söndag 19 juni 2022

Blandat om multiplar, fastigheter och investmentbolag

Multipelkontraktionen har på sina håll fortsatt.

Tittar vi bakåt en månad så är det stillastående för bolag så som Volvo och Essity, medan Sandvik handlas nu på PE 15, PS 2,2 och Handelsbanken på P/B 1. Industrivärdens rabatt har ökat och ligger nu på ca 16 %.

Det följer det vanliga mönstret. Investmentbolag är börsen på steroider. Inte bara ökar värderingen på innehaven utan även minskar rabatten (t.o.m. övergår till premium) i stigande börsklimat. Det omvända i sjunkande.

Tittar vi på börsens bread & butter bolag Investor ligger rabatten på 15 %. De tre största innehaven är ABB, AstraZeneca och Atlas Copco. Egentligen borde onoterade Mölnycke hamna där omkring också.

ABB täljer f.n. guld och är väldigt positiva. Från Q1 kan man läsa ”Kundaktiviteterna var höga under kvartalet, något som resulterat i en mycket stark ordertillväxt på 21 procent jämfört med föregående år.” Angående Ryssland skrev man ” Innan nya orderbokningar i Ryssland stoppades stod den marknaden endast för 1 till 2 procent av ABB:s intäkter.” Värderingen är PE 10 men PS 2,7 vilket ger vid handen att vinsterna är höga nu och Mr Market är fortsatt tämligen positiv. För rörelsemarginalerna är inte så höga som PS-talet indikerar, men man har en positiv framtidsyn även där och räknar med stigande marginaler.

AstraZeneca med sina läkemedel brukar räknas till den defensiva sektorn och det märks. De har inte varit mycket berörda värderingsmässigt den senaste tiden.

Sedan om vi tar Mölnlycke som Q1 konstaterade negativ försäljningstillväxt. Pandemi-dopade som de var. Rensat för det så tuffar man dock på och det förväntas man nog göra länge till. I och med den branch man verkar I.

Sluitligen Atlas Copco med sitt PE 22 och PS 3,6 närmar sig även det vad jag bedömt som mer rimlig värdering. Atlas Copco är ett sådant typiskt bolag som har hyfsat jämn vinstutveckling, men vars PE-tal kan flukturera beroende på börssentiment från 15-35. Ett investmentbolag som är långsiktiga bryr sig inte om det så mycket. De ser bara till att inte lägga pengarna där då det är dyrt och sedan behåller de genom decennierna. En fond köper ofta när det är dyrt. Inte för att det är attraktivt, men för det är då inflödena av pengar är som störst. Sedan måste de sälja när det blivit billigt. För då är det stora utflöden.

Det är ingen kurskollaps i Atlas Copco. Det menar jag inte. Billigt kan du få bolaget då vi är i botten på en konjunktursvacka, men den har slutat var så förbenat dyr.

Kurskollaps däremot har det varit i fastighetssektorn. Räntekänsliga och beroende av lån som de är.

Där sitter jag sedan corona-kraschen med en liten korg av bolag. Några avyttrades och några behölls. Därefter har jag i denna nedgång köpt in Balder igen samt ökat i de andra. Jag som hållit på med aktier ett tag, varför har jag inte haft fastighetsaktier innan pandemin? Därför att skulder är deras ”bränsle”. Dylika bolag köper man bara då det är tillräckligt billigt.

Skrev om Balder sist. Noterar jag ned Castellums värdering nu så är den 11 gånger förvaltningsresultatet. När korgen togs in initialt handlades Castellum i häradet 12 gånger förvaltningsresultatet. Det går nog gissa hur jag agerat här nu. Ökat i alla fastighetsbolag. Ökar upp till en bestämd nivå. Där sätter jag stopp. Om innehav sedan växer förbi detta i en framtid så får det vara så, men jag köper inte mer och mer och mer bara för att det faller mer och mer.

I fallet SBB så kan det hela vara ett korthus. Det är mycket ”brus” där ute och det är inte det lättaste bolaget att följa. Direktavkastningen på B-aktien är just nu 7 %. 192.000 ägare på Avanza. Från toppkurs på 67 kr till 17 kr. OM man kan lita på värderingen så får man bolaget till ca 40 % substansen. Även här har jag ökat, tills jag slog i ”taket” med den förutbestämda summa jag vill ”riskera” här.

Kan även notera ned Platzer och räknar man konservativt utan JV:s så landar den på 13 gånger förvaltningsresultatet och 62 % av substansen, Fastpartner 12 samt 60 %. Hufvudstaden har jag inte uppdaterat än. Det var ett bolag jag köpt och sålt tidigare men sedan valt att hellre äga Lundberg för att minska risken för utköp. Lundberg köper inget dyrt och jag vill inte sitta på andra sidan bordet av Lundberg.

Lundbergföretagen får du till ca 7 % rabatt och då får du bl.a. Industrivärden och en hel del fastigheter. Därtill Holmen som får sägas är grymt stabilt över tid. Den mest offensiva delen av Lundberg är innehavet i serieförvärvaren Indutrade. Indutrade utgör förebild för många andra serieförvärvare så det är klart att Lundberg en gång i tiden såg till att ta detta bolag till sig. Även Indutrade har kommit ned från stratosfären även om det likt Atlas Copco kan finnas långt dystrare tider för dem. Om det kommer eller inte är svårt att veta.

Sedan har andra småsparar-favoriter äntligen kommit ned igen så som Thule, Troax, Volati m.fl. Går inte köpa i allt.

Svolder är ett bra alternativ om man vill ha exponering till en del av dessa pärlor. Nu ar pärlorna själva kommit ned samt så handlas inte Svolder längre till premium.

Kort och gott. Vi kan konstatera att 2022 liknar mer en vanlig börsnedgång (Pandemin-nedgången var något abnormt. Inte så mycket nedgången i sig, utan som jag tidigare skrivit, stimulanserna som följde som saknade motstycke) vilket för en långsiktig sparare är bra för det ger mer tid till att köpa på sig aktier.

torsdag 16 juni 2022

En notering från Far Far East

En notering från Far Far East. Det har gått trögt där för t.ex. Tencent. En titt på Q1 säger att omsättningen var stillastående om man tittar YoY och t.o.m. lite nedåt QtQ.. Värst gick det med rörelsevinsten som hackade nedåt med en marginalsänkning till 27 %.

Speldelen visade ej heller tillväxt. I alla fall inte den kinesiska. Regulatoriska åtgärder har lagt en filt över det hela. Dessutom visade annonsdelen en nedgång om 18 %. Ouch. Det gör ont när man stänger ned.

Molntjänst-delen ser också en inbromsning. I jämförelse med t.ex. den amerikanska/internationella marknaden som i stort domineras av de tre stora amerikanska jättarna så är den kinesiska marknaden på sätt och vis mer fragmenterad och ändå inte. 60 % av den kinesiska marknaden  domineras av Tencent och Alibaba, medan de andra 40 % sköts av andra. En stor del av den marknad som Tencent och Alibaba har numera är för internet/tech-bolag i den privata sektorn. En sektor som fått sig en känga i Kina. Innan 2020 så sägs t.ex. Alibaba ofta fått regeringskontrakt. Den eran verkar vara förbi. Ma:s regeringskritiska tal verkar varit tippunkten och numera sägs t.ex. regeringsuppbackade Tian Yi Cloud få dylika kontrakt istället.

Tittar vi åter på Tencent så finns ljusningar i att det förväntas en långsam återhämtning från hösten och framåt. Det förmodas att de regulatoriska åtgärderna ska lättas. Exempelvis har det kommit dylika uttalanden samt så har spelsläpp tillåtits. Nedstängningarna i Kina verkar även de sakta lättas och man ter sig föra en mer expansiv ekonomisk politik nu efter ett tag med ”nedkylning”.

Samtidigt flexas det med militära muskler. Osäkerheten är stor. Det kan spela ut i scenarion som ingen gissat. Likväl som det kan bli fred i Europa om Ryssland slutar med sin invasion av Ukraina (antagligen önsketänkande) så kan en ny konflikt tas vid strax efteråt i Asien. Polariseringen har ökat enormt under ett decennium i vår värld. På alla plan. Den politiska risken är som alltid den största risken vad det gäller kinesiska aktier.

Notering av PE-värderingar nu. Tencent PE 16, Alibaba PE 32 (tappat vinst och TTM nere på en rörelsemarginal om ca 8 %), JD (neg PE nu igen efter att nyligen redovisat lite).  

onsdag 15 juni 2022

Äntligen festivalyra!

Lite skön ledighet har passerat. Det har varit behövligt. Tid för både familjeaktiviteter som lite mer grabb/gubb-aktiviteter så som t.ex. festivalbesök. Det var på tiden att Sweden Rock hölls. Äntligen lite festivalyra! Kul som alltid!


 

Nog om det.

Vad har hänt på börsen då?

Jag har kunnat notera att fastighetsbolagen handlas till värderingar som det var väldigt länge sedan man såg. I alla fall om man ser till förvaltningsresultatsmultiplar. Castellum för 11 gånger förvaltningsresultatet och med en direktavkastning på 5,2 % är helt klart värt att notera. Substansvärdesmässigt så handlas bolaget till ca 60 %. Sist jag noterat detta, med reservation för att jag missat något, var 2001.  

Det är liknande multiplar på många andra fastighetsbolag på börsen.

