onsdag 26 januari 2022

Atlas Copco Bokslutsrapport 2021

Kan vara värt att notera ned en annan temperatur-mätare, Atlas Copco.

Ökad orderingång med 30 % och ökad försäljning med 15 %. Rörelseresultatet ökade med 16 %. En marginal på 21,2 %. Rullande 12-månaders vinst på 14,90 kr/aktie.

Vi har nu en omsättning som kommit tillbaka och passerat 2019 års nivåer, men inte riktigt uppe i 2017 års siffror. Året innan det började sakta ned. Vinsten är dock på rekordnivåer vilket förklaras av de något bättre rörelsemarginalerna.

Förutom aktiesplit 4:1 så blir det en inlösen på 8 kr/aktie samt en ordinarie utdelning på 7,60 kr/aktie.

Orden

”Sekventiellt och jämfört med föregående kvartal var kundernas aktivitetsnivå fortsatt hög. Ordervolymer för industrikompressorer, vakuumutrustning och industriella monteringslösningar minskade emellertid, medan ordervolymer för energiutrustning och serviceverksamheten växte. Jämfört med föregående år uppnåddes god tillväxt i alla större regioner och i alla affärsområden.”

Sammanfattar väl läget bra. Det är bra fart på efterfrågan.

Just att efterfrågan tickar på, vinsterna fortsätter upp och vi har nyligen haft en konjunkturell botten gör att jag är inte särskilt orolig över den korrektion vi sett de senaste dagarna. I mina ögon liknar det mest att det där berömda gummisnöret som drog iväg på uppsidan har sett till att rekylera en del.

Jag ser inte att efterfrågan viker eller stora vinsttapp.

Jag ser inte att det föreligger stora nedskrivningsbehov p.g.a. något som har hänt.

Värderingar som kommer ned är sunt. Det är inte sunt när värderingar drar iväg. Dels är det svårt att veta vad man ska köpa och dels så får man mindre för pengarna.  Själv kör jag en enkel metodik. Köper det som ser prisvärt ut. Försöker undvika köpa det som är dyrt eller dåligt. Säljer sällan något. Möjligtvis skalar av något på marginalen.

Om multiplar drar ihop sig ännu mer samtidigt som bolaget fortsätter tjäna mer och mer pengar så är det bara bra för en köpare.

Det är vanligt att PE-talet springer före i en konjunkturuppgång och vinsten ”jobbar” ikapp. Dagens PE-värdering är 31 och P/S 5,2 (B-aktien).

Jag tror nog vinsten kan stiga mer under 2022, men frågan är ju hur mycket den kommer dra iväg uppåt denna cykel. Jämför dock dagens värdering med värderingen vid 2018 då man tappade en del försäljning. Bara nån vinstkrona skilde men multipeln då var på ca PE 14 d.v.s. hälften. Det är inte vinsten som har fördubblats sedan dess. Det är multipeln. Det är det som fått aktiekursen att dra iväg. Samma sak i många andra bolag så att det ska dra ihop sig ibland är egentligen inte konstigt.

Sedan kan du ha bolag som har dubblat vinsten under samma tidsperiod och ser ut att fortsätta växa i hög fart. Ett sådant bolag är det enligt mig mer rimligt (i alla fall mindre riskfyllt) att betala en hög multipel på. Låt oss säga en som rapporterade nyligen, Microsoft. Microsoft och Atlas Copco handlas på ungefär samma multipel. Både på kort som lite längre sikt har Microsoft dock visat sig växa bättre. Microsofts senaste rapport visade att rörelseresultatet växte med 24 %. Sedan 2018 har man dubblat vinsten. Utan att vara expert på vare sig vacuumpumpar eller Azure så…

Nåväl. Några tankar om den senaste tidens börs?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar