söndag 23 maj 2021

Globalfonder - ett fönster mot världen

 (Inlägget är ett sponsrat inlägg.)

Du kanske inte kan resa obehindrat just nu, men din portfölj kan. Att välja en globalfond ger dig en bit av kakan från flera av världens stora ekonomier - inte så dumt som riskspridningstaktik.

Avanza uppger att 40 procent av fondsparandet finns i globalfonder och att det finns inte mindre än 275 olika för oss svenskar att välja mellan. Ingen lätt match att identifiera den bästa globalfonden för din portfölj alltså. Låt oss bena ut det hela lite: 

 

Vad är globalfonder?

Globalfonder är fonder som potentiellt investerar i hela världen, men i realiteten främst investerar i utvecklade marknader(exempelvis USA, Europa et al). Fonden kan exponera sig mot flera enskilda marknader och mot flertalet valutor. Även en fond som inte sätter en geografisk begränsning på sitt potentiella innehav är i sak en global fond.

En globalfond kan investera i aktier, värdepapper, valutor eller annat - kolla de globalfonder du är intresserad av för att identifiera just deras exponering. Notera om fonderna du tittar på är aktivt eller passivt förvaltade då det påverkar fondens aktivitet och avgifter. Passivt förvaltade fonder kallas också indexfonder. Vidare kan globalfonder inrikta sig på specifika branscher eller företagstyper till exempel multinationella storföretag och konglomerat - väl det som matchar din investeringsstil och skapar bäst förutsättningar för ditt sparande. 

 

Vem bör köpa globalfonder?

Den som har en investeringshorisont på minst 5 år anser jag bör titta på globalfonder som en del av sin portfölj. Eftersom mycket av investeringen sker mot aktier bör du ha en riskprofil som klarar medelhög till hög risk, men eftersom fonden investerar globalt kan du räkna med att den kan släta ut eventuella nedgångar på en marknad genom uppgångar på en annan.

Fonder generellt är bra för den som vill ha exponering mot aktiemarknaden, men inte själv handla med enskilda aktier. Är du mån om din tid eller bara marginellt intresserad av aktiemarknaden kan fondförvaltare vara dina bästa kompisar - om du gör din research innan.

I varje fonds fondfakta hittar du grundläggande information om förvaltningsstil, placeringsinriktning och relevant information om aktieinnehav och fondens förvaltare.

Du bör även, som alltid, räkna på avgifterna för olika fonder. En låg avgift är inte i sig något bra, en högre avgift kan ju vara extremt värt det om fondens utveckling går bra! Men var som sagt noga med att gå in med ögonen öppna - du betalar ju för expertis och utfört arbete i fondsparande, då ter det sig rimligt att utvecklingen är bättre än du annars själv skulle kunna åstadkomma.

 

När bör man köpa globalfonder?

Vill man ha chans på hög avkastning till förhållandevis låg risknivå kan det vara värt att se över globalfonder som komplement i portföljen. Exponering mot utvecklade marknader gör att volatiliteten hålls lägre än vid exponering mot emerging markets, samtidigt som spridningen på fonden möjliggör chans att slå exponering mot enskilda marknader.

Vi vet att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning, men ändå återkommer regelbundet rådet att välja fonder med lång historik. Personligen anser jag att man tittar på fondförvaltarens övergripande profil och därefter tar ett genomtänkt beslut. Nyare fonder kan bevisa sig snabbt, och då är det ju tråkigt om man låtit bli bara för att man envisats med både hängslen och livrem.

En intressant globalfond är Lannebo Teknik Småbolag. Att fonden investerar i mindre och medelstora teknikbolag över världen gör att man som investerare får en chans att följa nästa tekniska unicorn på nära håll. Lannebos aktiva förvaltning och urvalskriterier gör att om man har förtroende för Lannebo, så vågar man ha förtroende för deras globalfond, trots att den startade 2019 och därmed inte helt hunnit bevisa sig helt än.

Kanske är det dags att återuppliva konceptet Sommargästen och ta ett samtal med Lannebo och även andra om just Globalfonder?

lördag 22 maj 2021

Pingsten i antågande och aktie-budord

Pingsten brukar i kristendomen anses som kyrkans födelsedag då bl.a. några tusen skall ha döpts till den ”nya” tron. Enligt tradition 50 dagar efter Påsk.

På samma sätt som judendomen firar Påsk/Pesach men av annan anledning än kristendomen så anses även Pingsten ha sitt ursprung från judendomen. Firandet av Shavout, som är till minne av de 10 budorden som gavs på Sinai berg.

Med den udda inledningen kan man nu undra var vi ska härnäst?

Jo, att nu är en bra tid att se över sin sparstrategi, sina budord.

Ofta brukar sommaren och hösten bjuda på lite volatilitet (inte alltid men ofta). Då kan det vara skönt att ha gjort upp med sig själv vad man egentligen har för långsiktig strategi och ha kikaren inställd på det, inte den kortsiktiga volatiliteten.

 

Exempelvis har Unga Aktiesparare 5 enkla ”budord”. Nedan ett utdrag:

 

Förstå vad du köper

Köp sådant du förstår dig på. Då kan du göra din egen analys. Ofta glömmer vi att samma sak gäller sparande. Vare sig det gäller aktier, fonder eller andra sorters värdepapper måste du undersöka det du ska köpa innan du bestämmer dig.

 

Håll dig informerad

Att hålla dig informerad behöver inte innebära att du tillbringar hela dagarna framför börssidorna på nätet. Det räcker att du skaffar dig rutiner för att då och då följa upp vad som händer i de företag och på de marknader du sparar i.

 

Spara långsiktigt

Investera aldrig investera pengar på börsen som du behöver inom en snar framtid. Om du satsar pengar som du snart kommer att behöva kan resultatet bli att du tvingas sälja aktier eller fonder när kurserna gått ner, vilket blir en dålig affär för din del.

 

Spara regelbundet

Spara regelbundet, så får du ett bra snittpris och handlar både när det är dyrt och billigt. Med facit i hand är det lätt att se att du skulle ha investerat alla pengar när börsen var som billigast. Då var det omöjligt att veta, kursen hade kunnat fortsätta falla. När du investerar regelbundet minskar du problemet med att köpa vid rätt tillfälle. Istället utnyttjar du börsens inneboende förmåga att stiga på sikt.

  

Sprid risken

Satsa inte allt på samma kort. Minska din risk genom att investera i olika företag, branscher och marknader. Risken för att något som händer ett specifikt bolag, bolagsrisken, ska påverka ditt sparande kan du minska genom att Iivestera i många olika bolag. Gärna över tio stycken. Hur bra du än har analyserat ett företag kan något oförutsett hända. 

 

Ovanstående är bara ett exempel på några tumregler/budord att ha i åtanke vid aktiesparande.Kanske inte minst för nytillkomna aktiesparare.


 

Vilka budord försöker du följa i ditt aktiesparande?

 


 

fredag 21 maj 2021

Tencent Q1 2021

Tencents Q1 rapport kom nyligen. Det plockades in lite Tencent då de låg i ”konflikt” med regulatorerna i Kina för några år sedan. Vi kan kalla den krisen för ”spelutgivningskrisen”. Den underliggande tillväxten i bolaget är fenomenal vilket gör att prislappen ibland drar iväg nåt alldeles, men ibland händer även saker som gör att priset går ned.

Hur som helst . Omsättningsökningen låg i linje med historiken. D.v.s. plus 25 %. En tredjedel av omsättningen kommer från det segment man kallar spel. Fintech och affärsservice står för nästan lika mycket och på tredje plats har vi de sociala medierna som står bringar in ca en femtedel av omsättningen. Till synes är hela Tencent i princip bestående av medvindsbranscher med underliggande strukturell tillväxt.

Rörelsemarginalen kom in på ca 32 % detta kvartal. Den senaste tiden har också rörelsevinsten ökat något mer än omsättningen även om just detta kvartal innebar något lägre rörelsevinsttillväxt. Låt oss ta de senaste 6 kvartalen som exempel så har snitt omsättningstillväxten varit ca 27 % och rörelsevinsttillväxten under samma period ca 34 %. Vinsttillväxten i eps och inhemsk valuta blev +21 %.

Sådana här siffror imponerar alltid. Börsvärdet idag är ungefär detsamma som då jag nämnde bolag sist, men bolaget har under tiden fortsatt växa vilket får ned multiplarna. Det är ju så det fungerar med växande bolag.

Tencent fungerar även som ett enormt investmentbolag med andelar i allt från JD.com, Tesla, Spotify och ActivisionBlizzard. På sätt och vis är det en bred multi-branschexponering. 

 


 

Likt Alibaba har man annonserat stora investeringar framöver. Dock är det väl inte där den stora risken ligger. Utan det som alla talar om vad det gäller kinesiska aktier och då speciellt tech-giganterna är regimens påtryckningar. Vi vet inte än var det ska sluta.

Värderingen just nu på Tencent skulle jag säga ligger runt ett forward PE på ca 25 vilket i så fall indikerar en helt ok prissättning. Med det sagt så är jag nog dock ändå nöjd med min nuvarande ”Kina-exponering” och en del likvider har redan gått till lite andra små-ökningar under dagarna som varit.

Några tankar om Tencent?


tisdag 18 maj 2021

E-handlare heta på börsen

 (Inlägget är ett sponsrat inlägg.)

Intresset för börsen bland svenska e-handlare är större än någonsin. Under våren har nätbutiker som Linas Matkasse, RugVista, Desenio och Pierce tagit steget in i finrummet. De senaste tre åren har vi sett fler aktörer som CDON, Boozt och Lyko Group göra IPO. 

Att det är ett väldigt stort intresse för e-handel just nu är kanske inte så konstigt. Covid-19 har blivit till en vinstlott för många nätbutiker. De flesta har tillbringat mer tid hemma och kanske velat ”unna sig” något extra. När vanlig shopping inte längre är lämplig på grund av smittläget finns allt ändå på nätet. Många har också fått pengar över också när det blivit mindre av krog, restaurang, resor och andra nöjen.

Men jag tror egentligen att Corona varit en katalysator, inte själva drivkraften. Intresset för e-handel har tilltagit genom åren. Vi är snart 100% uppkopplade och dessutom i hög grad ”Internet-litterata”, ofta till och med en bra bit upp över pensionsåldern.

Allt fler handlar på nätet och vi lär fortsätta konsumera. Många som provat på att handla på nätet fortsätter att göra det. Barriären har besegrats. Det är inte så farligt. Många av oss skrattar åt tanken att det ens skulle finnas en risk involverad. Eller är allt detta bara en hysterisk trend som leder till en bubbla? Blir dessa bolag vår tids Boo? Det finns förvisso en tendens att när börsen går bra slinker allt fler bolag av dålig kvalitet med in.

Ändå tror inte det nödvändigtvis är så med dessa nya aktörer, möjligen med vissa undantag. De flesta av nykomlingarna växer så det knakar och går dessutom med vinst.

Är e-handel ett investeringscase? Man måste givetvis titta närmare på varje bolag då alla inte kan dras över en kam. Generellt sett är de flesta långt ifrån några förhoppningsbolag.

Några exempel.

Desenio som säljer posters online omsatte nästan en miljard kronor förra året och hade en tillväxt på mer än 60 procent. EBITA låg på drygt 27 %.

Mattförsäljaren RugVista hade ungefär hälften så stor omsättning och hälften så stor tillväxt. Ändå: 30% är bra. Rörelseresultatet var över 104 miljoner förra året.

Linas Matkasse hör till LMK Group. Även här pratar vi om en rejäl omsättning på en bra bit över en miljard. Lite tunnare omsättning på cirka 12 procent, men OK.

Får kanske återkomma till detta vid ett senare tillfälle – kanske efter att några kvartalsrapporter trillat in.

Samtidigt finns definitivt ingen anledning att kasta sig hals överhuvud över dessa nya aktier. FoMo ska vi alltid undvika. Vi måste också vara noga med riskerna. 

En artikel om e-handel och SEO avslöjade att det är långt ifrån alla nätbutiker som är särskilt kunniga på sökmotoroptimering. Det kan anses vara en allt för teknisk kommentar, men det är faktiskt rätt så avgörande för hur en e-handel lyckas skapa långsiktigt värde.

Google är den främsta inkörsporten för många framgångsrika e-butiker och att synas där ger betydligt högre chanser till en långsiktigt god marginal än genom att lägga pengar på annonser. Att inte utnyttja denna kanal innebär missade möjligheter.

Ett annat bekymmer som kan finnas med e-butiker är bristen på vallgrav. Man skapar givetvis inte ett nytt CDON, Zalando eller Amazon över en natt. Men butiker som mest säljer posters eller mattor kan ha större risk att någon förr eller senare tar marknadsandelar med i princip samma affärsidé.

Vad är dina tankar om alla e-handelsbolag som börsnoteras?

Instalco Q1 2021

Senast jag mig veterligen skrev om Instalco var i samband med deras Q2 rapport. Bolaget har uppmärksammats av Mr Market därefter så någon påfyllnad av aktier här har det ej blivit på ett tag i min portfölj.

Instalco är förvärvsdrivet så tillväxten de presterat har varit imponerande. För Q1 2021 var omsättningstillväxten 15,9 %. Helt drivet av förvärv. EBIT ökade med 25 % och marginalen landade på 7,7 % (7,1)

Antalet förvärv fortsätter och under kvartalet gjordes fem till med en total omsättning om 258 milj kr (motsvarande ca 4 % av årsomsättningen). Q1:orna har de senaste åren alltid varit de kvartal då minst förvärv omsättningsmässigt gjorts. Detta kvartalet följde det mönstret.

Ny VD från september kommer vara Robin som nu är CFO. Robin har synts i rutan ibland om man kikat på diverse presentationer. I nuvarande VD ord nämns bl.a. att det nyaste affärsområdet, Teknikkonsult, börjat bära frukt. Annars så sysslar man med installationsverksamhet av VS, el, ventilation m.m. Konsultverksamhet är väl alltid lite lurigt, men har förtroende för att Instalco syr ihop det hela väl. Hittills har bolaget bevisat sig och ledning och ägarfigurer i bakgrunden har jag förtroende för.

Det är många ”fina” bolag där ute som är förvärvsdrivna. En effekt av att pengar är billiga. Det blir en väldigt fin utveckling av det hela då, men det finns också risker. Det man vill för att maximera avkastningen är att det förvärvade bolagets egna kassaflöden ska finansiera köpet. På sätt och viss liknande då man belånar fastigheter för att köpa fler fastigheter. En god affär så länge allt ”rullar på”.

Tittar man på Instalcos kassaflöden den senaste 12 månaders perioden så får de i princip in 700 milj kr. Förvärvar för 600 milj kr. Delar ut 100 milj kr. Låter lånen ”rulla”. Den höga förvärvstakten är möjlig tack vare att det är en väldigt kapitallätt verksamhet. I enlighet med ägares och lednings uttalanden om att det var därför man gick in i branchen.

Om kassaflödet sinar kommer tillväxttakten gå fort ned för den underliggande organiska tillväxten är långt ifrån lika imponerande. Nu ser det inte ut som installationsarbeten kommer sina i närtid. Till och med under värsta coronan rullade det hyfsat på, men konjunkturkänslig är man i dubbel bemärkelse. När pengarna slutar rulla i samhället finns risken att det slutar rulla i dubbel bemärkelse för Instalcos del.

Jag är fortsatt positiv till bolaget, men jag köper naturligtvis inte fler aktier på de multiplar aktien handlas på nu. Man får alltid göra en avvägning på risk, pris och verksamhetsutveckling. PE-tals mässigt ligger väl bolaget nu på ca PE 32 och i mina servettkalkyler på ett forward PE på ca 27. Det är m.a.o., enligt mig, inte längre bland de mer attraktiva på börsen när man väger ihop de tre ovanstående faktorerna.

Några tankar om Instalco?