Castellums belåningsgrad är i skrivande stund på 40 %.

Visst kan dessa siffror ändras. Förvaltningsresultat gå ned samt värden skrivas ned, men Mr Market har tagit höjd för en hel del här. I alla fall i den här sektorn.

Börsmässigt så kan vi väl konstatera att vi än en gång är tillbaka på den nivå som rådde för drygt en månad sedan samt vid slutet av 2020. Innan vi gick in i excessernas år 2021. Så allt är inte billigt. En hel del har gått från dyrt till rimligt också. Dock just vad det gäller fastigheter så har jag svårt att säga annat än nu verkar placerare flytt denna tillgång och det ger prissättning därefter. Det luktar rädsla.

I min värld så är den absolut minst farliga tid att investera är när allt faller samtidigt och sentimentet är bottenlågt. Den absolut farligaste tiden är när allt stiger och sentimentet är hejdlöst positivt. Det är också då man ofta slirar lite på sina ”investeringskriterier” och kommer in på spännande sidospår. Man riskerar inte bara betala dyrt utan också köpa saker som man inte riktigt gjort tillräcklig ”due diligence” på. Det är därför man ska vara väldigt försiktig och anpassa köpesummorna därefter då.

Däremot när det faller brett så kan man gott kosta på sig att öka vad man allokerar till aktiesparande. Har man svårt för att göra detta så är det enklaste rådet att spara och köpa för en fast summa i vått och torrt. Du kommer då efter ett tag på börsen troligen märka att de bästa investeringarna har du gjort när börssentimentet varit dystert.

Lycka till med investeringarna/aktiesparandet!

måndag 6 juni 2022

Noteringar kring Kambi

Det närmar sig snart ett år då jag började fatta intresse för sportboksleverantören Kambi. Tappet av DraftKing påverkar fortfarande, men i sin senaste rapport (Q1 2021) nämner man fortfarande att justerar man för det så växer man med fina siffror.

Ingen marginalvändning än dock. Rörelsemarginalen på 20 % även denna rapport. Man tappar omsättning med 15 % jämfört med ett år sedan men växer QoQ med 6 %. Går bara spekulera för Q2, men troligen så kommer det bli liknande siffror.

Annat intressant är att Kambis finansiella position är fortsatt stark. Soliditet på ca 70 %. Kassan utgör ca 80 milj eur och man kan numera lösa ut konvertiblerna Kindred håller när man så vill. Det här har gjort att budrykten troligen cirkulerar. Även analytiker har pekat på det faktum att p.g.a. våra ESG-filosofi så är antagligen Kambi m.fl. underägda via våra svenska insitutionella kapitalplacerare. Konkurrensen är därför därefter.

Botten bör förhoppningsvis omsättnings- och marginalmässigt vara nådd här Q4 2021 – Q2 2022. Q4 2022 bör bli roligare jämförelsesiffror. Tesen i min contrarian-vy är som sagt att härifrån ska det snart nu vända och skalas upp marginalmässigt. Inte specifikt Q2 som inte brukar vara särskilt starkt, men därefter.

Rullande 12-månaders vinst ligger nu på 12,5 kr/aktie vilket då ger ett PE på ca 18. Per omsättningskrona är Kambi lägre värderat än på länge. Ca P/S 4,2. Det P/S-talet säger mig att Mr Market prisar inte in någon större marginalhöjning, än.  Alternativt att omsättningen ska ned än mer. Där tror jag dock att man inte kommer tappa mer än runt och omkring samma som detta kvartalet.

Vi får se. Min vy är fortsatt att Kambi är ett bolag med tillfällig motvind men med starkt finansiell ställning.  Jag har inte trott på någon jättevinsttapp och än så länge tycker jag det håller sig. Jag får dock krypa till korset och medge att marginaltappet under denna period varit större än jag trott från början. Så är det ibland. Ens gissningar infrias inte alltid och man får vara glad om man hamnar ungefär rätt, men några siffror/intervall får man ändå slänga sig med. Annars blir det svårt att agera på något.

En annan reflektion på temat är att sedan 2016 tror jag det här är fjärde gången bolaget tappat ca 50 % i börskurs från tidigare närliggande toppar. Under samma period har vinsttappet som mest varit 25 % YoY. Det säger någonting om hur Mr Market fungerar. Det är excesser hela tiden på upp- som nedsidan. Företagens utveckling däremot är jämnare trots dramatiska nyhetsrubriker.

Några tankar om Kambi?

lördag 4 juni 2022

Hagelbössa, osthyvel, olja och ekipering

Det har skjutits med hagelbössan (metaforiskt). Inköp i diverse innehav med hjälp av en inpytsad klumpsumma. Blandad kompott. Inget nytt innehav även om en del nya hålls under bevakning. Oftast är det enklast att fylla på i innehav man redan känner till och är bekväm med när priset är det rätta.

En mästare på det är t.ex. Lundberg. Är aldrig någon skräll vad han köper. Han köper i det han känner till och adderar bara. År efter år efter år. Ibland mer. Ibland mindre. Det är kanske inte så att man maximerar avkastningen genom att bara köpa i bekanta bolag, men det är en ganska riskminimerande strategi som ”compoundar” över tid. Med kunskap om innehav minskar risken för göra större misstag.

En hyvling med osthyveln har skett och det är nyligen i BMW. Idiotiskt kanske någon tycker. Men jag är mest förtjust i bilbranchen när den inte tjänar massa pengar. På samma sätt som jag kan tänka mig oljebranschen när oljan inte står högt. Det är nämligen ganska stor skillnad vad man får betala för aktierna då.

Apropå olja.

I måndags kom besked om vad nya  sanktioner mot Ryssland skulle bli. Det var oljeimport-stopp på rysk olja fr.o.m. årsskiftet. Dock ej olja som flödar genom Druzhba-pipelinen. Druzbha-pipelinen är en av världen största. Den går från Ryssland in i södra Vitryssland där den delar sig. En del går sedan in i Polen och sedan vidare in i östra Tyskland. Sedan sovjet-tiden försåg den Polen och DDR med leveranser. Den andra delen går från Vitryssland ned genom västra Ukraina. Där en förgrening går in i Ungern och en förgrening in i Slovakien, Tjeckien och även till södra Tyskland.  Sedan gammalt försåg den ledningen Ungern och Tjeckoslovakien med energi.

Undantaget för oljeimport-stoppet blir alltså olja till Ungern, Slovakien och Tjeckien. Sammanlagt kommer ca två tredjedelar av oljeimporten från Ryssland stoppas. Naturligtvis kommer Ryssland sälja sin olja och tjänar pengar ändå. Någon annanstans, men just de inkomsterna kommer inte komma från 24 av EUs 27 medlemsländer.

Tittar vi på WTI-Crude priset så ligger den just nu på 118 usd/fatet. På botten av corona-kraschen låg den på ca 20 usd/fatet. Saker och ting svänger. Exxon ägde jag en period. Kan tänka mig äga dylikt bolag igen, men inte nu.

Har jag Berkshire i portföljen och det är en hel del energi-exponering där. Warren och Co får sköta det där åt mig. Känns säkrare än att jag i nuvarande marknadsklimat ska peta i vilket energislag och aktie som ger bäst över tid. Annat är när allt kraschar. Då har man oddsen med sig nästan oavsett vad man väljer.

Vi får se vad som händer framöver. Sommaren brukar vara lite lugnare. Kanske får vi likt 2011 se en urblåsning när hösten närmar sig. Kanske inte. Det kan gå upp. Det kan gå ned.

En hektisk period har nu förbytts till några veckor där det ska vara lugnare och man kan unna sig lite annat.  Både för egen del och med familjen. Ska bli skönt.

För drygt ett år sedan så kom Bokus in i portföljen eftersom Volati delade ut dem. De såldes sedan. Även Zalando delades ut. Då av Kinnevik. De gjorde jag ingenting med därav ligger de kvar, tyvärr.

Zalando har ”slaktats” och har nu ett börsvärde på ca 9 miljarder eur. Hade sin peak på ca 100 eur/aktie för drygt ett år sedan. Nu kostar aktien ca 35 eur/aktie.

2021 hade man 48,5 miljoner kunder (38) och sålde för ca 10,5 miljarder eur (8) med en justerad EBIT på ca 4,5 % (5,3). Resultatet blev att den justerade rörelseresultatet växte bara med ca 10 %. Prognosen för 2022 är att försäljningen ska växa ytterligare men rörelseresultatet kommer landa på runt nuvarande. Så någon större ketchupeffekt i vinsten väntas ej. Nuvarande värdering är ca P/S 0,9.

Jämför med H&M vars värdering just nu är ca P/S 1,1. För 2021 landade H&Ms rörelsemarginal på 7,7 % och försäljningstillväxten i lokala valutor var 12 %.

Under Q1 2022 var försäljningstillväxten i lokala valutor 18 %. Rullande 12-månaders marginal 8,1 %.  Sedan invaderade Ryssland Ukraina och H&M har 185 butiker i Ryssland, Vitryssland och Ukraina som påverkas.

Faktum är att H&M är ett av de bolag som faktiskt ser intressant ut och att man börjat få ordning på saker och ting igen. Försäljningen i butik ökade rejält samtidigt som man håller uppe sin online-försäljning trots att man kan befarat att den var ”corona-dopad”. Håller tummarna för att VD Helena Helmersson kan fortsätta leverera.