onsdag 17 juni 2015

Alfa Laval Q1 2015

Alfa Laval är bolaget som aldrig är "billigt". Tillverkaren av pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer grundades redan 1883 och är en av svensk industris pärlor. Alfa Laval har varit noterat förut, avnoterats och noterats igen (2002).

Tittar vi i senaste kvartalrapporten så har orderingången ökat med 32%, omsättningen 38% och rörelseresultatet med 48%  i jämförelse med Q1 2014. Nu är de siffrorna inte riktigt representativa för den underliggande affärsutvecklingen då Alfa Laval använde sin starka balansräkningen till ett stort förvärv, Frank Mohn, förra året. Balansräkningen är nu svagare men å andra sidan har bolaget köpt sig en större kostym.

Alfa Laval har också gynnats av en starkare dollar. Den starkare dollarn har hissat upp värdet, omräknat till kronor, på orderstock, försäljning och vinster. Detta har gynnat alla större verkstadsbolag i Sverige. Något att komma ihåg så man inte drar för stora växlar på den utvecklingen för förr eller senare slår valutarörelser åt andra hållet.

På 12-månaders rullande ligger Alfa Lavals försäljning nu på 37,5 miljarder kr. Rörelseresultatet på 5,1 miljarder kr. Vinsten på 3,2 miljarder kr. Omräknat på per aktie blir det ca 90 kr i omsättning, ca 12 kr i r rörelseresultat och 7,73 kr i vinst/aktie.

Jämför det med helåret 2014 då motsvarande siffror var 35,1 miljarder (försäljning), 4,7 miljarder (rörelseresultat) och 2,6 miljarder (vinst).

Kurs just nu är 148 kr vilket ger en PE TTM om 19,1.

Utdelningen om 4 kr har avskiljts. Det motsvarar en direktavkastning på 2,7%. Direktavkastningen lockar inte de som vill ha hög utdelning, men i dagens utdelningskåta läge så kan man få betala PE 23 för ett inhemskt bolag som Axfood som knappt har någon tillväxt. Samtidigt som detta globala och diversifierade storföretag med en uppvisad tillväxt på 7-10% årligen går för PE 19. Säg mig. Har inte gemena man då blivit lite väl utdelningskåta?

Alfa Laval är inte "billigt", men det är heller inte dyrare än det bör vara.

6 kommentarer:

  1. Jag har lite lätt utdelningskåt... Men vill ha bra bolag ändå... Det har fått mig att vända blickarna mot Ericsson. Aktien har inte alls hängt med index dom senaste åren och i dagsläget kan man få A-aktien för under 85kr vilket innebär en direktavkastning på över 4%. Det känns attraktivt för Ericsson är ett bolag med framtiden för sig och man har gjort ett bra jobb med att ställa om bolaget mot dom makrotrender som råder. Välskött är bolaget dessutom. Balansräkningen är Graham-stark med omsättningstillgångar som täcker korta skulder med mer än 2 gånger och även täcker totala skulderna. Man har 41 miljarder liggandes i kontanter vilket är 12 kr per aktie eller 14% av börsvärdet. Nettokassan är på drygt 15 miljarder...

    PE-talet är inte attraktivt. Men där ligger med lite jämförelsestörande brus i resultaträkningen. Kassaflödet är betydligt högre.

    Vad tror du? Kan det vara dags för denna gamla börsgigant igen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ericsson, ser ut att bli mitt nästa köp om inget annat kommer i mellan. Kul att fler tittar på detta bolag.
      Kan man få önska en analys a S så här i midsommartid?

      Radera
    2. Mjae ska ta mig till Blekinge under midsommar och hoppas då få se andra sorters master än sådana som hör ihop med telekom... ^^

      Läser dock gärna någon annans tankar om bolaget. ;) Saknarju en analys av Ericsson i analyslistan: http://spartacusinvest.blogspot.se/2013/01/analyser-i-bokstavsordning.html

      Radera
    3. Det är onekligen mycket som ser intressant ut i Ericsson! Det enda som får mig att inte lägga in en köporder i dagsläget är circle of competence. Jag vet helt enkelt inte tillräckligt mycket om deras verksamhet. Närmare bestämt: Jag känner mig inte trygg i att deras stationer som dom erbjuder kunderna är marknadens bästa. Därför vill jag ha lite mer margin of safety först.

      Alfa Laval däremot. Gör världens bästa sepparatorer. Det vet jag :) Deras plattvärmeväxlare är väll jämnbra med GEA. Svårt att göra en värmeväxlare som är markant bättre än någon annans...

      Radera
  2. Mycket, mycket goodwill i Alfa Laval. Hur räknas tillväxt? Vinst/aktie har legat på samma nivå i fem år. Större intäkter, men de pengarna går till räntor och amorteringar. När skulderna börjat betas av och goodwill börjat avskrivas kanske det händer något. Om man inte direkt köper något annat bolag - som man gjorde förra gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja mycket goodwill blir det när man har en förvärvsdriven tillväxtsstrategi. Det är ju sällan man kan köpa för bokvärdet. Utdelningstillväxten bl.a. något som är möjligt tack vare de mycket goda kassaflödena. Justera för förvärven och kassaflödet minus capex och räntebetalningar ligger ofta på t.o.m. mer än redovisade vinster. De flesta bolag redovisar mer i vinst än vad de får i reda pengar. Alfa Laval gör istället ofta tvärt om.

      Radera