fredag 8 november 2013

Månadens MIILF

MIILF - Mature Investors I´d Like to Follow, eller m.a.o erfarna investerare som jag både finner duktiga samt kan sympatisera med vad det gäller deras investeringsstrategier. Sådana som jag helt enkelt tycker kan vara värt att följa för att eventuellt finna nya investeringsideer. Eller för att följa upp för att lära mig mer kring hur de eventuellt kan tänka.

Denna MIILF-bevakning uppdateras fortlöpande och fokus ligger på vad de förvärvat och till vilka priser de ansåg det vara köpvärt.

Jag har valt ut några nordiska samt några amerikanska. I nuläget utgörs de av; Didner & Gerge (Aktie, Småbolags- och Globalfonderna), ODIN (Sverige- och Finlandsfonderna), Skagen (Global, Vekst- och Kon-Tikifonderna), Simon Blecher (Carnegie Sverige fond), Warren Buffett, Donald Yacktman, Meryl Witmer och Mohnish Pabrai.

Enbart de av ovanstående som annonserat nya köp sedan senaste MIILF uppdateringen inkluderas nedan.


Didner & Gerge

Q3 2013
Sandvik ca 90 kr
Nordea ca 75 kr
Indutrade ca 245 kr
Nibe ca 125 kr
Storebrand ca 35 nok
Sydbank ca 140 dkk
Fairfax ca 410 usd
Deere & Co ca 83 usd
Oaktree Capital ca 52 usd


ODIN

Sep. 2013
GL Beijer ca 125 kr
Hufvudstaden  (A-aktien) ca 83 kr


Simon Blecher

Nov. 2013
Electrolux ca 165 kr


Donald Yacktman

Q3 2013
Coca Cola ca 39,50 usd
PepsiCo ca 82 usd
Exxon ca 90 usd
Oracle ca 32,50 usd


Månadens MIILF: Donald Yacktman

13 kommentarer:

  1. Det här är en rapportserie som jag kommer att följa med nästintill religiöst intresse. Skönt att slippa göra det själv och väldigt intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det uppskattas!

      Radera
    2. Jag +1:ar jag också :-)

      Fairfax kikade jag på tidigare (för 25 % sedan eller så...) men valde att avstå på grund av:
      1) Amerikanskt combined ratio på i snitt 101 % eller så över tid
      2) Spekulerar i makro (hedgar för deflation i Europa etc.)
      3) Håller på och köper Blackberry som jag inte begriper
      4) Extremt svajigt kassaflöde

      Kanske låter jag dessa fyra faktorer väga för tungt, för i övrigt får man en enorm investeringsportfölj och jag är inte säker på att faktorerna ovan är tillräckliga för att stjälpa att man får en fin avkastning på sin investering.

      Radera
    3. Fairfax har jag inte hunnit titta på så mycket men D & G gillar dem tydligen starkt då exponeringen är relativ hög (och man fortsätter köpa). Jag tror att man har haft lönsamhetsproblem i försäkringsverksamheten ett tag, men om det kan vända så...

      Oaktree har jag läst på om en del och det bolaget, samt Howard Marks, imponerar.

      Radera
  2. Kan väl vara värt påpeka att Didner & Gerge precis klivit av som förvaltare och deras nya roll skulle vara "I fortsättningen blir min och Adams viktigaste uppgift att värna vår
    unika förvaltarkultur, generera investeringsidéer och agera bollplank till samtliga
    förvaltare, säger Henrik Didner. "

    SvaraRadera
  3. Odin gick vi in i Oriflame nyligen också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte vad jag sett (i de fondrapporter jag tittar), men det kan de ju gjort innan jag började den här bevakningen.

      Radera
    2. Hmm var med i något weekly market info för alla fonder vecka 44 och gällde averigefonden. men ser det inte i Odin Sveriges rapport

      Radera
    3. Jag vet att bloggaren Riskminimeraren har ökat i bolaget nyligen. Själv är jag mer skeptisk till affärsmodellen och lutar åt att tidigare framgångar i t.ex. Ryssland mer handlat om "first mover advantage" än någon egentlig "vallgrav".

      Radera
  4. Jag tycker att du gör en tankevurpa...som jag tidigare skrivit om fonder och aktieägande.

    Fonder köper inte aktier för att man vill köpa
    Fonder köper aktier för att man måste köpa aktier.

    Det är kapitalflödet från fondandelsägarna som bestämmer när man skall köpa (eller sälja) och vid större inflöden så köper man som fondförvaltare "det minst dåliga" även om man själv inte tror på prisnivå eller värdeökning.

    Anledningen är att de flesta fonder har (interna) regler som säger att man alltid måste vara fullinvesterad och att man inte kan "kapitaloptimera" och vänta på bättre tider. Det gäller både volymer och prisnivå.
    (Kommer det in 100 miljoner varje vecka så måste man köpa för 100 miljoner varje vecka oberoende av börsens prisnivå)

    När börsen nu går mot en ny topp (OMXS>400) och alla småsparare rusar och köper aktiefonder så tvingas fonderna även utöka sin riskspridning och därmed bredda urvalet med nya aktier för att inte riskera allt för mycket för framtiden.

    En av de största fördelarna man har som privatinvesterare när det gäller aktier är att man själv väljer när man vill köpa och till vilket pris.

    Men man kan naturligtvis även lära sig något av de bättre fonderna, och du har valt några bland de bästa. Det gäller dock främst när det gäller riskspridning och grundurval av aktier.
    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer. Man får bara "halva sanningen" med en bevakning av ovanstående karaktär. Personligen kan jag dock tycka (som du skriver med val av aktier) att det ändå är intressant att se vilka bolag de intresserar sig för. Det är också intressant att läsa om varför de intresserar sig för just de aktierna, men för det får man gå till fondrapporterna själva för det behandlar inte blogginläggen (inte alltid fondrapporterna heller i alla fall iofs).

      Radera