lördag 22 januari 2022

Microsofts köp av Activision Blizzard

Det är nästan ett måste att göra en notering kring Microsofts bud på Activision Blizzard. 69 miljarder usd kontant.  Det gör Microsoft till en av de största gaming-bolagen och ägare av ca 30 studios med IP:s så som Call of Duty och World of Warcraft.

 


Multipeln blir väl mellan tummen och pekfingret strax över P/S 7 då det ter sig som ATVI (Activision Blizzards ticker) har en försäljning om ca 9 miljarder usd. Rörelsemarginalerna ligger just nu på goda 36 % annars så är 5-års medel på ca 27 %. Tillväxten på ATVI är strax under 10 %. Stabilt men inte något som sticker ut.

I jämförelse med Microsofts försäljning på 176 miljarder usd så tillför det inte mer än ca 5 % i försäljning. Microsoft har i nuläget en rörelsemarginal på 42 %, men 5-års snittet ligger på 33 %. Om Mr Market är effektiv så bör väl försäljningsökningen räknas in till Microsofts fördel, men multipeln bli något lägre då rörelsemarginalen och tillväxten är lägre. Det återstår dock att se.

Ändå ganska häftigt att man kan punga ut med 69 miljarder bara så där och vips förändra landskapet.

Lite osäker, men de siffror jag får fram är att Sony sålde för 25 miljarder usd inkl play station konsoler, Tencent sålde för 14 miljarder usd (osäkra siffror), Nintendo 12 mijarder usd inkl nintendo konsoler, EA Sports sålde för ca 6 miljarder usd och  Take Two Interactive för 3 miljarder usd och där omkring tänker jag mig även svenska Embracer.

Microsoft, innan förvärvet, med x-box, minecraft m.m. sålde för ca 12 miljarder usd. Addera förvärvet på det och det blir en aktör som i alla fall landar på tredje plats. Då räknar jag som synes ihop gaming med hårdvara. Lite osäker på Tencents siffror.

För ett par år sedan såg man till att ställa om mot molnet och prenumerationstjänster med lyckat resultat. Nu ser det ut som man tar ännu ett steg och tar ett rejält kliv in på gaming-planen. Detta genom att ta ur den 130 miljarder stora kassan. Ja, det är lite sjukt. Men skulle man vilja och det vore till salu så finns det alltså pengar kvar till att köpa även Nintendo (marknadsvärde 56 miljarder usd). En del har sjukt mycket kassa. Ont om pengar är det i alla fall inte i dessa tider. Ser ut som M&A:s kan fortsätta länge än.

Vad anser du om Microsofts köp av Activision Blizzard?

2 kommentarer:

 1. Där skiljer nästan ~15% från dagskurs till budkurs. Msft har en "fee" på 3bn om affären ej går i lås så de lär jobba på det. Men marknaden verkar osäker. Visst man får vänta till FY23(sommar 22) på köpet.
  Tror du blir några problemet med budet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tror jag har stora möjligheter att gå igenom då spel utgör en så liten del av Microsoft. Hade det handlat om något av de andra konsoltillverkarna hade det nog stött på patrull.

   Radera