söndag 20 september 2020

Min portföljallokering

 

Fick frågan om min portföljallokering. Tack för frågan. Liksom allt annat så är det don efter person.

Min bas i finansiella tillgångar utgör av ett räntekontosparande och månadssparande i index eller indexliknandefonder. Fonderna rullar på hela tiden även om jag kan justera insättningarna något litet upp eller ned beroende på marknadsklimat. På samma sätt räntesparas det. Dock med ett mindre belopp. Även här kan det justeras upp eller ned något beroende på marknadsklimatet. Detta  kompletterande räntesparande gjorde att jag ändock hade en liten investeringsbar kassa när corona-kraschen kom som kunde nyttjas.

Utöver detta har vi ett hederligt buffertsparande som täcker vanligt förekommande men i tid svåra att förutsäga kostnader. Förra veckan var det en diskmaskin. I och för sig halvförutsägbart eftersom jag redan knepat och knåpat med den ett tag så att dess tid nalkades var väl känt. Vi är väl utöver det också vad många skulle tycka för försiktiga för vi har ett likviditets/räkningskonto som per definition också är en buffert. Där pengar förs till löpande räkningar ligger och gärna betalas så fort som möjligt. Inte sista dagen. På så sätt ligger vi näst intill en månad ”före”. Denna månadens räkningar är redan betalda innan några inkomster trillat till hushållet denna månad. Jag vet, ren idioti om man ska hantera likviditet. Man ska ju hålla på pengar så länge som möjligt och betala så sent som möjligt. Men, det skapar en skön trygghet.

Till då själva aktieportföljen. Det var flera år sedan jag tog beslutet att inte offentligt visa alla innehav eller i realtid göra uppdateringar av köp och sälj. Det finns för- och nackdelar med det där. Vill du bygga en följarskara så är det naturligtvis taktiskt att göra så, men det är inget värdeskapande i sig att ligga på för detaljerad nivå. Det finns t.o.m. nackdelar  som kan göra dig till en sämre investerare. Intresserad av ämnet? Läs gärna någon aktiebok som behandlar de psykologiska aspekterna av det hela.

Hälften av innehaven består av diverse investmentbolag. Då är det inte den experimentella modellportfölj av investmentbolag som jag ibland beskriver via e-breven jag menar. Den är bara en modellportfölj. Det är liknande men jag har möjligheten att vara mer ”aktiv” i mina beslut där. Dock tenderar jag vara väldigt passiv med dem. Egentligen adderar jag mest. En ganska stor grej som inte händer i vanliga fall var när jag viktade ned Latour något och istället viktade upp Kinnevik. I sak så är det bara att hålla i båda, men blev en smärre justering där.

Den andra halvan är en salig blandning. Då jag varken skriver mycket om buffertsparande eller indexfonder och investmentbolag ofta sköter sig bra själva så handlar kanske oproportenligt mycket av skrivandet om just denna halvan.

Här i ligger då en kombination av s.k. motvallsinvesteringar som är av typ köp billigt sälj senare, tillväxtsinvesteringar av typen GARP  och utdelningsinvestering som ger kassaflöde till portföljen. Ofta går det inte dra några klara skiljelinjer. Det som började som något kan gå över till något annat.

Jag har en diversifierad portfölj. För diversifierad. Jag brukar säga att det är en funktion av att jag tycker sälja är svårare än att köpa. Ändå försöker jag tvinga mig själv ibland. Positionsstorlekarna blir initalt ganska små. Ca 0,5 %. I regel ligger de mellan 2 och 4 %. När de kommer upp i 8-10 % eller mer så har de oftast ägts ett tag så det byggts upp över en längre tid alternativt haft en väldigt bra utveckling.

Det bolag jag har enskilt mest i har jag strax över 12 %. Har inga avsikter att sälja där. Kommer antagligen addera.

En typisk enskild s.k. contrarian/motvallsinvestering ligger i regel på 0,5-2 %. Innehav jag tänker mer långsiktigt i på 1-6 %.När det gäller specifikt investmentbolag och vissa investmentliknandebolag blir det väl t.o.m. i spannet 1- 12 %.

Avkastningsmässigt så brukar jag tracka min portfölj men exkludera buffertsparande och fondsparande.Portföljen går i regel något bättre  än index (SIXRX30) sedan bloggandet började förutom ett år, 2012 hamnade den något bakom.  Inga 40 % per år i snitt alltså, men jag är nöjd med det sakta lunkandet.

Utöver det privata portföljtänket sköts en företagsägd  KF p.g.a. en skvätt överskottslikviditet i företaget. Där fördelas portföljen på ca 75 % stabilare positioner och ca 25 % på mer aggressiv tillväxt.

Till mina tonårsbarn har jag gett rådet att alltid vara nettosparare. Börja med att spara 50 % i räntespar sätt sedan hälften av den andra hälften i fonder och resterande 25 % kan du köpa enskilda aktier för. Gör era egna aktieval. Lär er av dem. När de är bekväma med storleken på sitt räntesparande så kan de växla över mer till fonder och aktier. Räntesparandet går naturligtvis också egentligen emot all rim och reson, men syftet är inte att skapa maximal avkastning utan skapa en förståelse för hushållning av resurser och lära sig ta ansvar för sin ekonomi.

Lång utläggning på kort fråga, men hoppas det gav lite infallsvinklar.  

fredag 18 september 2020

Tidigt morgonkaffe och morgonreflektioner

Tidigt morgonkaffe idag.Får se om mer hinns med under dagen då. På börsfronten inte jättemycket nytt. Ändock har jag justerat lite på techfronten. Ubisoft fick stryka på foten. Förenklar portföljen lite. Istället ökat lite i Evolution Gaming. Kanske även blir lite mer Alphabet dagarna framöver.  Har inget emot Ubisoft, men måste börja förenkla portföljen något.

Fastighetsaktier verkar ha vaknat till kursmässigt under veckan. Konstigt det där va? Att alla plötsligt får för sig att det är bra att köpa dem just nu? I alla sorters fastighetsbolag? Som jag skrivit förut. Flöden påverkar. Det är naturligtvis inte så att fastighetsbolagen tryckte på en knapp i veckan samtidigt som gjorde att de började tjäna mer pengar än förra veckan. Faktum är att de tjänar i princip lika mycket nu som förrut och förvänta göra så fortsättningsvis med. Ungefär lika stabila som banker faktiskt, men de är inte lika ansatta som bankerna från politker och av populistiska strömningar.

I min s.k. experimentella investmentbolagsportfölj har det gjorts kvartalsjustering. De görs med tre månaders mellanrum. Konceptet går att följa bitvis via mitt sporadiskt utskickade e-brev. Har ju även gjort en konglomeratportfölj som utvärderas löpande. Konglomerat är ju inte så olika investmentbolagen. Finns många bra investmentbolag som konglomerat. De första åren jämförde jag mig med vårt vanligaste index, men investmentbolagen går ju som grupp mycket bättre. Även om det finns enksilda surdegar bland dem.

Nu väntar bara på att någon ska ringa och erbjuda mig ett förvaltarjobb och att jag då får i uppgift att fyra gånger per år logga in på en fondägd depå och där köpa investmentbolag i en förutbestämd takt och strategi. Har ju visat sig att denna otroligt lata-strategi ändå slår index över tid. Tråkigt? Ja ,men väldigt, väldigt effektivt.

Appropå flöden så flödar inte oljan inte lika ymnigt längre. Det märks på Exxon. Som av en händelse också Exxon-aktien åkt ur några index. I ETF och index-handelns förlovade värld så märks även det på aktiekursen. I nuläget är ju Exxon-innehavet en av många positioner som togs under corona-kraschen så dess enskilda påverkan på portföljen är knappt märkbar. Utvecklingen gör det dock lockande att gräva djupare här och kanske öka på dessa nivåer. Med sådan motvind så får man dock räkna med ett längre tidsperspektiv om man ska ge sig på motvallsinvesteringar som denna.  

Bolagsanalyser har det inte blivit så många nya av på sista tiden. Faktum är att i denna kraftiga börshaus med pengar som pumpas in och alla är otroligt positiva till utsikterna på börsen och hur lätt det är att tjäna pengar så är det som tuffast med bra analyser. I princip skulle man som skribent kunna skriva om 5 random tillväxtsbolag och chanserna skulle vara goda att i alla fall 4 av 5 kommer gå bra de närmsta kvartalen. Voila! Så är man ett geni.

Mjae. Jag köper inte riktigt det.Jag har sett för många upp och ner för det. Som jag brukar säga. Det är inte pengarna i början du tjänar som gör den stora skillnaden på din portfölj.  Det är uthålligheten i strategin över tid som gör den stora skillnaden. Jag bara nämner det så får man göra vad man vill med de reflektionerna. De kommer ifrån att jag har märkt att det finns fler aktiegenier i min bekantskapskrets än någonsin tidigare. Samtidigt har de precis börjat sin aktiespararkarriär.

Hoppas du får en trevlig fredag!

tisdag 15 september 2020

Disney+

Idag kom då Disney+ och redan i morse blev det en snabbtitt på hur det såg ut. Tjänsten var ju förbeställd och IP-katalogen passar oss som familj. Mångas favoriter i familjen är just inom Disney-universumet om det sedan är Frost eller Marvel eller Star Wars varierar. Kvittar lika för Disney äger dem alla.

Vid en första anblick tyckte jag det såg helt ok ut. Sedan är jag ju en sådan person att jag kan tänka mig se om en film eller t.o.m. serie flera gånger än en om jag ansett den varit bra. Hellre en bra historia återberättad flera gånger än följa flera dåliga berättelser.

Disneys kärna är ju just berättelser och att kunna krama ut det mesta ur varje IP. Detta har man gjort länge och jag tror man kommer kunna göra det länge till.

Ikväll ska jag botanisera mer och jag vet redan att jag kommer se om Mandalorian. Gillar man sci-fi western så passar den.Så till den publiken kan jag rekommendera den. 


Har du skaffat eller kommer du skaffa Disney+. Vad tänker du i så fall kika på?

lördag 12 september 2020

Upp och ner och upp

 Det har inte blivit mycket tid över för att följa börs den senaste tiden. Annat tar tiden, men för en långsiktig gör det detsamma. Visst är det roligt att följa med i nyhetsflödet i det korta perspektivet, men det är inte nödvändigt om man har de stora dragen klart för sig.

Noteras har i alla fall att en del saker har mattats något i sin börsuppgång, medan andra saker tagit fart. Några kurslarm triggades så lite har det agerats, men på totalen så gör det marginell inverkan. Jag är ju sedan ett tag tillbaka redan s.k. fullinvesterad.

Inom techsektorn så är många bolag tillbaka på nivåer som de var för en månad sedan så så mycket har ju inte hänt trots allt. Om jag skulle öka i något här och nu inom sektorns så ser Alphabet och Evolution Gaming aptitligast ut på min kulram.

För BMW verkar det heller inte längre vara nattsvart. Nu är jag nöjd med den lilla exponeirng jag har där, men får en känsla av att konjunkturen kanske snart är på väg att vända här.

Fastighetsbranschen är väl de senaste veckornas relativa vinnare. Tycker mig hört positivare tongångar från media på senare tid. Det och höjda riktkurser brukar ju påverka folk. Det har ju också varit några fina uppgångar nu det allra senaste. Tycker fortfarande bolagen ser aptitliga ut, men jag är även här nöjd med nuvarande exponering i förhållande till totalt portföljvärde så det är väl bara hänga med och låta det förränta sig.

Energisektorn (och då menar jag gammal ful-energi) är fortsatt död. Som det tillsynes ser ut nu så nyttjar bara folk sol- och vindenergi samt kör runt på Voi-scootrar. Vad de andra 95 %  täcker sina energibehov med har jag ingen aning om. Ingen annan heller. Men ,men karuseller och gungor. Billigare diesel än på länge. Här kanske jag ska gräva djupare om jag får tid över senare.

Sedan har vi lite fina favoriter så som t.ex. Instalco. Här hade jag velat öka mer över tid och det kanske det kan bli. Tar dock emot lite när kursen börjar  röra sig uppåt allt för dramatiskt. AQ Group är också ett sådant bolag. Även Volati och Beijer Alma, men som jag skrivit tidigare så tycker jag det finns ingen ”värdemarginal” där nu och därtill är jag hyfsad nöjd med nuvarande exponering.

Tittar jag på bevakningslistan så är i princip bara 1 av 4 i ”grönt” territorium. Det är i en sådan här miljö man blickar tillbaka ett fåtal månader med nostalgi då 8 av 10 skrek ”köp”. Och köpte det gjorde jag. Blandad kompott där en del utvecklats fint till nu medan andra fortfarande står och stampar.

Vi får se vad nästa stora ”smäll” blir. Ofta ses ju servicesektorn som stabila när allt annat viker. Denna gången var det dock digitala sektorn vinnare och möten och upplevelser stora förlorare. Det hade ingen anat innan. Vem vet. Nästa gång kanske vi drabbas av ett digitalt virus eller konflikt som slår ut nätet för de flesta eller gör att det skapas massa restriktioner. Då står vi och kliar oss i huvudet än en gång och nya vinnare och förlorare ska koras. Framtiden är som alltid osäker och den är som mest osäker när vi tror oss veta mest om den.

Ha en trevlig helg!

torsdag 10 september 2020

Berkshire Hathaway investerar i en IPO

Det hör inte till vanligheterna och lär väl skapa uppmärksamhet att Buffetts bolag Berkshire Hathaway går in i ett bolag som ska noteras - Snowflake.

De är naturligtvis inte ensamma utan det är fler välkända namn t.ex. Saleforces. Båda går in med ca 250 milj usd och så vitt jag vet ska även Berkshire köpa för ytterligare 320 milj usd.

Snowflake lagrar data i "molnet" och med det sagt så förstår man att tillväxten varit stor och anses utgöra en framtidsbransch. IPO-dokumentationen återfinns här

Nu känns det som pengar investerats bredare än någonsin från Berkshires håll. Allt ifrån japanska handlarfirmor tilll guldbolag och nu "molnet". Som påpekats förut, Berkshire är ett väldigt brett konglomerat och även om många ser det som lite "trött" och "gammalt" så ger Berkshire en väldigt bred exponering. Optionaliteten vad som komma skall är också stor då man gillar att sitta på en ordentlig hög med pengar och investera efter eget huvud.

Vi kommer nog kunna läsa mer om Snowflake framöver.