söndag 24 oktober 2021

Hexpol Q3 2021

Rapportläsandet och inläggsspammandet fortsätter.

Temat än så länge har varit fullt drag, men komponentbrist och fraktbekymmer har varit flaskhalsar. Även en del prishöjningar på råvaror har omnämnts som fördyrande, men det har inte slagit lika illa på marginaler vad jag sett, än.

Dags att kika på Hexpol.

Försäljningen ökade med 23 % och rörelseresultatet med 86%!. Då är det dock en jämförelsestörandepost i med där. Försäkringspengar p.g.a. brand. Helst hade man ju varit utan brand, men justerar man bort för de pengarna så blir det i alla fall en ökning på ca 14 % av rörelseresultatet.

Hexpol följer tesen om att vinsterna ska upp. Som jag skrivit tidigare.

”Försäljningen ökade med 58 % och det går väl säga att den förhoppning på ketchupeffekt som jag haft förhoppning om delvis börjar realiseras nu. Vi ser nu organisk tillväxt och den ska förhoppningsvis hålla i sig nu, plus att förvärven man gjort på vägen förhoppningsvis ska leverera också.”

” Hypotesen har ju hela tiden varit en ”ketchupeffekt” när konjunkturen vänder då Hexpol passat på att förvärva under sin ”Golgata-vandring”. Det har redan påbörjats. 5,67 kr/aktie kan jämföras med 2020 års 4,10 kr/aktie eller 2019 års 4,50 kr/aktie.”

VD skriver bl.a.

”Vi hade en stark organisk försäljningstillväxt om 19 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år, drivet av bra försäljning på alla marknader och produktområden. Detta trots många störningar under kvartalet i form av produktionsstopp hos fordonskunder, globala transportproblem och råvarubrist.”

Känns väldigt bekant från andras VD-ord.

Följande togs antagligen emot ganska negativt av Mr Market.

”Fordonstillverkarnas frekventa stopp och start av produktion p.g.a. av komponentbrist hade en tydligt negativ påverkan på de av våra kunder som levererar till fordonsindustrin. Extra tydligt blev detta under slutet av kvartalet med snabbt sjunkande efterfrågan då flera av fordonstillverkarna stoppade sin produktion. Vi upplevde under kvartalet även själva stora störningar i leveranskedjan vad gäller råmaterial där såväl transportproblem som brist på råvaror påverkade negativt. Utöver utmaningarna med ojämn efterfrågan och leveransproblem har vi sett fortsatt höga prisökningar på råmaterial och på senare tid även kraftigt höjda energikostnader.”

Om problemen förvärrades mot slutet av Q3 så lär det väl påverka även Q4. Kvartalsekonomi är även rådande hos Mr Market.

Om man bortser från den ”globala växtvärken” så är den ”ketchupeffekt” jag tidigare haft som hypotes i full gång. Rullande 12-månaders vinst ligger nu på ca 6,90 kr/aktie. När värderingen ligger hyfsat stil men vinsterna stiger så sjunker PE-talet. Värdering nu PE 15 och P/S 2,3.

Det här var det tredje kvartalet med ökad organisk försäljning (+19 %) från att tidigare haft åtta kvartal med minskad organisk försäljning. Ska jag gissa så kommer 2021 landa på en vinst om ca 7,10 kr/aktie. Det är drygt 50 % högre än vad vinsten toppade på förra gången allt snurrade för fullt.

Soliditeten fortfarande på 60 %. Hexpols ledning gjorde, enligt mig, helt rätt att förvärva medan efterfrågan var lägre och bolag billigare. Nu misstänker jag att man om något år eller två istället kommer satsa på extrautdelning av vinstmedlen om hjulen snurrar på lika bra framöver. 

Några tankar om Hexpol eller den "globala växtvärken"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar