fredag 30 december 2011

Intervju med Joanna Redebrandt

Joanna Redebrandt är VD för Unga Aktiespararna och har haft vänligheten att svara på några intervjufrågor. Tack Joanna!

Unga Aktiespararna är ett ungdomsförbund med medlemmar mellan 0-29 år. De över 29 år är medlemmar i Aktiespararna. Både Aktiespararna liksom Unga Aktiespararna verkar för att utbilda och informera sina medlemmar om aktiesparande. Man erbjuds också vara med på olika aktiviteter och träffar så som företagspresentationer, företagsbesök m.m..



Kan du berätta lite kort om dig själv?

Göteborgare som flyttade till Stockholm för snart två år sedan. Fick jobb på Nova 100 men hann aldrig tillträda innan jag blev erbjuden tjänsten som chefredaktör på Stock Magazine, gjorde 5 nummer innan jag blev tillförordnad VD och sedermera VD. Innan jag flyttade till Sthlm jobbade jag på Grafix konsult i Malmö, en liten grafisk byrå, som marknadsansvarig projektledare samt som redaktionschef för Slottstaden Magazine, lokaltidning som byrån producerat internt under tjugo års tid. Jag pluggade internationell marknadsföring och spanska på universitetet, två år i England och ett år på Handels i Gbg. Har även bott och pluggat i Spanien och Halmstad samt arbetat och engagerat mig flitigt parallellt med mina studier. Min bästa investering har varit mina lägenheter i Gbg.


Om man vill lära sig mer om sparande och aktier har du några förslag på var man ska börja?

Absolut! Gå med i Unga Aktiesparare och ta till vara på medlemskapet! Medlemskapets nytta överstiger avgiften med råge, och all vår utbildning och information är oberoende – vilket är mycket ovanligt idag. Ofta är information reklam för finansiella produkter. Vi säger aldrig till våra medlemmar vad de ska göra, utan vi utbildar dem och ger dem de rätta verktygen för att själva kunna fatta kloka beslut och bli duktiga investerare. Vidare tillhandahåller vi ett nätverk med 10 000 intresserade ungdomar och en plattform att engagera sig ideellt inom för de som vill lägga ner mycket tid på sitt intresse. Genom att engagera sig kan man själv kontakta intressanta företag och knyta kontakter inom näringslivet såväl som krydda sitt CV. Dessutom får man som medlem finfina rabatter på affärspress, aktiehandel och analysverktyg.


Vilka "fällor" ska man akta sig för enligt dig när det gäller sparande och aktier?

Om man följer Unga Aktiesparares gyllene regler så har man goda chanser att lyckas med sitt sparande. Det finns inga genvägar, man kan lyssna på tips och råd – men gör alltid din egen analys! Genom kunskap och lite engagemang finns mycket pengar att tjäna. Se upp för dolda avgifter – var din egen förvaltare!

Förstå vad du köper
Håll dig informerad
Spara långsiktigt
Spara regelbundet
Sprid dina risker


Har du någon förebild när det kommer till aktier och investeringar och i så fall varför just han/hon?

Warren Buffet. Han är bäst och jag gillar långsiktighet!

onsdag 28 december 2011

Finstilt

För den som inte nöjer sig med den mer allmänt utformade disclaimern. "Disclaimer: Jag är per definition en småsparare. Mina tankar, noteringar och funderingar utgår ifrån mitt intresse för aktier och investeringar och bör också ses i det perspektivet. De är inte tänkta att utgöra specifika råd till någon enskild person.

Jag strävar efter att all information som återges på Spartacus Invest och relaterade webbplatser ska vara korrekt, men jag kan inte garantera att den vid varje givet tillfälle är så."


Så kommer här lite mer finstilt.


Om bloggen


Bloggen bedrivs anonymt, som ett hobbyprojekt utifrån ett litterärt reflekterande och journalistiskt ändamål (PUL 7 §)*. Inlägg och kommentarer av bloggskribenten signeras oftast med Spartacus eller S. Om det någon gång är oklart om det är blogginnehavaren som är avsändaren eller ej så är du välkommen att fråga.

Med vilken rätt försigår då här skrivande? Jo, bloggen bedrivs bl.a. med stöd av 2 kap 1 § Regeringsformen (1974:152).

"1 § Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad 
    1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor, 
    2. informationsfrihet: frihet att inhämta och ta emot upplysningar samt att i övrigt ta del av andras yttranden."


Kommentatorsfältet

Kommentatorsfältet är inte förhandsmodererat d.v.s. kommentarer publiceras direkt och det är därför,  kommentatorn som ansvarar för sitt eget inlägg som görs via kommentatorsfältet.

Blogginnehavaren granskar dock kommentarer i efterhand och tar då bort kommentarer som, upptäcks och såvitt blogginnehavaren förstår, innefattas av 1 kap 5§ Lag om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112) och därmed bör raderas.  Tänk dessutom på att bruka gammal hederlig nät-etikett! Vid perioder med anstormning av spam och liknande kan kommentarsfältet tillfälligt stängas ned.
Då inlägg "speglas" på Twitter finns alltid möjligheten att kommentera där.

Det är önskvärt att man signerar sina kommentarer. Det blir lättare att hålla reda på vilket alias/person som sagt vad då.


måndag 26 december 2011

Tips om och kring privatekonomi

För nästan ett år sedan skrev jag några inlägg om och kring privatekonomi. Som jag påtalade då så är jag långt ifrån en expert men jag försökte i alla fall skriva ned några tips och råd. Råden är riktade till de som befinner sig i en situation där man vill ta tag i sin ekonomiska situation och få bättre balans i privatekonomin.

Inläggen var som följer:

Budget och utgifter

Krediter och dyra lån

Buffertsparande

Kompletterande tips

Det första steget i investeringar; Indexfonder

Råden kanske inte passar alla, men kul om de kan inspirera någon. Jag vill även passa på att tipsa om fler sidor som kan vara av intresse för den som söker råd, tips, information eller inspiration vad det gäller privatekonomi.




Konsumentverket - Konsumentverket har en hel del samlat så som sammanställning av levnadsomkostnader i olika typer av hushåll, råd om hur du reder ut en jobbig skuldsituation, tips vid husköp m.m.


Kronofogden - Tips från Kronofogden för dig som privatperson som kanske kan hjälpa dig om du har mycket skulder.

Jämför el-abonnemang hos Compricer - Få bästa priset på el.

Min pension - Tjänst där man kan (beroende på hos vem de är placerade) få en översikt över sitt pensionssparande.

Jämför el - Jämför elpriser, elavtal och elbolag med elsking.se.

Jämför försäkringar - Compricers söktjänst där du kan jämföra försäkringar, bilförsäkringar, hemförsäkringar, olycksfallsförsäkringar m.m.

Lån utan UC - Om det verkligen krisar och man behöver ett lån, fast då utan att behöva gå via just UC.

Insplanet - Jämför, köp och byt försäkringar.

Jämför bilförsäkringar hos Compricer- Varför betala mer än man behöver.


Jag vill också passa på och önska dig en god fortsättning!

fredag 23 december 2011

Stressbeteende, rovdjur och Tomten

Temporär stress är ofta en viktig prestationshöjande funktion som vi människor troligen haft med oss länge i vår evolutionshistoria.

Stress räddar oss undan faror. Stressreaktionen är att vi (hjärna och kropp) förbereder oss psykiskt och fysiskt, bl.a. förstärks korttidsminnet och vi blir fokuserade på här och nu, redo för att agera.

Detta fokus på nuet och agerande tros ha räddat många av våra förfäder undan t.ex. rovdjur. Det har helt enkelt varit livsviktigt för många av våra förfäder att snabbt ta det säkra före det osäkra och fly, inte börja utvärdera situationen och komma fram till ett rationellt beslut hur man ska agera.

Idag utsätts vi inte för samma situationer som våra förfäder där vi svävar i fysisk fara utan stressen är mer psykologiskt till sin natur, exempelvis ovissheten om huruvida aktiekurser ska rasa eller ej. Känslan av "fara" när ens portfölj sjunker i värde liknar känslan av fara man skulle kunnat få när ett rovdjur närmade sig.

Det är antagligen inte för inte Bill Gates lite skojfriskt påpekat för Warren Buffett att han är en duktig nutida investerare men att han troligen skulle klarat sig väldigt dåligt som stenåldersmänniska. Warren Buffet tycks på något sätt inte låta sig påverkas av den annalkande fara som många tycker fallande kurser utgör. Tvärtom, han ställer sig och tittar på den annalkande "faran", väntandes.

Väntandes, likt ett förväntansfullt barn som väntar på Jultomten.

Det är nog detta som är den psykologiska skillnaden mellan de två olika grundsynerna som jag upplever finns inom investeringar.

Antingen ser man fallande kurser som en fara, ett rovdjur som när de inträffar orsakar stress och viljan att snabbt fly från faran i ren självbevarelsedrift. En för övrigt fullt berättigad och naturlig reaktion som räddat många av våra förfäder och dessutom säkerligen förmögenheter från att tillintengöras. Eller så ser man fallande kurser som en Juldagsaftonsmorgon. Då man kliver upp i full förväntan över vad Tomten ska komma med i sin julklappssäck.

Beroende vilket synsätt man har lättast för att anamma så passar troligen lite olika investeringsstilar för ens personlighet. Jag säker på att man kan vara framgångsrik inom båda två, men också att man har störst chans att lyckas på det sätt man känner sig mest bekväm med.

Vilket synsätt faller sig mest naturligt för dig. Flyr du från rovdjur eller väntar du på Tomten?

onsdag 21 december 2011

E


Skänk aktieutdelningen

Så här i juletid ökar givmildheten, både privatpersoners och företags. Många företag har slutat ge vanliga julklappar till sina anställda och kunder. Pengarna går istället till olika former av välgörenhet.

En del kopplar detta beteende hos företagen till s.k. CSR (eng: corporate social responsibility). Ett företags strävan efter gott anseende.

Andra att det är deras samvete som får dem att ge julklapar till de fattiga istället för till de redan relativt välmående (kunder som bevisligen har pengar och anställda som bevisligen tjänar pengar).

Kanske det är både och, eller kanske det helt enkelt är en trend?

Som privatperson finns det naturligtvis också många alternativ och kanske även olika anledningar till att ge gåvor.

Ett sådant alternativ är att skänka sin aktieutdelning.


Man behöver nämligen inte betala kapitalskatt på aktieutdelningar som man skänker till organisationer med allmännyttiga ändamål. Så alla som prompt vill undvika att betala skatt till staten på sina utdelningar. Här är den perfekta chansen. Både skatt och avgifter slipper man med en dylik gåva... ;)

Ta kontakt med din bank eller mäklare så får du hjälp med gåvoblanketten alternativt gå till Aktiegåvan.se och skriv ut den själv. Där kan du även läsa om vilka organisationer som det är möjligt att skänka aktieutdelningen skattefritt till.

Det är några saker man dock behöver komma ihåg och som bl.a. gör att det är en smula jobb inblandat.

Rätten till utdelningen behöver överlåtas innan utdelningen blir tillgänglig d.v.s. nödvändigt pappersarbetet kring överlåtelsen behöver göras före bolagsstämman i aktuellt bolag.

Spara kvittot! Det ska bifogas deklarationen för att du ska slippa skatten senare.

Själv så brukar jag inte denna möjlighet så se inte detta inlägg som en uppmaning från mig, mer som en upplysning till er om att möjligheten finns.

söndag 18 december 2011

Onoterade.nu

Onoterade.nu är en ny webbplats för de med intresse för onoterade aktier.


Sidan erbjuder nyheter från Aktietorget, NG News (NGM Equity, Nordic MTF samt onoterat) och Nyemissioner.se, lite annat aktierelaterat smått och gott samt möjligheten att göra affärer via två olika listor:

Officiella listan som gäller bolag anslutna till Euroclear och Inofficiella listan som gäller bolag som för egen aktiebok.

För att kunna använda Onoterade.nu för köp och sälj så behöver man registrera sig vilket är kostnadsfritt. Nu i uppstartsfasen under December erbjuder man nyregistrerade medlemmar chansen att vinna priser, bl.a. aktier i bolagen Energi Miljö Innovation Invest AB och MindArk PE AB.

Ta gärna en titt på Onoterade.nu

lördag 17 december 2011

Bokhyllan

Här finns ett urval aktie- och investeringsrelaterade böcker från min bokhylla. Listade utan någon typ av rang- eller systematisk ordning.

Hoppas du får något tips som du finner läsvärt.



The Intelligent Investor

Common Stocks and Uncommon Profits

Contrarian Investment Strategies

How to think like Benjamin Graham and invest like Warren Buffett

The Warren Buffett Way

The Ultimate Dividend Playbook

F Wall Street

Margin of Safety

Building Wealth with Dividend Stocks

The Intelligent Asset Allocator

The Bogleheads Guide to Investing

The Aggressive Conservative Investor

The Little Book of Common Sense Investing

The Armchair Millionair

The Single Best Investment

Where are the Customers Yachts

The Tao of Warren Buffett

Fooled by Randomness

Endgame

Mästarnas investeringar

The Richest Man in Babylon

The Black Swan

Millionaire Teacher

The Dhando Investor

The Conscious Investor

More Than You Know

Strategic Dividend Investor

Sensible Stock Investing

Onoterat!

Så här kan alla svenskar bli miljonärer

Så här får du ett rikt liv som pensionär

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

One up on Wall Street

Warren Buffett and the interpretation of financial statements

The Rediscovered Benjamin Graham

torsdag 15 december 2011

Ökat i Fortum

Jag har i dagarna ökat i Fortum. Fortum handlas som bekant på Helsingfors-börsen och är ett energiföretag som levererar både elektricitet som värme. Det är faktiskt det innehav som jag i dagsläget har innehaft längst och stundtals har det också varit det största innehavet. Den konjunkturokänsliga verksamheten och dess s.k. ”moat” är några av bolagets fördelar enligt mig.

Just nu genomför Fortum kraftiga investeringar i bl.a. Ryssland (i en region på gränsen till Kazakstan). Utdelningarna kan bli lidande p.g.a. detta, men min bedömning är att man även under de närmsta åren kommer kunna bibehålla 1 euro/aktie som utdelning. Dock kommer det inte bli några höjningar så länge investeringstakten är så hög som den är. Just nu innebär det att Fortum ger en förmodad direktavkastning på ca 6,4%.

Fortum har bl.a. som mål att öka den koldioxidfria elproduktion. Förnyelsebara energikällor samt kärnkraft ska stå för att nå detta mål. I dag ska ca 2/3 av bolagets elproduktion i vara koldioxidfri enligt deras egen utsago.

Nyligen undertecknades också ett avtal mellan Fortum och företaget Seabased som innebär startskottet på vad som enligt planerna ska bli världens största vågkraftspark, utanför Kungshamn/Smögen på västkusten. Totalt kommer en kvarts miljard kronor att satsas, varav Fortum står för ungefär hälften och Energimyndigheten för resterande del, och den installerade effekten ska bli 10 MW när parken står färdig. Detta motsvarar ca 1000 genomsnittliga villors elförbrukning. Sjösättningen av de första aggregaten samt kabeldragning planeras till 2012.

Seabased utvecklar system för utvinning av elenergi ur havsvågor. Enligt dem själva så är vågkraft en förnyelsebar energikälla med en mängd olika goda egenskaper. Den ska ha högt energiinnehåll samtidigt som man ska kunna utvinna den till låg kostnad och utan någon större inverkan på miljön. Potentialen i Östersjön sägs ligga på ca 24 TWh vilket motsvarar 18% av den totala elanvändning i Sverige.

I dagsläget är dock kärnkraften långt viktigare än vågkraften för Fortum. Nästan hälften av Fortums elproduktion i Norden kommer från kärnkraft. Kärnkraft är också som bekant koldioxidfri, men har andra nackdelar som vi inte minst blivit påminda om detta gångna året.

I Finland äger Fortum kärnkraftverket i Loviisa samt är delägare i kärnkraftverket i Olkiluoto. I Sverige är man delägare i kärnkraftverken i Forsmark och Oskarshamn.

En annan stor satsning man gör inom förnyelsebar energi är vindkraftsparken i Blaiken i Västerbotten. Upp till 100 vindkraftverk beräknas kunna generera ca 700 GWh per år. Den totala investeringskostnaden är nära 2 miljarder kronor och Fortum ska stå för nästan halva kostnaden. Fullt utbyggd 2015 kommer Blaiken vara en av Europas största vindkraftsparker.

Hur ser du på Fortum och bolagets satsningar inom bl.a. förnyelsebar energi?

söndag 11 december 2011

Danska aktier

Jag har tittat igenom danska large- och midcaplistan efter uppslag på bolag som det kan vara intressant att titta närmre på. Min s.k. screening-process är väldigt enkel. Den består helt enkelt av att läsa lite om bolagen, att kika på om utdelning ges, vilken bransch de verkar i o.s.v.


På så sätt hoppas jag kunna finna bolag som det kan vara intressant att titta närmre på. Bolagen som jag blev intresserad av att kika närmare på var följande:

G4S plc - G4S är en leverantör av säkerhetslösningar. Bolaget erbjuder tjänster inom bemanning, säkerhetsträning, elektronisk övervakning och minröjning. Verksamheten bedrivs I 110 länder och bolaget sysselsätter i dagsläget 585 000 anställda.

TDC - TDC erbjuder telekommunikation lösningar främst i Danmark och övriga nordiska länder. Danmarks motsvarighet till svenska Telia.

Carlsberg - Carlsberg producerar och säljer öl och andra drycker i Västeuropa, Östeuropa och Asien. Produktutbudet omfattar maltdrycker, mineralvatten, läsk och cider. Bolagets produkter marknadsförs huvudsakligen under varumärkena Carlsberg Pilsner, Tuborg, Falcon, Pripps, Pepsi och Ramlösa.

Royal Unibrew - Royal Unibrew tillverkar och säljer öl, läskedrycker, vatten och juice. Bolaget huvudmarknader är Väst- och Östeuropa, Afrika samt Karibien.

Thrane & Thrane - Thrane & Thrane tillhandahåller kommunikationslösningar för aktörer vars behov inte kan täckas av traditionell kommunikationsteknik. Bolaget är aktiva inom fyra marknadsområden: flyg-, land-mobil, sjöfart och system.

EAC - Det Østasiatiske Kompagni (EAC) är ett företagskonglomerat vars operativa verksamhet bedrivs tre helägda dotterbolag i Asien och Venezuela. Bolagets affärsområden är EAC Foods, EAC Industrial Ingredients och EAC Moving & Relocation Services.

Vad är din syn på ovanstående bolag, eller har du något helt annat danskt bolag som du rekommenderar?

fredag 9 december 2011

Skatteåterbäring

Idag trillade skatteåterbäringen in. Alltid lika kul med ett kapitaltillskott.


I första hand kommer pengarna sättas på sparkonto. Oavsett vad man har för en investeringsfilosofi så anser jag att en sparbuffert är A och O. Eftersom jag flyttade över en del sparade medel till aktiedepån tidigare i höstas för aktieköp så känner jag det är läge att i första hand fylla på sparbufferten nu igen (såvida inte nya ypperliga köptillfällen dyker upp då får man omfördela igen).

Räntefonder är jag inte mycket för utan det är vanligt sparkonto som gäller. Vad ska man då välja för sparkonto?

Det är en djungel där ute och man kan bl.a. välja mellan bundna eller vanliga räntekonton utan bindning. Personligen föredrar jag att inte binda. Har jag medel som jag bedömer inte behövs den närmsta tiden gör de sig bättre i aktier alternativt vill jag kunna lösgöra dem så fort köpläge uppstår på börsen.

Den andra frågan är vilken ränta man ska "satsa på". Kortfattat så kan man ju idag välja att få högre ränta hos aktörer som ej erbjuder insättningsgaranti. Är det värt det? Nej anser jag. Det som jag har på sparkonton vill jag ha garantier för och ej se försvinna vid en eventuell krasch för bolaget i fråga.

Vill du jämföra sparkonton? Prova Compricers jämförelsetjänst Där får du en smidig överblick över räntesatserna. Som synes är skillnaderna stora mellan olika aktörer och sparkontoformer ( 0,5 - 7,75% ). Gå dock inte helt och hållet på räntan. Kolla gärna upp saker så som insättningsgarantier, vad dina pengar används till (en del aktörer använder dem t.ex. till guld- eller fastighetsköp) samt bindningstider.

Hur tänker du kring räntesparande och formerna för det?

onsdag 7 december 2011

Att kunna säga nej!

Har du lagt märke till att en världens mest erkänt framgångsrika investerare Warren Buffett lyckats undvika att förlora några större pengar (i relation till sitt kapital)? Han verkar helt enkelt, trots sin långa karriär, göra få dåliga investeringar.

En av hans grundregler är ju också

Regel nr 1 Förlora inte pengar.
Regel nr 2 Se regel nr 1.

För att kunna lyckas med detta så behöver man antagligen köpa bra bolag, billigt, men det är mer inblandat än så.

Warren Buffetts framgångar kanske framförallt beror på att han helt enkelt inte gör några större dumma investeringar.

Buffett är inte rädd för att tacka nej till möjligheter som han har svårt att förstå sig på. Även om han på så sätt missar en del goda tillfällen. Genom att inte lägga kraft, tid och pengar på saker som är "svåra" för honom (andra kanske tycker de är rätt för dem men det får ju stå för dem) så kan han istället lägga det på saker inom hans "circle of competence".

Att förstå sig själv och inse sina egna begränsningar är alltså minst, om inte mer, viktigt som att förstå bolagen. Att kunna säga nej är lika viktigt som att kunna säga ja.


Hela världen är full av möjligheter. Det finns många sätt att tjäna pengar och lyckas med investeringar, men får att få bäst avkastning på insatt kapital och tid. Satsa på det du känner dig ha bäst förutsättningar att lyckas med. Tacka nej till det andra.

Eller hur ser du på det?

lördag 3 december 2011

Problemet med information

Det är förmodligen känt för de flesta att det är en ganska mänsklig egenskap att skatta sin egen förmåga högre än vad den egentligen är. Exempelvis så anser en klar majoritet av bilförarna att de är bättre bilförare än genomsnittet.

Vi anser också i allmänhet att vi kan fatta bättre beslut ju mer information vi har kring ämnet.


Forskning har dock visat på att så inte är fallet. Det som händer när vi får mer information är att upp till en viss punkt så förbättras vår förmåga därefter faller den. Problemet är att ju mer information vi får ju mer självsäkra blir vi. När vi väl passerar punkten för då ytterligare information gör oss till sämre beslutsfattare så blir vi inte mer osäkra som en följd-reaktion på det. Nej, vi blir istället mer och mer självsäkra.

Detsamma gäller ju mer precis information vi tror oss ha. Exempelvis ökar självförtroendet om vi kan precisera en informationsdel till t.ex. talet 3,45 än om informationen anger ett mer diffust tal-spann, t.ex. 2 till 5.

Kortfattat skulle man därför kunna säga att om man i sin analysprocess får fram "information" i en väldig mängd samt att dessa är ganska tydligt preciserade så riskerar man att göra sig själv en väldig otjänst.

Omvänt, om man håller saker och ting så enkelt som möjligt samt försöker undvika allt för noggrann sifferexcersis så kan det kanske inte enbart spara mycket tid. Det kan t.o.m. förbättra slutresultat.

Vad tror du och hur hanterar du informationsflödet?

torsdag 1 december 2011

David Ricardo

David Ricardo (1772-1823) är kanske mest känd för sina ekonomiska tankegångar och principer så som frihandel, bekämpandet av inflation och tesen om komperativa fördelar. Han lyckades övertala det brittiska parlamentet om att anta lagar i denna anda och man brukar hänvisa detta till en av anledningarna till att Storbritannien var startpunkten för den industriella revolutionen. Genom att häva importtullar på spannmål (the Corn Laws), införa en penningpolitik som syftade till att hålla inflationen låg (the Peel Act) m.m. gynnades investeringar och frigörandet av kapital och arbetskraft till industrin.


David Ricardo var dock inte enbart en erkänd ekonom, han var också en mycket framgångsrik investerare/spekulerare. Genom att följa några enkla s.k. gyllene regler lyckades han bygga en ansenlig förmögenhet. Två enkla regler som fungerar oavsett vad man väljer att investera i.

Ricardo uppges vara den första som myntat begreppet "Cut short your losses’ and let your profits run on."

Det i kombination med hans gyllene regel om att satsa stort när nedsidan är liten men uppsidan är stor utgör enkla men ändock väldigt tankvärda tips för investerare/spekulerare än idag.

Vad anser du om Ricardos två s.k. gyllene regler?