fredag 21 januari 2022

Vad kikar du på så här i början av 2022?

Det ser väl ut som om börsen närmar sig en s.k. korrektion. Ett fenomen som brukar hända en eller flera gånger per år. Som jag skrivit många gånger om förut. Korrektioner minns man inte ens senare och de syns knappt på ”kurvorna” heller när man zoomar ut.

Skrev faktiskt nästan exakt samma sak för ett år sedan

”Nu är dock svängningar naturliga och man får ta det med ro. Upp som ned. Lika naturligt är en korrektion om ca -10 % också. Har väl knappt funnits ett år då det inte hänt. Just de veckorna brukar det ropas mycket, men sedan försvinner alla dessa små ”dippar” i mängden och suddas ut på en avkastningskurva.”

Det är m.a.o. fortfarande så jag tänker. Döper detta inlägg till liknande rubrik för sakens skull.

Under sådana här rörelser brukar det små-köpas i diverse. Så även denna gång.

Jag kan konstatera att det fortfarande är ca 2 av 10 på bevakningslistan som är ”gröna”. Så det har inte hänt något revolutionerande där inte. Å andra sidan är 4 av 10 ”röda” vilket ändå indikerar att många är i ”gult” territorium.

Ett annan sentiments-indikator är Fear & Greed Index. Den har väl pendlat mellan 40 och 60 ett tag nu. Vilket också indikerar någon form av mellanläge. Det råder alltså ingen panik ute på gatorna ej heller finns det så mycket att fynda. Business as usual med en del kurssvängningar skulle jag säga.

Jag har ingenting emot om vi kan fortsätta 10 % ned till. Det skulle i så fall placera 3 av 10 på bevakningslistan på ”grönt”. Även de ”gula” blir fler. Det ökar antalet potentiella köp-kandidater. Det troligaste dock är att det som så många gånger förut inte blir så mycket med det. Möjligtvis kan ett krigsutbrott i Europa få till ett snabbt ras på ca 15 % till ned, men det önskar man naturligtvis inte av andra skäl. Det skapar andra problem. Inte minst lidande. Så länge det bara är finansiella flöden hit eller dit så gör det ju inget. Värre när saker drabbar människor på riktigt.

Ska man dra ännu en krigsparallell så har jag tidigare liknat corona-stimulanserna vid de massiva summor man lade på Andra världskriget samt stimulanserna därefter för återuppbyggnad. Börssituationen nu har varit mångt och mycket detsamma. Det som hände när "gummisnöret" blev för spänt då var en nedgång på ca 30 % från den toppen. Fast det "rådde fred på jorden" och allt började återvända till det normala. Så visst, saker kan hända. Men lite avkylning är ej heller långsiktigt dåligt. Därefter kom det glada 50-talet.

Den här "risken" finns naturligtvis. Äger man aktier så bör man alltid beakta att risken för rejäla tapp kan hända då och då. Även om smärre korrektioner är det mest vanliga.

Nåväl. Efter mitt intåg i Netflix strax innan rapport så är det väl en lågoddsare att det ligger nära till hands att öka i närtid. Inte gjort det än. Ska ju hinnas läsa rapporter också.

Däremot så positiv till Micron Technology´s kurstapp, Microsofts förvärv, mer AQ Group, Castellum m.fl. Ja. Jag ser fram emot nästa vecka.

Vad kikar du på så här i början av 2022?

1 kommentar:

  1. Köper fler kanadensiska energibolag som fortfarande ligger nere 80-98% från toppen runt 2011-2014.
    Gått bra det senaste året och jag tror det kommer fortsätta uppåt.

    SvaraRadera