måndag 10 januari 2022

Tomterallyt snart korrigerat

Det blir alltid lite mer intressant när kurser rör sig nedåt. Snart har väl det där s.k. ”tomterallyt” korrigerat sig. OMXS30 är väl snart ned det som det gick upp. En del bolag med mindre, en del med mer. Som vanligt så är det där värderingarna stuckit iväg uppåt mest som också rekylerar nedåt mest. Som spända gummisnören. 

Som ett exempel. Hur PE-multipeln ändrats för några välbekanta bolag. Vinstmultipeln för en vecka sedan och nu.

Addtech PE 67 PE 57

Lifco PE 56  PE 47

Lagercrantz  PE 54  PE 45 

Addlife PE 53 PE  47

Indutrade PE 50 PE 45

Instalco PE 43 PE 37 

OEM  PE 35 PE 30 

Volati PE 35 PE 31 

AQ Group PE 17 PE 16 

Snittet för de tre översta är 16 % multipelkontraktion. För de tre understa 10 %. Trots det redan snabbare fallet så vill jag nog påstå att fallhöjden är fortsatt störst bland de översta om senimentet fortsätter nedåt.

Ni som följer mitt nyhetsbrev känner igen namnen ovan. Det ska bli ett intressant år. Snart är det dags för årets första köp i den modellportföljen.

Den egna egentliga portföljen har naturligtvis följt med ned också och med lite tur fortsätter det så. Inget jag vågar gissa på dock. Det fallande kurser innebär, allt annat lika, är att man får mer för pengarna. Det är på sikt bättre.

Som det ser ut nu så har vi snart, på totalen, samma status quo som för några få veckor sedan. Fastän jag reviderade en del ”värden” under mellandagarna så blinkar enbart 2 av 10 blinkar ”grönt” på bevakningslistan medan 3 av 10 blinkar ”gult”. Kvar är fortfarande 5 av 10 ”röda”. D.v.s. de här 4-5 % ned har inte ändrat mycket, men som sagt det blir alltid lite intressantare.

Min tes är fortfarande att bolagen går bra och kommer visa bra siffror här närmast. Sedan kan som sagt kurser svänga fram och tillbaka ändå. 

Antik mosaik, från Leptis Magna

 

 Några bolag du håller extra koll på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar