lördag 22 januari 2022

Sandvik Q4 2021

Rapport-perioden har börjat och det finns äntligen lite morgonlektyr till kaffet igen.

Direkt-äger inga Sandvik-aktier, men bolaget utgör en ansenlig del av Industrivärdens substans och eftersom de är tidiga ut med rapport, en kul temperatur-mätare.

Orderingång ökade med 36 %, fast valuta  (23 % organiskt). Starkt efterfrågan inom alla affärsområden. Rörelsemaginalen kom inpå 17,7 % (15,5). På helåret landade den på 18,8 %.

Rullande vinst på 11,5 kr/aktie och det går väl inte säga annat än att man presterar på topp. I alla fall marginal och vinstmässigt. Försäljningsmässigt är det en annan femma för man är fortfarande inte på 2019 års nivå, men det ser ju ut som om man kommer nå och troligen passera det under 2022.

2019 var både försäljning som orderingång ca 104 miljarder. 2021 var försäljning på 99 miljarder och orderingången på 109 miljarder. Varför så mycket högre vinst nu då?

Ja en ca 19 % rörelsemarginal jämfört med ca 13 % då. Det är där pengarna täljs i nuläget.

Prislapps-mässigt har vi ett PE på 21 (på toppvinster) och P/S på 3,1.

Som bekant så köper inte jag gärna på toppvinster och toppmultiplar. Jag köper hellre bolag som bevisat sig, men där det av en eller annan anledning skakat till lite så vinst och/eller multiplar kommit ned.

Varför köpa bolag som ”bevisat sig” och inte de som antagligen har framtiden för sig och kan 10-dubbla sig på kort tid? Jag har inte bråttom. Köper man bolag som ”bevisat sig” så slipper man mycket potentiellt skräp. När det gäller bolag som ”bevisat sig” så kommer de nästan alltid igen. Det handlar oftast mer om tidsaspekten. MEN du ska ändå inte köpa bolag som du inte kan tänka dig äga länge, så tid finns ju.

Så, Sandvik tuffar på. Konjunkturen ser ut att vara stark. Det bådar gott för även mina innehav. Framtiden ser ljus ut. Dock är ”snöret” spänt här.

Jag är fortfarande inte intresserad av att direktköpa Sandvik.

Ett sätt att få exponering mot Sandvik och då ”få ned priset” är via Industrivärden. Där Sandvik utgör 29 % av portföljen. Du får ca 10-15 % ”billigare”. Sandvik kommer dela ut 4,75 kr/aktie.  Du kan nog räkna med att Industrivärden kommer använda de pengarna till att fylla på befintliga innehav. Hittills i år har de fyllt på med breda penseldrag. En annan teknalitet som gör att det över tid kan vara bättre att äga via ett investmentbolag är den lilla belåning som de ofta har. Vilket boostar avkastningen något. Utan att du själv egentligen tar på dig samma finansiell risk. Våra svenska stora investmentbolag har ju ofta en husbank… Vid senaste rapport hade Industrivärden ca 4 % nettoskuld.

Att tänka på är att det går lite mode även i investmentbolagen. Vi som minns, minns att Investor en gång var den mest utskällda. Det var bara makten framförallt de tänkte på. Nu är tongången en annan. Saker svänger. Dessutom. Investmentbolag är börsen på steroider. Rabatten ökar i dåliga tider men minskar i bra. Ibland blir det t.o.m. premium-värderingar.

En sista notering om Sandvik. Soliditet på 50 %. Ingen fara där inte, men man får tänka på att en tredjedel av tillgångsbasen är immateriella. Liksom i alla bolag som driver en del tillväxt med förvärv så syns inte ”kostnaden” för det i uppåtgående tider. Det är i nedåtgående avskrivningarna kommer och då syns de i resultaträkningen. Som sagt ingen fara å färde nu, men det kommer komma nedskrivningar i flera bolag den dagen då det blir en trögare ekonomisk situation. 

Några tankar om Sandvik, Industrivärden eller marknaden i stort?

2 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant inlägg. Jag äger ju inga Sandvik själv, men det är en intressant konjunkturmätare.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Ja. Lite extra uppmärksamhet blir det ju för att de är tidiga i rapportsäsongen. :)

    SvaraRadera