(Inlägget är ett sponsrat inlägg.)
Du kanske inte kan resa obehindrat just nu, men din portfölj kan. Att välja en globalfond ger dig en bit av kakan från flera av världens stora ekonomier - inte så dumt som riskspridningstaktik.
Avanza uppger att 40 procent av fondsparandet finns i globalfonder och att det finns inte mindre än 275 olika för oss svenskar att välja mellan. Ingen lätt match att identifiera den bästa globalfonden för din portfölj alltså. Låt oss bena ut det hela lite:
Vad är globalfonder?
Globalfonder är fonder som potentiellt investerar i hela världen, men i realiteten främst investerar i utvecklade marknader(exempelvis USA, Europa et al). Fonden kan exponera sig mot flera enskilda marknader och mot flertalet valutor. Även en fond som inte sätter en geografisk begränsning på sitt potentiella innehav är i sak en global fond.
En globalfond kan investera i aktier, värdepapper, valutor eller annat - kolla de globalfonder du är intresserad av för att identifiera just deras exponering. Notera om fonderna du tittar på är aktivt eller passivt förvaltade då det påverkar fondens aktivitet och avgifter. Passivt förvaltade fonder kallas också indexfonder. Vidare kan globalfonder inrikta sig på specifika branscher eller företagstyper till exempel multinationella storföretag och konglomerat - väl det som matchar din investeringsstil och skapar bäst förutsättningar för ditt sparande.
Vem bör köpa globalfonder?
Den som har en investeringshorisont på minst 5 år anser jag bör titta på globalfonder som en del av sin portfölj. Eftersom mycket av investeringen sker mot aktier bör du ha en riskprofil som klarar medelhög till hög risk, men eftersom fonden investerar globalt kan du räkna med att den kan släta ut eventuella nedgångar på en marknad genom uppgångar på en annan.
Fonder generellt är bra för den som vill ha exponering mot aktiemarknaden, men inte själv handla med enskilda aktier. Är du mån om din tid eller bara marginellt intresserad av aktiemarknaden kan fondförvaltare vara dina bästa kompisar - om du gör din research innan.
I varje fonds fondfakta hittar du grundläggande information om förvaltningsstil, placeringsinriktning och relevant information om aktieinnehav och fondens förvaltare.
Du bör även, som alltid, räkna på avgifterna för olika fonder. En låg avgift är inte i sig något bra, en högre avgift kan ju vara extremt värt det om fondens utveckling går bra! Men var som sagt noga med att gå in med ögonen öppna - du betalar ju för expertis och utfört arbete i fondsparande, då ter det sig rimligt att utvecklingen är bättre än du annars själv skulle kunna åstadkomma.
När bör man köpa globalfonder?
Vill man ha chans på hög avkastning till förhållandevis låg risknivå kan det vara värt att se över globalfonder som komplement i portföljen. Exponering mot utvecklade marknader gör att volatiliteten hålls lägre än vid exponering mot emerging markets, samtidigt som spridningen på fonden möjliggör chans att slå exponering mot enskilda marknader.
Vi vet att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning, men ändå återkommer regelbundet rådet att välja fonder med lång historik. Personligen anser jag att man tittar på fondförvaltarens övergripande profil och därefter tar ett genomtänkt beslut. Nyare fonder kan bevisa sig snabbt, och då är det ju tråkigt om man låtit bli bara för att man envisats med både hängslen och livrem.
En intressant globalfond är Lannebo Teknik Småbolag. Att fonden investerar i mindre och medelstora teknikbolag över världen gör att man som investerare får en chans att följa nästa tekniska unicorn på nära håll. Lannebos aktiva förvaltning och urvalskriterier gör att om man har förtroende för Lannebo, så vågar man ha förtroende för deras globalfond, trots att den startade 2019 och därmed inte helt hunnit bevisa sig helt än.
Kanske är det dags att återuppliva konceptet Sommargästen och ta ett samtal med Lannebo och även andra om just Globalfonder?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar