med Berkshire Hathaway som största post utgör grundplåten. På liknande siffror som Apple utgör en stor del av Berkshire Hathaways portfölj utgör korgen av investmentbolag min.

Därefter följer en del viktigare innehav på högre ensiffriga positionsstorlekar.

Sedan en mängd mindre. Enskilt gör de inte så stort avtryck men som helhet hoppas man de ska prestera väl. Då man försökt plocka lite guldkorn bland de tusentals bolag som finns där ute.

Vad tar du med dig från Berkshires rapport och årsstämma?

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.