fredag 5 februari 2016

Industrivärden Q4 2015

Industrivärden lämnade idag sitt bokslut för 2015. I det kan vi läsa att substansvärdet vid årsskiftet var 160 kr. Den 4 februari hade den sjunkit till 155 kr. Substansvärdet i Industrivärden är en funktion av vad börsen värderar de noterade bolagen till så de stiger och sjunker med börsens rörelser.

Vi kan också läsa om att Fredrik Lundberg tog ordförandeposten i styrelsen i maj förra året och Helena Stjernholm blev ny VD. Inget av det någon nyhet.

Det nya var däremot den nya utdelningspolicyn och den nya skuldsättningspolicyn.Utdelningen sänktes även till 5 kr (6,25) per aktie.

Jag känner mig hyfsad säker på att det är p.g.a. Lundbergs inflytande som det är bestämt att belåningsgraden ska ned. Lundberg är ingen anhängare av stora lån.

Industrivärden har en längre period varit som en indexfond men en belånad sådan. För att skapa lite extra avkastning. Innehaven har varit en blandad mix av både bra och dåliga innehav, men med lite belåning så överpresterar man ju sitt jämförelseindex ändå.

Det är inte bara moderbolaget som sådant som använt belåning. I regel har ju Industrivärdens bolag också i sig varit högre belånade än motsvarande t.ex. Investor-bolag säg Sandviken kontra Atlas Copco m.m.

Nu verkar det dock bli nya tider. Det är nämligen fler saker som det ändras i.

Placeringsalternativen utökas. Man kan nu tänka sig gå in i bolag som är mindre än tidigare. Den nya VD lär väl också ha en del erfarenhet kring marknaden för mindre bolag kan jag tänka.

Mr Market brukar inte gilla utdelningssänkningar, men här har man knappt reagerat. Ska jag försöka leka börspsykolog så finns antagligen ett stort förtroende för den nya ledningen Ett förtroende som ger dem mandat till att göra framtida intressanta förändringar.

Lundberg är dock inte känd för att "spela schack" snabbt så det är ju inte säkert att det blir några snabba drag, men sakta men säkert kommer nog den nya drottningen och kungen flytta fram sina positioner. Även om vissa innehav ser ut att vara långt ifrån sötebrödesdagar i nuläget.



Eller vad tror du om Industrivärdens framtid?

16 kommentarer:

  1. Tack för din sammanfattning.

    För mig svider det med minskad utdelning men har stort förtroende för ledningen. Kort sagt; knip ihop och kom igen för ... "in Lundberg we trust"!

    /Sofokles

    SvaraRadera
  2. Mycket bra!

    Blev köp idag.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  3. Industrivärdens framtid är mycket ljus, främst pga Fredrik som ordf, men också med Helena som en duktig VD.

    Dock är det, som du säger, Mr Market som bestämmer hur börskursen utvecklas, och då kan vi nog spå i glaskulan att kuren kommer att gå ner ordentligt det närmaste året.

    Om man känner Mr Market väl, (vilket jag tycker att jag gör :-)) så blir det köpläge fram på hösten eller vintern för de som gillar företag med Fredrik Lundberg i spetsen.

    Eller.. "The trend is your friend except at the end where it bends" .. men det spelar ingen roll om man köper regelbundet under hela nedgångsfasen. Dock bör man börja köpa på rätt (låg !) nivå. :-)

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att du har börjat köpa in dig i dina olika portföljer Besser!

      Radera
  4. Tack för bra inlägg.

    Jag är mycket imponerad av det "nya" industrivärden. Det blir helt klart nya köp i detta bolag. Industrivärden tillsammans med Investor och H&M kommer att utgöra kärnan i min portfölj.

    // Läsare

    SvaraRadera
  5. @Besser

    Nä det blir inte av. I den marknaden vi har nu så brukar det inte bli just av. Själv ser jag till att det blir av i denna marknad.

    Ha det bäst

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om (och när!)det blir köp eller inte måste man bestämma själv.
      Men om man planerar sina inköp (plan A) och har en back up (plan B) så blir inköpen verkligen genomförda oberoende av marknadens volatilitet.
      Hur de verkliga inköpskurserna blir när det blir köpdax vet vi dock inte. men jag gissar att de blir lägre än dagens kurser.
      Vi får väl se... :-)

      Besser

      Radera
  6. Är det något Lundberg visat prov på så är det väl just Schackspel? När han väl gick ut i strid var han kort och gott: överlägsen.

    SvaraRadera
  7. Jag välkomnar utvecklingen! Rent generellt ogillar jag alla former av belåning, sedan får ekonomer svamla bäst de vill om optimal kapitalstuktur, ökad avkastning på eget kapital eller vilka floskler man nu slänger omkring sig. Lägre belåning, är i praktiken lägre risk och jag vill ha låg risk.

    Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen allt eftersom Lundberg flyttar fram positionerna.//Stavros

    SvaraRadera
  8. Jag (tror) att förväntningarna är något högt ställda, trots general Lundberg. Att styra om och även börja handla småbolag framgångsrikt kommer ta tid, organisationen finns helt enkelt inte på plats än. SSAB kommer kosta en hel del (tror) jag, även om det idag är en liten del av verksamheten. Konkursrisken är nog inte oäven allra minst stor nyemission. Mitt förhandsval är utan tvekan investor trots högre prislapp. Bolaget ligger säkert 10 år före i utveckling och småbolagsdirektören Ekholm är på topp. Man ligger även (tror) jag väldigt rätt positionerat i den åldrande västvärlden. Enligt mig så är de enda verkliga stjärnorna i industrivärlden, Handelsbanken, Skanska sca o möjligtvis Ericsson. Triggers är såklart strukturaffärer. SSAB och Sandvik känns inte som roliga innehav. Ericsson säljs nog snart till cisco (tror) jag. Mycket kan hända, mycket att bevisa men handla Industrivärlden idag på (tro) om förändringar, det gör jag inte. Väntar hellre litegrann. Speciellt i en osäker omvärld. Trevlig helg alla. //Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Investor är i mitt tycke ett bredare alternativ (i positiv bemärkelse). Inte bara med exponering mot fler branscher via de noterade innehaven men också med värde som kanske är underskattat i de icke noterade investeringarna. Därtill verkar man generellt jobba med lägre belåning men lyckas ändock på många sätt bättre (i alla fall i närtid). Jag kan tycka det i nuläget är skäligt att Investor har en lägre substansrabatt än Industrivärden. Men jag minns också en tid då Investor var allmänt ogillade och drogs med väldigt hög rabatt. Vad som är hatat och vad som applåderas om 10-15 år är omöjligt att veta, men man går troligen inte jättefel med exponering mot ett par investmentbolag. Portföljvikten kan man ju alltid diskutera, samt skäligt köppris.

      Radera
  9. Håller med dig Anders.
    Lite SHB räcker för mig. Annars tycker jag alla industrivärdens bolag är dyra. Hjälper inte med lite "rabatt" och trots rabatt är de ju belånade.

    Har gått väldigt likt index i 5 år... kan lika gärna köpa en indexfond så att man iaf får med sig H&M.

    Håller med om att Investor verkar lite hetare och har haft bättre historisk avkastning.

    Men jag fortsätter nog att välja bolag själv... Dessa investmentbolag med hög andel högt värderade börsnoterade bolag lockar inte.

    Hälsningar,
    Ingenjorsliv

    SvaraRadera
  10. Ett knippe utvalda investmentbolag i portföljen har varit en mycket god affär om man ser bakåt. Det blir något av en indexfond med låg förvaltningsavgift.

    SvaraRadera
  11. Det var minst sagt en besvikelse med sänkt utdelning. Jag köpte nämligen Industrivärden till stor del just pga fin utdelning (5% vid köp) till låg risk (trodde jag). Utdelningssänkningen gör att jag kommer behålla innehavet men inte öka i aktien. Istället blir det Investor som får axla manteln som basinnehav i portföljen.

    Lite orolig är jag att Industrivärden på sikt antar en utdelningspolicy liknande Lundergföretagen (1,18 %). Den resan är jag inte alls sugen att följa med på.

    mvh /cc

    SvaraRadera
  12. Industrivärden känns svårt att bedöma just nu. Utdelningssänkningen var inte rolig. Men samtidigt kanske bolaget mår bra av det. Minskad skuldsättning etc.

    SvaraRadera
  13. En sak som bekymrar mig är Industrivärdens skuldsättning på 15 % (enligt senaste kvartalsrapporten). Om det plötsligt kommer en krasch och Industrivärden dessutom behöver hosta upp pengar i en nyemission i SSAB eller något annat annat bolag, går skuldsättningsgraden kraftigt upp.

    Industrivärden gav år 2011 ut konvertibler som kan konverteras till C-aktier, och vid full konvertering minskar belåningen till 9 % (enligt samma kvartalsrapport), d.v.s. en tredjedel av belåningen försvinner vid konvertering. Om konvertiblerna konverteras, skulle risken minska rejält. Konverteringskursen är dock 17:74 euro per aktie, motsavande c:a 165 kr med dagens växelkurs. Industrivärdens aktie måste alltså upp rejält från dagens slutkurs på 132 kr, och sista datum för konvertering är i mitten av januari nästa år. Risken är alltså stor att det inte blir någon konvertering utan att skuldsättningen och risken förblir höga.

    Som jämförelse kan man titta på Industrivärden-optioner för att se hur de värderas. Optionen INDUC6L170 som berättigar till köp av Industrivärden till kursen 170 kr/aktie i mitten av december, och verkar vara den som mest påminner om konvertibelvillkoren. Det är 5 kr för hög köpkurs och konvertering en månad för tidigt. Marknaden verkar värdera INDUC6L170 till mellan en och tre kronor (köp- och säljkurs visas på t.ex. Avanzas sida om optionen när marknaden är öppen, men inga köp eller försäljningar går till avslut). Addera 5 kr för differensen i börskurs (det ska enligt teorin vara något lägre) och någon krona eller så för att löptiden förlängs med en månad, så får man att den option som är inbakad i konvertibeln värderas till en knapp tia. Marknaden verkar alltså inte ha så stora förhoppningar om att aktiekursen ska komma upp i konverteringskursen i tid till nästa år. Att konvertibelns option är i euro medan INDUC6L170 är i kronor påverkar priset på grund av olika räntor för SEK och EUR, men det är nog inte någon jättestor skillnad, så jag bortser från detta i prisjämförelsen.

    Sedan finns ju också möjligheten att Industrivärden, i syfte att minska belåningsgraden, utfärdar nya konvertibler då de gamla förfaller, men då får Industrivärden ändå dras med den höga belåningsgraden i flera år till.

    SvaraRadera