söndag 23 januari 2022

Investor Bokslutsrapport 2021

Ibland tänker jag att jag borde egentligen bara avyttra portföljens alla småpositioner och sedan ompositionera det i de största. Portföljens riktning följer ju dem ändå, men jag vet med mig att jag är för klåfingrig och vetgirig för det. Så jag fortsätter så här.

En av de stora innehaven är som sagt Investor. Sällan man måste göra så mycket kring det innehavet utan det handlar mer om att bara följa. Ibland öka.

Vid årsskiftet var det justerade substansvärdet 248 kr/aktie. I dagarna 235 kr/aktie. Vid senaste rapporten var den 229 kr. Kursen ungefär samma som då d.v.s. runt 200-lappen.

Då, liksom nu, inga större överraskningar.

Nettoskuldsättningen uppgår till 1,9 %. Ingen tokbelånad portfölj här inte. Tryggt. Misstänker att en del privatsparares portföljer har en annan sammansättning.

Fortfarande så att den onoterade delen inkl EQT-investeringarna utgör ca 1/3 av substansen. Mölnlycke fick ett rejält uppsving i affärerna i och med covid förra året vilket gav väldigt tuffa jämförelsesiffror nu då det lugnat ned sig på vårdsidan (även om politiken i Sverige gått bananas och ska stänga ned och av människor från arbete). Där sticker -26 % i organisk omsättningstillväxt ute lite detta kvartalet. Men det följer mönstret av andra covid-boostade verksamheter.

Överlag är det mycket sjuk- och hälsovård man får via Investor. Kan vara bra att tänka på så man inte tror Investor bara handlar om gammel-industri.

Ska vi passa på att ta en titt på den delen så är Atlas Copco största innehavet på ca 17 % av substansen. Följt av ABB på 12 %. Tittar vi på lite värderingsmultiplar så ser det ut så här.

Atlas Copco PE 35, P/S 5,7

ABB PE 41, P/S 3,5

EQT PE 41

AstraZeneca PE 131 P/S 6,1

SEB P/B 1,5

Epiroc PE 33 P/S 5,8

Ericsson PE 17, P/S 1,5

I min värld är det väldigt mycket som är inprisat i några av dem.

Ja, som jag brukar säga. Man kan gärna betala ”dyrt”, men man måste ha conviction då att bolaget kommer ha tillräcklig tillväxt för det då med.

Vill man nu ha Atlas Copco så kan man få det till lite ”rabatt” via Investor. Man får också lite annat. Till bättre multiplar och som växer bättre. Så jag äger hellre Investor än direktäger Atlas Copco. Det har varit en otrolig multipeltillväxt här. Bra att ha i åtanke när man tittar på diverse investmentbolagen också. Substansen i ett substansvärde kan skilja sig mycket.

Ja just det. Det blir 4 kr i utdelning per aktie framöver. 

Några tankar om Investor?

2 kommentarer:

  1. Jag köper hellre investor än spekulerar enskilt i de stora innehaven de har.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera