onsdag 24 februari 2016

Exempel på intressant utdelningsaktie

Fick förfrågan om att peka ut en utdelningsaktie som favorit av Avanza. Det kan jag. Jag har ett länkutbyte med Avanza, men förutom det utgår ingen ersättning via det samarbetet.

En typisk utdelningsfavorit för mig uppvisar bl.a. följande:

Stigande utdelningar över tid. Inte nödvändigtvis alltid varje år, men trenden ska vara tydlig och ökningen god nog.


Dessutom bör försäljningen och vinsterna också öka. Man vill ju inte enbart se att utdelningarna höjs utan att det finns verklig kapacitet bakom det för det.


Därtill får gärna bolaget i sig klara av att växa. En måttstock på bolagets "egna värde" är det egna kapitalet. Utvecklingen för ett växande bolag och dess egna kapital per aktie kan t.ex. se ut som nedan.


Lägg dessutom till en stark balansräkning och en hyfsad direktavkastning vid köptillfället så får man en rad faktorer som sammanlagt gör det till en intressant aktie.

Bolaget i exempel ovan, och ett bolag jag själv gillar, är Beijer Alma.

Beijer Alma är ett bolag jag har väldigt högt förtroende för och som jag aldrig ångrat något aktieköp i.


*Grafer ifrån borsdata.se

11 kommentarer:

  1. Jag får vara den förste att skriva under på detta. Köpvärd vid varje dipp. Ett enda fel är likviditeten i aktien. Blir kanske bättre framöver om fler skulle få upp ögonen.

    SvaraRadera
  2. Har inte kollat alls på aktien men efter en snabb titt undrar jag vad du tycker om den ganska höga utdelningsandelen som senaste legat mellan 70-85%?

    Ser även att det fria kassaflödet allt som oftast inte täckt utdelningen de senaste 10 åren?

    Några snabba tankar bara men kanske är för mycket siffertittande från min sida :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger för mig inom rimliga nivåer. En del av tex kassaflödet till investeringar är inte capex utan förvärv och ska ju leda till tillväxt. Man ska vara observant om hårt skuldsatta bolag ligger i gränszonen men balansräkningen anser jag vara tillräcklig god. Man delar enligt mig helt enkelt ut allt det man inte behöver i verksamheten själv till sina aktieägare. Som sig bör. Liksom även HM gör. Det är inte så att man likt en del riskkapitalägda bolag belånar topp och nock för att dela ut till sina ägare för att sedan dumpa bolaget till småsparare på börsen eller någon annan. Men man bör alltid vara observant och göra sin egen bedömning över ett bolags framtidsutsikter. Jag är dock inte särskilt orolig i Beijer Almas fall, men det är jag det... :)

      Radera
  3. Man kan dock ha synpunkter på det stora beroendet av fjäderdelen. Börjar den gå knackigt så... Visst, de andra delarna kan man resonera ger uppsida/diversifiering, men hittills har de inte lyckats glädja sina ägare i nämnvärd omfattning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fjäderdelen är relativt stor ja och dessutom så finns ju beroendet av industrikonjunkturen. Jag är en glad ägare i alla fall.

      Radera
  4. Fjäderdelen är stabil som få, jag sover tryggt alla dar i veckan. Fyller på när värderingen dippar... Ett fantastiskt bolag, gå på stämman och ät middagen, bara de ju värt ägandet.

    SvaraRadera
  5. Visst är fjädrarna stabila och jag är själv lite sugen på bolaget. Men ca 8 av 10 vinstkronor kommer från fjädrarna, så att köpa BEIA är att köpa Lesjöfors. Det andra är intressant men så litet att det nästan kan ses som brus jämfört med Lesjöfors. Så hela caset står och faller med att chassifjädrar kommer kunna fortsätta växa med minst samma lönsamhet som nu. Det kan mycket väl lyckas, men det jag vill säga är att BEIA är mer beroende av en växande fordonsflotta och konjunktur än vad många verkar vilja se. Men visst är det ett fint bolag.

    SvaraRadera
  6. Hej Spartacus,

    Jag håller med dig om att Beijer Alma är ett av de mest välskötta verkstadsbolagen på börsen, och jag skulle heller inte oroa mig särskilt mycket för Lesjöfors då industrifjädrar överlag är mindre konjunkturkänsligt än större Capex-leverantörer som de större verkstadsbolagen (Atlas, Sandvik, Alfa Laval, ABB) är. Industrifjädrar har ett mycket brett applikationsområde och Lesjöfors är en av de aktörer som har bäst förutsättningar för att konsolidera detta produktområde om svagare och mindre konkurrenter får finansiella problem i bistrare tider.

    Dock missar du en sak i dina grafer. År 2010 genomfördes en större nyemission vid förvärvet av Beijer Tech. Den bör du ha med för att visa hela bilden. En utdelning är inte mycket värd om bolaget gör en nyemission året efter.

    /Rick

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2010, apportemission som gav ca 10% utspädning tror jag ja. Graferna har jag lånat från Georges Börsdata. Bör nämna det i artikeln. Slarvigt av mig.

      Radera
  7. Tjena,

    Tack för att du, tillskillnad från flera andra Avanza-bloggare uppger när det handlar om bankstyrda (inget illa i det egentnligen, är själv kund) inlägg. Blir så fånigt när det i någon av de länklistorna som jag följer dyker upp 3-4 inlägg med i stort sett samma rubrik men där bara en uppger vad det handlar om.

    Beijer Alma är ett jättefint bolag och en utdelningsfavorit för mig också. Tyvärr sålde jag mina aktier med GAV på 105 spänn när jag skulle köpa lägenhet för något år sen så nu väntar jag bara på att marknaden skall dra åt sig öronen överallt. Tills dess får jag köpa banker ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det dimper ner ett mail med förslag på ämne ibland. Ibland passar det in. Ibland inte. Det är aldrig något tvång att skriva ej heller pekpinnar om hur det ska skrivas. I det här fallet tyckte jag det mycket väl kunde passa in att skriva ett litet inlägg på hur en intressant utdelningsaktie kan se ut.

      Radera