Själv så är jag lite skeptiskt till vissa branscher. Branscher som har OPiuM, OPM = Other Peoples Money. Hårt belånade branscher eller branscher som tjänar pengar på att hantera andras pengar.
Det är inte allt för sällan branscher där man med ett pennstreck kan ändra i balansräkningen. Branscher där vad marknaden väljer att värdera en tillgång till kan få avgörande betydelse för balansräkningen. Branscher så som fastigheter, banker, försäkringsbranschen m.fl.
Så som ett litet tankeövningsprojekt framöver så vill jag dock se om det gör så stor skillnad i att investera i bolag man känner sig mer bekväm med än i bolag som gör en obekväm.
Jag tänker mig därför prova på med några fiktiva portföljer under nästkommande år. Se hur de avkastar vid en jämförelse. Jag benämner dem, för att bibehålla bloggens tema; Crassus och Cicero.
Båda är samtida med Spartacus (109-71? f.kr), gladiatorn som gjorde uppror mot romarnas ok och tillika inspirationskälla till bloggens namn.
Crassus (115-53 f.kr) statsmannen, konsuln, var den rikaste under sin samtid och tillika den som besegrade Spartacus och hans slavarme 71 f.kr. Han hade en enorm förmögenhet. En del av den förmögenheten härstammade från att han brukade köpa upp nedbrunna fastigheter i Rom billigt, bygga upp dem på nytt till hyreshus och hyra ut dem.
Cicero (106-43 f.kr) var den aristokratiske retorikern, en talare av stora mått. Mannen med sin tids största munläder kan man säga. Han har myntat ett flertal klassiska begrepp. Allt ifrån "Så man sår får man skörda" till "Ingen dansar nykter, såvida han inte är vansinnig".
Låt oss nu ponera två stycken aktiesparklubbar benämnda Crassus och Cicero. Var och ett med åtta stycken innehav. Alla inköpta vid kommande årsskifte.
Crassus- portföljen ska innehålla åtta innehav ifrån bygg- och fastighetsbranschen. Vi kan även inkludera REITs. Som den byggare Crassus var så passar denna sektor in här.
Cicero får ta hand om branschen där välsmort munläder gör sig bäst bank, finans, försäkring och money management. Åtta innehav behövs här med.
Vilka innehav föreslår du käre bloggläsare bör ingå i respektive fiktiva portfölj?
För att förtydliga anledningarna till Crassus och Cicero portföljerna. Fördelen med fiktiva portföljer är att man inte påverkas
psykologiskt. Man känner sig inte nöd och tvungen att t.ex. sälja av när man börjar känna osäkerhet
p.g.a. makroekonomiska händelser. Helt enkelt lättare att "hålla" oavsett marknadsklimat.
Den andra anledningen är att jag misstänker att mina egentliga innehav i sig inte ger någon "överavkastning" när man jämför från ett förutbestämt datum. Eventuell "överavkastning" (i det något kortare perspektivet på ett fåtal år) beror helt enkelt troligen på att man lyckas köpa till rimligt pris, inte att jag prickat de "bästa". utifrån mitt perspektiv. Vi får se.
WB's favorit Wells Fargo skulle vara intressant att följa! Kanske blir lite tungrott med sexton bolag?
SvaraRaderaWells Fargo låter som en rimlig kandidat till Cicero-klubben. Noterat. :)
RaderaKanske, men det är ju inte bolag som jag förväntas följa i närmare detalj efter inköp eftersom de ämnas "behållas" ett tag.Så någon djupare studie av dem ska ju ej behövas från min sida för detta experiment.Jag har några kandidater och får jag in några förslag till så får vi se om det egentligen blir någon större skillnad mellan de "portföljerna", min egen riktiga och index.
Det vore en bra läxa för mig om båda portföljerna (halvt om halvt slumpmässigt valda) presterar bättre än min egentliga. ^^
Wallenstam till crassus
SvaraRaderaNoterat,tack!
RaderaProtect och Hannover Re som försäkringsinslag. /Marcus
SvaraRaderaTackar!
RaderaOlav thon til crassus. P/NAV=0,72
SvaraRadera