Spotify är en musikstreaming-tjänst som antagligen de flesta svenskar är bekanta med. Än så länge har man inte lyckats gå med vinst även om omsättningen vuxit med stormsteg. Spotify ska ha ca 40 miljoner användare varav ca 1/4 är betalande användare. Spotify tjänar även pengar via reklamintäkter.
Grundarna är entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon men man har även de stora musikbolagen som mindre delägare; Universal Music, EMI Music, Warner Music och Sony. Inte minst för att deras musik ska kunna erbjudas på Spotify. Spotify betalar ersättning för de låtar som spelas. I genomsnitt ca 4-5 öre per spelad låt. Dock skiljer sig ersättningarna markant mellan olika artister.
Nu i dagarna kom även besked att TeliaSonera gått in som ägare i Spotify. För en pengasumma av 952 miljoner kr (115 milj usd) blev TeliaSonera delägare till 1,4% av bolaget. Detta ger en värdering på ca 70 miljarder kr (8,5 miljarder usd). 2013 omsatte Spotify 5,2 miljarder kr och gjorde en förlust på ca 900 milj kr. Spotify har tagit in nya pengar ett otaliga gånger. Notering på NASDAQ har också varit på gång och det senaste budet är att det kommer ske under 2016.
952 miljoner kr motsvarar ca 0,22 kr/Telia-aktie. Ingen jättesumma, men ändock tillräckligt stor för att skapa en lite sur eftersmak i munnen. Inköp av en liten post i ett förlustbolag är kanske inte riktigt det jag hade tänkt man skulle använt sina pengar till. Å andra sidan en eloge för att man ändå spenderar pengarna på hemmaplan istället för på mutor till utländska diktatorer och deras familjemedlemmar...
Skämt å sido. Kanske leder detta ägande på något sätt till ökad försäljning. Vem vet.
Sedan tidigare har ju Telia lanserat strömmande tv-tjänster. Jag är tveksam till hur pass lönsamt det kan vara. Efter att ha gjort en närmare granskning av mediabranschen kan jag konstatera att de stora drakarna tjänar grova pengar på sitt utbud men de små distributörerna som t.ex. Viasat, Telia m.f.l. pressas mellan att behöva betala bra för "content" och tävla om att få kunder. Ta Telias tv-paket lagom 198 kr/månaden. De kanalerna behöver Telia betala för att få visa. Man har också meddelat om en avgiftshöjning från augusti till 229 kr/mån. Gissningsvis är det inte för att man redan tjänar bra med pengar. Det är för att det är svårt att tjäna pengar på att distribuera kanaler. Mestadelen går till de som äger innehållen.
Jämför det priset med Netflix eller HBO:s 79 kr/mån (7,99 usd/mån i USA). Mycket av innehållet i de strömmande tjänsterna äger ju också dessa bolag (Netflix, Time Warner). Amazon har också en streaming-tjänst liksom det även finns det av Disney, Fox och Comcast gemensamt ägda Hulu för liknande peng.
Konkurrensen är med andra ord stor och då har konkurrensen ändå inte riktigt kommit till Sverige än. Vi har ju enbart våra inhemska aktörer och ett fåtal nykomlingar. Situationen kan bli än tuffare framöver.
Strömmande musik-tjänster har inte riktigt kommit lika långt, men gissningsvis kommer den följa tv- och film branschen i spåren med fler och fler distributörer. Musik-branschen liknar ju TV- och filmbranschen på så sätt att det är ett fåtal stora drakar som sitter med "content". Ett slags oligopol. Detta "content" kan de sedan sälja till de distributörer som erbjuder bäst betalt (eller med dagens teknik sälja direkt till konsument utan mellanhänder) medan de fristående distributörerna måste slåss om kunderna dels mellan sig, dels med detsamma bolag som de köpt rättigheterna från.
Om musikbranschen kommer följa samma mönster så blir min slutsats alltså att TeliaSoneras pengar hade kunnat finna bättre avkastning någon annanstans. Jag hoppas jag får fel.
Härligt att du har så hög uppdateringsfrekvens just nu!
SvaraRaderaJag tror Spotify är på väg utför nu när apple är på väg in. Kan inte se hur de ska överleva under en längre tid. Vi vet ju alla hur utmärkta produkter som apple levererar, varför ska någon välja spotify då? Måste vara ett riktigt nerköp av telia att ge sig in i detta?
Det är i alla fall min framtidsvision på det hela...
Tack! Vem som klarar sig bäst i konkurrens vågar jag inte sia om, men konkurrensen kommer säkerligen öka.
RaderaPrislappen på telias köp, om dina siffror stämmer, känns nära nog horribel även i dessa tider. Men men.. streamade tjänster är något som kommer växa och bli en allt större del av vardagen.
SvaraRaderaApple gav ca 3 miljarder usd för hela beats som iofs inte hade i närheten så många användare men däremot ingick väl en hel del annat intressant. Det var mycket pengar ändå förvisso.
Apple har dock en helt annan möjlighet att använda sig av Beats, tex kommer apple music även som app till android framöver.
Gratis spotify under begränsad tid har nog lockat en hel del kunder att teckna avtal med Telia iofs. Telia använder sig även av förlängt gratis Spotify som "plåster på såren" till missnöjda kunder emellanåt. Ett tips för er som vill ha kompensation för något.
Frågan är väl hur Telia ska använda sig av denna lilla andel av Spotify.
Tjänsten lockar många det står klart, men främst de som inte vill betala för en liknande tjänst.
Konkurrensen i segmentet kommer troligen bli stenhård framöver och då är det ju intressant hur Spotify har tänkt att utveckla sin tjänst. Ska man kopiera Apple eller erbjuda något helt nytt? Vad isåfall?
Det är kanske lite kul att Telia ger sig in i något "nytt" istället för diktaturstater och det sitter väl även folk som varit förknippade med Spotify i t´Telias styrelse numer?
Ja om det hela blir ett fiasko så kommer det ju om ett par år antagligen att bli en del skriverier om det. Hur Telias pengar gick till att köpa ett haussat streaming-bolag samtidigt som det streaming-bolagets grundare sitter i Telias styrelse. Hoppas för denna ledningen skull att det går väl annars kommer skriverierna bli lika stora som kring mutorna som förekom under förra ledningen. Ur det perspektivet så är köpet extra vågat.
RaderaMartin Lorentzon sitter sedan tidigare i Telias styrelse.
SvaraRadera