fredag 14 januari 2022

Som armarna på en bläckfisk

Idag är OMXS30 nästan nere igen (2360) på den nivå som den var 22 december (2320) d.v.s. strax före Jul och s.k. Tomterally. Det är bara en indikator och ett index. På börsen ingår naturligtvis att en del kurser sjunkit mer, andra mindre och en del stigit.

Tar vi Berkshire Hathaway som exempel har den aktien stigit med 9 % under samma tidsperiod, Investors kurs sjunkit 4 % och Evolution Gaming stigit med 8 %. Det är m.a.o. blandad kompott.

Kul att Berskhire Hathaway stigit kanske någon tycker. Mjae. Det betyder att i min hemmasnickrade bevakningslista har aktien gått från grön till gul d.v.s inte lika köpvärd längre. Så länge man ser sig själv som någon med nettoinflöden vill man gärna ha många köpmöjligheter så billigt som möjligt. När rapporter börjar trilla in kan det bli dags att revidera lite ”värden” på bevakningslistan, men vi får se.

Ett bolag vars aktie kom ned på grönt var Netflix. Sagt och gjort så har det blivit köp där. Bolaget beräknas växa omsättningen med tvåsiffriga tal samtidigt som rörelsemarginalen stiger undan för undan. Började titta på omtalade Squid-game, men föll mig tyvärr inte i smaken. Ibland får man bara inse att siffrorna talar sitt språk och att oaktat att tjänsten inte riktigt erbjuder så mycket som faller en i smaken så faller det många andra i smaken och genererar vinst, stigande sådan. Är samma med t.ex. Evolution. Spelar inte själv men insåg till slut vilken pengamaskin det är.

Antik mosaik, från Herculaneum

Ett annat bolag som oväntat just idag gav en kursbevakningssignal var Boston Beer. Var en gammal bevakning som låg inlagd. Får se om jag hinner kolla på detta framöver. Har egentligen inte efterforskat så mycket kring bolaget, men nån gång i tiden fångade det mitt intresse men var då på klart ointressanta nivåer.

Något annat som tagit ”stryk” är den s.k. konglomerat-portföljen som är en modellportfölj av förvärvsdrivna konglomerat. Den går följa via e-breven. Den portföljen är nu tillbaka på nivån den var i oktober 2021 d.v.s nivån för tre månader sedan...

Andra gånger den fallit så pass kraftigt eller mer är under september 2021, maj 2021, oktober 2020, februari-mars 2020 samt september-oktober 2019. Den längsta tid under den här perioden det tagit för den att återhämta sig och nå nytt ATH är fem månader. Nästa vecka är det dags för ytterligare köp. Köp görs en gång var tredje månad. I den bästa av världar så fortsätter kurserna ned i diverse bolag nästa vecka så att man får så mycket som möjligt för pengarna.

För att återkoppla till fem månader. Fem månader är en väldigt, väldigt kort tidsperiod. Inte minst om man är van vid att investeringscase kan ta 2-3 år för att spela ut. Det säger något om hur snabb återhämtningen var 2020 och hur mycket volatilitet det finns där ute i dessa tider där flöden tycks styra mer och mer.Det rör sig hela tiden. En del upp. En del ned. Som armarna på en bläckfisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar