söndag 9 januari 2022

Tomterally, sköldpaddor och sakers irrationalitet

Mot slutet av december så förekom ett buzzword – Tomterally. Det var precis som om alla önskade sig att kurser snabbt skulle stiga och allt bli dyrare. Varför kan man undra? Det som händer, utifrån ett värdeperspektiv, är att allt blir dyrare och det s.k. gummisnöret spänns. Spänns på uppsidan.

Vet inte om denna önskan kom utav att man ville ha snygga siffror och staplar att visa upp vid just årsskiftet eller vad. Lite udda är det.

Halvironiskt postade jag gif:ar på sköldpaddor på Twitter när Berkshire Hathaway i samband med att mycket annat sjönk i veckan som var slog nya ATH. På nätet verkar alla bolag ha sina gif:ar och är det något bolag som förtjänar en så kan jag tycka det är Berskhire så lär väl fortsätta med publicering av sköldpaddor…

Antik mosaik

MEN det hela är egentligen ingen fördel. Ju dyrare Berkshire Hathaway blir ju mindre intressant blir det att köpa den aktien. Dessutom blir det mindre för ”pengarna” även då det gäller återköpen.

Det värdeskapande ett bolag gör skapas varje dag. Bra bolag ökar därmed i värde ju längre tiden går. Kurser däremot kan både gå upp som ned och ligger inte alltid i synk med vad ”värdet” är. Det krångliga i kråksången är att en kurs kan du få ett exakt värde på vid exakta tidpunkter. Det vi människor kan se exakta siffror på (oavsett om de är riktiga eller friserade) har vi en tendens till att se som mer ”sant” än de saker som är mer diffust uppskattade. Ett ”värde” måste du anstränga dig för att se och bedöma.

Oavsett vad du kommer fram till så kan du räkna med att kursen lär svänga långt mycket mer än ”värdet”. Det är inte ovanligt att kurser i enskilda bolag kan gå 50 % upp eller ned på ett år. Under samma tidsperiod kanske bolaget i sig byggt värde om 10,15 kanske t.om. 20 %. D.v.s. långt mindre.

 


Ibland går hela marknaden bananas och alla bolagskurser sjunker eller stiger 50 % på ett år. Det är samma där. Bolagens ”värde”  har inte ändrats så pass.

Man får var tacksam när man hittar något där ute för tyvärr har väldigt mycket fått väldigt spända snören. För den långsiktiga har det inte alltid sån betydelse huruvida snöret är spänt eller ej. I alla fall om man som glad amatör hela tiden är nettosparare. Det är istället hur bolaget utvecklas över tid. Det man helt enkelt får göra är att man får avhålla sig från köp där och då eftersom man får ”mer för pengarna” på annat håll. Du underlättar också din egen process för att istället lägga tid och energi på att fundera på vad du ska sälja så har du fokus på att hitta bra bolag och försöka köpa in dig i dem till ok eller bra pris. Låter sedan tiden ha sin gång. Med det sagt så finns tillfällen då det kan vara rätt att sälja av helt, eller delar. Bra att ha i åtanke också är att "värdebyggandet" i bolagen är också anledningen till att aktiesparande inte är ett noll-summe spel utan riggat till din fördel. Så kan vara bra att ha fokus på det, inte att hoppas på "rallyn".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar