söndag 2 januari 2022

Embracer 2022

Fick lite frågor om mins syn på Embracer och det är ett klart intressant bolag inför 2022. Även det ett konglomerat-bygge av sitt slag. Jag gillar både investmentbolag som konglomerat. Stå på axlarna till någon som kan och har möjlighet att allokera kapital effektivare än vad man själv kan är ofta mumma.

Förra inlägget handlade om ett bolag som hade ca 70 ägare på Avanza. Embracer behöver inte någon närmare presentation då det har strax över 112.000 ägare via Avanza.

I början fanns det möjlighet att hänga med lite mer. Nu får man mer kolla de stora penseldragen. Embracer 2022 kommer vara något annat än Embracer 2019 då köp började göras.

Den stora penseldragen är att Embracer bygger på att ta in kapital och med det bygga ett finansiellt starkt konglomerat. Grunden är utifrån stabila intäktströmmar och kapitalinjektioner knyta duktiga människor till sig samtidigt som man utvecklar nya intäktsströmmar.

Finansiellt starkt är ett nyckelord. I uppgångar bryr sig ingen om balansräkningar. Det är först vid nedgångar och lågkonjunkturer som de kommer på tal. Men de som ser på längre sikt bryr sig.

Det finns egentligen två sätt att införskaffa kapital.

Från aktieägare eller som lån.

Från aktieägare skapar finansiellt starkare bolag, men befintliga aktieägare är inte alltid glada i det då det späder ut ägarandelen. För att det ska bli en win-win så gäller det att det som allokerar det införskaffade kapitalet för det att växa mer än vad utspädningen ”skadar”.

Det andra sättet, lån, gillas ofta av befintliga aktieägare och Mr Market. Aktieägarna behöver inte tillskjuta mer kapital, de blir inte utspädda samtidigt som bolaget kan växa. Så länge investeringen avkastar mer än vad lånekostnaden är så är det mumma för allt och alla. Till synes så sker då tillväxt "utan kostnad". Fantastiskt. På samma sätt som om du skulle belåna din indexportfölj så får du bättre avkastning än index. Så länge det går bra så ser du ut som ett geni. Du är faktiskt ett geni så länge du kan balansera detta konststycke för ofta så är en viss belåningsgrad optimerande för bolagen. MEN det som optimeras i uppgång kan lätt bli felkalibrerat i nedgång. Det är här riskerna finns sedan med detta tillvägagångssätt.

Många nystartade förvärvsbolag belånar sig för fullt vilket ger dem en makalös tillväxtsresa i nuläget. Det kommer ge dem rejäl fart så länge de goda åren är här. Dock inte säkert alla av dem är kvar på andra sidan 2030-skiftet.

Tillbaka till Embracer. Vi kan konstatera att det Embracer bygger är enligt metod ett. Enligt mig ett bättre tillvägagångssätt i alla fall i den bransch man är i som kan vara tämligen ryckig och oförutsägbar trots att man försökt lägga upp strategin på ett sätt som skapar största möjliga jämna intäktsflöden. Embracer har också storleken och track-recordet så bolaget har institutionernas intresse. Det underlättar också kapitalinförskaffning och sänker den operationella risken. Sedan kan stort instituionellt ägande skapa väldiga flöden och upp- och nedgångar i aktiekurser eftersom fondsparare är som de är. Men har man själv fokus på det operationella behöver man inte bry sig om sådant.

Inte mycket skedde med aktiekursen 2021, men desto mer har skett med bolaget. Det är också sagt att under 2022 ska man gå över till IFRS och eventuellt blir det listbyte till ”finlistan” 2023.

2022 verkar bli året då man får se Embracer så som en maskin drivandes på 10 kugghjul. Asmoode och Dark Horse blir nr 9 och 10 och av dem så är det Asmoode som ger den stora försäljningsökningen. Det skapar också, enligt min bedömning, en större stabilitet  till hela konglomerat-bygget.

Ambitionen att gå in på enskilda studios och försöka förutspå vad för spel som kommer sälja för vad tycker jag vi har passerat. Embracer är numera så stort så man kan konstatera att en del kommer gå bättre, en del sämre. Det kommer även svänga enskilda kvartal. Det viktiga är som sagt de stora penseldragen.

 


 

Mellan tummen och pekfingret har jag gjort antaganden om att förläggarverksamheten snittar på 5 % rörelsemarginal över tid, tidning och brädspelsverksamheten på 15 % och dataspelsverksamheten på 40 %.  Det inkluderar missar, träffar, hits, bakslag m.m.

Vad tror jag då som s.k. ”base case” för 2022?

Koch Media 2,5 b 125 milj ebit

Dark Horse 1 miljard i oms.  150 milj ebit

Asmodee 12 miljarder i oms. 1800 milj ebit

Dataspel 11,5 miljarder i oms. 4600 milj ebit

Någon del kommer gå bättre, någon sämre. Addera en tillväxt på 10 % som en fingervisning inkluderande strukturell organisk tillväxt plus eventuellt mindre add-ons förvärv så landar vi på:

ca 30 miljarder i omsättning och 7400 miljoner i ebit.

Så jag tror inte 8 miljarder i *ebit är långt härifrån. Mina ovanstående antaganden inkluderar ej större förvärv. 

Sedan är värdering och kortsiktiga sifferprognoser alltid svår. Värdering/prognos på 1-år? 3-år? 5-år? Om bygget är finansiellt starkt och har tillväxt med sig så blir det bra över tid. Ibland kommer det stå och stampa, ibland går det nedåt, bland skjuter det fart uppåt. Men för sin egen skull behöver man ha något att hålla i. Annars är du utelämnad till vad andra tror och tycker.  

Så tror och räknar jag. Hur tror och räknar du?

*ebit syftar till op. ebit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar