fredag 29 november 2013

Värderingsförsök av Lundbergföretagen

Liksom jag för ett tag sedan försökte mig på att få fram ett ungefärligt "värde" på Industrivärden försöker jag mig nu på Lundbergföretagen.

Det var ett tag sedan jag skrev om Lundberg, men ett inlägg har det i alla fall blivit om Fredrik Lundberg.

Lundbergföretagen är antagligen ej okända för läsare av denna bloggen. Lundbergföretagens innehav fördelar sig som följande bild visar.


Värderingen av Lundbergföretagen har gått till som så att jag först försökt uppskatta ett rimligt värde för var och ett av innehaven. Den uppmärksamme bloggläsaren kan se att det "värdet" skiljer något för en del som jag har i min bevakningslista. Anledningen är att bevakningslistan inte baseras på "värdet" alena utan också har en "margin of safety". Jag vill ju inte köpa aktier för vad de enligt mig anses vara värda utan billigare...

Rimligt värde är enligt mig/per aktie

Holmen 220 kr/aktie
Husqvarna 40 kr/aktie
Hufvudstaden 80 kr/aktie
Skanska 110 kr/aktie
Indutrade 220 kr/aktie
Sandvik 70 kr/aktie
Handelsbanken 230 kr/aktie
Industrivärden 130 kr/aktie se Värderingsförsök av Industrivärden

För Fastighets AB Lundberg görs ingen enskild värdering utan Lundbergs egen godtas. Övriga innehav noteras också ned som redovisat.

Multiplicerar man sedan rimligt "värde" med antalet aktier dividerat på antalet Lundbergsaktier så får man fram följande "värde" per Lundberg-aktie

Fastighets AB Lundberg 71 kr
Hufvudstaden 60 kr
Industrivärden 52 kr
Holmen 49 kr
Handelsbanken 28 kr
Sandviken 17 kr
Indutrade 17 kr
Skanska 14 kr
Husqvarna 13 kr
Övriga  2 kr

Totalt 323 kr

Nu har Lundbergs haft en substansrabatt om 20% över tid i genomsnitt. Lägger man till denna "historiska rabatt" i ekvationen så får man resultatet 323 x 0,8 = 258 kr

Ett dilemma med investment- och förvaltningsbolag och deras substansrabatter är att rabatt gentemot något som eventuellt är dyrt är inte så intressant. Det kan ju då ändå vara dyrt, men jag kan tycka att många av Lundbergs innehav är rimligt värderade i dagens läge.

Tittar man i senaste kvartalsrapporten så uppges substansvärdet efter uppskjuten skatt till 326 kr/aktie. Detta verkar då ligga i linje med att mycket i nuvarande marknadsklimat varken verkar vara för dyrt eller billigt. Några fynd är svårt att finna på svenska börsen samtidigt så är det inte jättemånga som får ses som orimligt högt värderade heller.

Slutsatsen kan bli att om det uppstår ett tillfälle då Lundbergs handlas till tillräcklig rabatt så kan det vara intressant med ett köp. Beroende på vad som mer finns att tillgå. Lundbergs lär inte ha en jättestor uppsida, men nedsidan lär också vara tämligen begränsad.

Vad är din syn på Lundbergs?

Hur ser du på Lundbergs innehav?




11 kommentarer:

  1. Ett innehav som gärna ska finnas i de flest portföljer men till ett fair pris. Men får vara lite dyrt. Jag själv brukar ha ett mindre innehav som många gånger flyttas över till andra aktier vid större nedgångar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant tanke. Verkar som du använder Lundbergs så som ett "sparkonto" nästan då. Mohnish Pabrai lär göra samma sak med Berkshire aktier har jag läst. Man får värdetillväxt under tiden saker och ting stiger, men när det kraschar sjunker det inte alls lika mycket utan kan användas för att lösgöra medel och köpa saker som blivit tokbilliga.

      Radera
  2. Bra sammanfattat blogginlägg. Jag tror inte man blir besviken om man köper Lundbergs och fortsätter äga dom en lång tid. Men i dagsläget tycker jag det är för högt pris vilket gjorde att jag valde att sälja mitt innehav. Hade nog behållit innehavet om det var så att direktavkastningen varit bättre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja han verkar vilja behålla det mesta inom bolaget. :)

      Radera
  3. Vill gärna öka i Lundbergs, ett av mina favoritbolag. Men kursen är nu lite väl hög, hoppas på en nedgång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr eller senare kommer det ju en nedgång. Bara svårt att veta på från vilken nivå nedgången kommer och hur djup den blir... :)

      Radera
  4. Det brukar talas om vallgravar på många värdebloggar. Hufvudstaden tycker jag har en moat. Ett unikt fastighetsbestånd som ingen annan kan skaffa sig. Holmens skogar och vattenkraft kanske inte är en moat, men prata om inträdesbarriär. En klar och tydlig huvudägare, som visat vad han går för. Han föddes rik, men har gjort ett bra jobb. Det jag gillar med Lundbergs är att man inte behöver vara på bolaget hela tiden. Rapporterna trillar in man konstaterar att inget har hänt som stör bilden. Lugnt och metodiskt flyttar man fram sina positioner. När man investerar så är det egentligen ett sådant här företag man letar efter. Har plussat för Lundbergs ett antal gånger på Lundaluppens blogg.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig i din syn på Lundbergs. Defensiv, tråkig men över tid värdeskapande på ett riskminimerande sätt.

      För en "airmchair investor"så passar det säkerligen att man passar på att köpa några poster vid allmänna marknadsnedgångar alternativt att man använder sig av regelbundna och återkommande köp för delar av sitt sparkapital.

      Radera
  5. Även jag har Lundbergs som jag har köpt (regelbundet) mest mellan 2008 och 2011.
    Det betyder att jag kursen nu är drygt 100.- över min GAV och det känns bra att ha en hel drös av aktier.(1.000 st)
    Men utdelningarna är för låga. När ISK kom januari 2012 så slutade jag köpa.

    För att ISK ska löna sig anser jag att det behövs minst 4% utdelning varje år, och Fredrik vill själv behålla underliggande utdelningar för vidare expansion. Det blir då också hela tiden högre kurser, lite mer oberoende av makro än för andra bolag.

    Det är ett bra bolag som sakta men säkert går framåt, och substansrabatten, (som ju bara räknas på börskursen) är en viktig del av riskbegränsningen för just Lundbergs.
    Jag kommer åter att köpa Lundbergs hösten 2015, när mina övriga inköp också kommer igång, men kanske inte ha aktierna (om de fortfarande är lågutdelare) i en ISK ??
    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att det var något som inte stämde, och nu kom jag på det.
      Det grundläggande felet att blanda ihop pris med värde !!

      "Price is what you pay, Value is what you get" Warren Buffet

      Substansrabatten är "by definition" bara något som räknas på börskursen (priset) men kan aldrig räknas in i värdet.
      Substansrabatten är en av anledningarna att Lundbergs (även idag) har ett större värde (329.- enligt din analys) än dagens börskurs (274.-)
      Man kan gärna diskutera pris och värde, men man bör inte blanda ihop dem.
      Besser

      Radera
    2. Javisst är det så därav att substansen och eventuellt rabatt inte har så mycket med värde att göra. I sammanställningen ovan har jag dock försökt utgå från vad jag bedömer "värdet" (där jag t.ex. tycker Skanska är värt 110 kr/aktie inte 125 kr som de prissätts i nu) vara i de underliggande innehaven (ej kurserna). Jag lägger därtill den historiska substansrabatten in i ekvationen för att få extra säkerhetsmarginal till eventuellt köpläge.

      Min slutsats är därför att i nuläget är mitt bedömda värde av Lundbergs och Mr Markets inte så vitt åtskilda. Inte direkt billigt och bra köpläge med mina mått mätt, men ej heller överdrivet dyr.

      Radera