måndag 29 februari 2016

Köp ditt eget fotbollslag

Vad kan passa på en annorlunda dag som skottdagen om inte en liten annorlunda spaning. En skott-relaterad spaning. Skott mot mål så att säga. Ja, ja långsökt koppling jag vet, men månaden har ju varit extra lång också...

Du behöver inte vara rysk oligark eller arabisk oljeshejk för att äga (en andel) i ett fotbollslag.

Nej då. Det går bra att vara vanlig småsparare och fotbollssupporter. Fler och fler lag/föreningar har blivit bolagiserade. I Sverige finns ett tjugotal idrottslag som bedrivs i aktiebolagsform. Det är lag som t.ex. Djurgården som till drygt hälften ägs av ett amerikanskt bolag och inte är publikt och AIK som kan handlas på NGM. Mig veterligen är det bara AIK som är publikt och går att handla i Sverige.

Lyfter vi blicken något så dyker det dock upp fler.

I Storbritannien finns Manchester United. Ett av de dominerande lagen i Premier Leauge. Manchester United finns även listat via NYSE.

Att investera i idrottslag är dock inget jag kan rekommendera. Jag har inte funnit att de på något sätt överpresterar andra aktier över tid. Möjligtvis lever de sitt eget liv något. Idrottsframgångar leder till större intäkter o.s.v. En egen tillgångsklass kanske? Idrott på professionell nivå handlar trots allt om pengar, pengar och åter pengar.

Det är ju därför Madrid och Barcelon totalt dominerar spanska ligan. De tar i princip alla pengarna där. För dem köper de de bästa spelarna. Så de prestera bäst och då kan de fortsätta håva in alla pengarna...

Hur som helst. I Spanien verkar klubbar vara medlemsägda så där hittar vi inget.

I Nederländerna däremot finns AFC Ajax noterat. Ett av de bättre lagen i detta låglänta land.


Är man mer för tysk fotboll så finns Borussia Dortmund i Tyskland. En av de mest publiklockande fotbollsklubbarna i Europa.

Vänder vi blicken åter västerut så har vi även skotska Celtic. Inget Manchester United precis men gillar man grönt så. Dessutom är skulderna lite mindre i både Celtic, Borussia Dortmund och Ajax än i Manchester United. Det behöver ju dock inte vara något problem för Manchester för man verkar ha skrivit på en del lukrativa kontrakt med sponsorer och rättighetsköpare.

Ska vi prata skulder så är det väl egentligen inte Manchester Uniteds soliditet vi ska prata om. Nej då behöver vi vända blicken söderut.

Där kan du bli delägare i både italienska Juventus som AS Roma. Säga vad man vill om italienska fotbollslag, men dessa två lags balansräkningar är ingen vacker syn. Det verkar dock inte bekymra fansen.

Så summa summarum. För den fotbollstokige. Sju stycken fotbollslag att välja på.

onsdag 24 februari 2016

Exempel på intressant utdelningsaktie

Fick förfrågan om att peka ut en utdelningsaktie som favorit av Avanza. Det kan jag. Jag har ett länkutbyte med Avanza, men förutom det utgår ingen ersättning via det samarbetet.

En typisk utdelningsfavorit för mig uppvisar bl.a. följande:

Stigande utdelningar över tid. Inte nödvändigtvis alltid varje år, men trenden ska vara tydlig och ökningen god nog.


Dessutom bör försäljningen och vinsterna också öka. Man vill ju inte enbart se att utdelningarna höjs utan att det finns verklig kapacitet bakom det för det.


Därtill får gärna bolaget i sig klara av att växa. En måttstock på bolagets "egna värde" är det egna kapitalet. Utvecklingen för ett växande bolag och dess egna kapital per aktie kan t.ex. se ut som nedan.


Lägg dessutom till en stark balansräkning och en hyfsad direktavkastning vid köptillfället så får man en rad faktorer som sammanlagt gör det till en intressant aktie.

Bolaget i exempel ovan, och ett bolag jag själv gillar, är Beijer Alma.

Beijer Alma är ett bolag jag har väldigt högt förtroende för och som jag aldrig ångrat något aktieköp i.


*Grafer ifrån borsdata.se

måndag 22 februari 2016

Tack för bloggandet Finanskvinnans Fundringar och lycka till i framtiden!

Hemkommen från semester med familjen så var bland det första jag läste i bloggosfären att Finanskvinnan ska lägga ned bloggandet.

Eftersom kommentatorsfunktionen är nedstängd där så får jag istället tacka för alla år av bloggande via detta inlägg istället. Det har varit jätteintressant att följa dig genom åren!

Jag är imponerad över att du varit så konsekvent i ditt sparande. Sparat 50% aktier, 50% räntor i stort sett oavsett vad makro, TA eller media tyckt eller tänkt.

Jag är imponerad över att du lyckats hålla dig till din egen plan. Under så lång tid. Utan större avvikelser eller manövrar. Fokuserat på ett mindre antal bolag och sakta men säkert byggt upp ditt sparande i dem.

Jag är imponerad över att du har hållit det enkelt genom alla åren. Ej krånglat till det med magiska formler, omständiga excel-uträkningar, teknisk analys eller vad det nu må vara.

Ska jag dra paralleller mellan dig och till någon stor finanspersonlighet så tycker jag mig sett att du  liknar Lundberg i ditt förhållningssätt. Lugn i ditt förfarande, metodisk och långsiktig.


Jag kommer sakna dina inlägg.

Må gott och lycka till i framtiden!

onsdag 10 februari 2016

Då vaknar björnen på riktigt

Köpordrar har gått igenom en efter en på sista tiden. Jag har fått vanan att lägga de flesta köpordrar då börsen inte är öppen. De flesta transaktionerna har gjorts på detta sätt under detta året. Jag finner det sällan nödvändigt att agera på dagtid även om det ibland har skett.

Den s.k. björnmarknaden har fortsatt, men jag tycker inte den där paniken har infunnit sig. Inte än i alla fall. Vi får se om den kommer.

Så länge så försöker jag hålla mig så gott det går till den plan jag brukar agera utefter. Där en ingrediens är att när det finns flera saker att välja på köp mest i det som anses vara av högst kvalitet, mindre (om ens något alls) i det som kan bedömas vara av sämre (mer riskfylld) kvalitet.

Att sprida ut inköpen i tid är heller inte så dumt. Jag har under ett tag nu t.ex. köpt Berkshire-aktier månadsvis och kommer troligen fortsätta med att bygga på den positionen så länge priset bedöms vara rimligt. Viss hade man kunnat slänga in ett enda stort köp för att sedan låta det vara för ett bra tag framöver, men jag tycker det skapar större möjligheter att sprida ut inköpen. Det är ju en sådan där klassisk sak som man kan räkna på. Köp allt på en gång eller sprid ut inköpen? Vilket som är bäst beror ju på hur framtiden ter sig. Något som är ytterst svårt att veta.

Psykologiskt vet jag i alla fall vad som är enklast för mig.

Bokslutsrapporter har fortsatt komma in i blandad mix. Jag kommer säkerligen slänga upp någon notering kring några till framöver. Jag kommer dock troligen ägna ytterst, ytterst liten tid till börs och bokslutsrapporter de närmsta dagarna. Det vankas lite ledighet med familjen. Några dagar på utflykt i skog och mark. Det är i björnmarker men just nu lär vi inte se så mycket björn. De ligger ju i sitt halvvakna tillstånd denna tid på året och i vissa iden är det fullt fokus på födsel av små björnungar just nu.

Lite på samma sätt som det är fullt fokus på utdelningarna på börsen nu. Dessa små "avknoppningar" från aktiebolagen som alla väntar på.

Hur som helst. Än så länge är björnen i idet, men till våren, april-maj, då har både många utdelningar getts samt så är det dags för björnungarna att kliva ur ideet. Då har björnen vaknat på riktigt. I alla fall den skogslevande.


fredag 5 februari 2016

Alfa Laval Q4 2015

I äldre inlägg på bloggen återfinns ibland lite surmulna kommentarer från mig att Alfa Laval allt som oftast är dyr.

Nu har bolaget avlämnat bokslutsrapport  med effekten att bolagets aktiekurs handlats ned, ganska rejält. Jag har ännu inte läst någon annans syn på bolagets bokslut än, men när jag läser den själv så ser jag inte så mörkt på bolaget. Kanske har jag en annan tidshorisont.

Hur som helst har bolaget aviserat en utdelningshöjning. Som brukligt får jag väl lov att säga för bolaget har en fin historik av dylika. Utdelningen ska bli 4,25 kr (4) per aktie.

Soliditeten har ökat (Den var inte så rolig direkt efter det stora norska förvärvet). Ny VD ska ta över - Tom Erixon. Tack så mycket Lars Renström för lång och trogen tjänst! Affärsstrategin verkar dock ligga fast. Organiskt tillväxt i kombination med förvärv.

Alfa Laval sysslar med flödesteknik med en bred geografisk exponering. De verkar inom flera branscher, både produktmässigt som servicemässigt. Historiken är god, det är relativt framgångsrikt och välskött samt har hyfsat klarat sig från lockelsen att arbeta med allt för stor finansiell hävstång (jag är lite kritiskt till det norska förvärvet men, men). Dess stora nackdel har allt för ofta varit aktiens prislapp.

I mina ögon, om man inte börjar tycka att Alfa Laval ser intressant ut nu så sitter man antagligen och väntar på det där stora raset. Det där raset som kanske kommer och ska halvera börsen (tillika Alfa Laval) från dessa nivåer. Kanske det kommer, kanske inte, men någonstans måste man ju ha bestämt sig för att börja trycka på köp-knappen i de bolag man gärna ser i sin portfölj. Framtida ras eller ej.

För egen del, om prislappen ligger kring den nuvarande nivån (ca 132 kr/aktie) på Alfa Laval nästa vecka så vet jag vad jag ska göra.

Hur går dina tankar kring Alfa Laval?

Industrivärden Q4 2015

Industrivärden lämnade idag sitt bokslut för 2015. I det kan vi läsa att substansvärdet vid årsskiftet var 160 kr. Den 4 februari hade den sjunkit till 155 kr. Substansvärdet i Industrivärden är en funktion av vad börsen värderar de noterade bolagen till så de stiger och sjunker med börsens rörelser.

Vi kan också läsa om att Fredrik Lundberg tog ordförandeposten i styrelsen i maj förra året och Helena Stjernholm blev ny VD. Inget av det någon nyhet.

Det nya var däremot den nya utdelningspolicyn och den nya skuldsättningspolicyn.Utdelningen sänktes även till 5 kr (6,25) per aktie.

Jag känner mig hyfsad säker på att det är p.g.a. Lundbergs inflytande som det är bestämt att belåningsgraden ska ned. Lundberg är ingen anhängare av stora lån.

Industrivärden har en längre period varit som en indexfond men en belånad sådan. För att skapa lite extra avkastning. Innehaven har varit en blandad mix av både bra och dåliga innehav, men med lite belåning så överpresterar man ju sitt jämförelseindex ändå.

Det är inte bara moderbolaget som sådant som använt belåning. I regel har ju Industrivärdens bolag också i sig varit högre belånade än motsvarande t.ex. Investor-bolag säg Sandviken kontra Atlas Copco m.m.

Nu verkar det dock bli nya tider. Det är nämligen fler saker som det ändras i.

Placeringsalternativen utökas. Man kan nu tänka sig gå in i bolag som är mindre än tidigare. Den nya VD lär väl också ha en del erfarenhet kring marknaden för mindre bolag kan jag tänka.

Mr Market brukar inte gilla utdelningssänkningar, men här har man knappt reagerat. Ska jag försöka leka börspsykolog så finns antagligen ett stort förtroende för den nya ledningen Ett förtroende som ger dem mandat till att göra framtida intressanta förändringar.

Lundberg är dock inte känd för att "spela schack" snabbt så det är ju inte säkert att det blir några snabba drag, men sakta men säkert kommer nog den nya drottningen och kungen flytta fram sina positioner. Även om vissa innehav ser ut att vara långt ifrån sötebrödesdagar i nuläget.



Eller vad tror du om Industrivärdens framtid?

torsdag 4 februari 2016

Lyfter, störtdyker, rusar, når inte fram och svajigt

Ja som rubriken antyder så är flödar kreativiteten bland rubriksättare inom finansmedia just nu

Det är helt enkelt bokslutstider.

Bokslutstider är ju alltid intressanta. Inte minst för att det är då man får veta vad utdelningarna kommer hamna. En del överraskar positivt, en del negativt och en del blir det varken eller med.

Bokslutstider kan ju också bli lite transaktionstätare. Dels så kanske man omvärderar något, man kanske blir stärkt i sin uppfattning av något, man kanske hittar någon ny infallsvinkel. Jag vet inte om det är så, men det är en känsla jag får.

Jag har hunnit läsa ett par bokslutsrapporter, men inte alla som jag försöker följa, än. Några direkta nya klokskaper kring dem jag har läst har jag inte. Rådet är väl följ den plan du har och om något dyker upp som signalerar att du bör omvärdera, så gör och agera även efter det. Om allt verkar som det förväntas, så fortsätt enligt utstakad kurs.

Ett annat råd skulle också kunna vara. Läs i rätt ordning d.v.s. läs källmaterialet - boksluten först. Innan eventuellt andras tankar om dem läses. Då har man störst chans att bilda sin egen uppfattning.

Men, men för att inte bara vara grådassigt färglös och ändock lyfta något till diskussion. Låt oss ta någonting som kanske livar upp lite.

Ett bolag som har en kassa/investeringar minus långsiktiga skulder, som motsvarar nästan en tredjedel av börsvärdet. Därtill är bolaget enbart värderat till ca 7-8 gånger rörelsevinsten.

Är det något litet, obskyrt och okänt bolag i Exotistan?

Nej det är naturligtvis Apple.

Ett bolag som omfamnas av ett enormt "brus" som jag kallar det. Det är inte helt enkelt att bilda sig en egen , självständig, uppfattning eftersom det finns en så hejdlös massa åsikter kring allt ifrån produkterna, bolaget till dess framtid. Ett bolag som följs av en arme av analytiker. Jag förmodar att det finns lika många traders och börsrobotar i omlopp kring det också. För att inte tala om teknikjournalister och glada amatörer.

Det kan med andra ord sägas vara långt ifrån "under radarn" för folk och fä. Nåväl.

Vad är DIN åsikt om bolaget?