Det är alltid bra att arbeta och tjäna pengar. Många som studerar och uppbringar studiemedel passar därför på att jobba. Om inte under själva studierna, så kanske i alla fall under sommarledigheten.
Då kan det vara bra att tänka på hur mycket man tjänar. Om man tjänar för mycket så riskerar man slå i det s.k. inkomsttaket och därmed få sänkt studiemedel.
CSN består av två delar. Bidrag och lån. Bidraget är en subventionerad gåva. Det behöver man ej betala tillbaka. Tänk som bidraget under gymnasietiden. Lånet däremot, även om det är otroligt gynnat, ska betalas tillbaka.
Hur mycket man kan få beror på studiefart m.m. Men i
normalfallet så under 2022 så kan man få ut 3360 kr i bidrag och 7728 kr i lån
för fyra veckors studier på 100 %. Med sänkt studiefart sänks också summan. Exempelvis
om man studerar på 50 % så är motsvarande siffror 1660 kr och 3884 kr. Ett halvårs studier motsvarar 20 veckor.
Om man tjänar pengar via arbete så kan dessa siffror minska. I vanliga fallet är ”fribeloppet” 90.00 kr per halvår. Fribeloppet räknas alltså per halvår, ej år. Om du tjänar mer under ett halvår så kan du ”förlora” CSN-ersättning.
Det här taket/fribeloppet slopades under corona-åren, men är nu åter igen infört fr.o.m. 1 juli 2022.
Att tänka på också är att vinster från t.ex. bostadsförsäljning, a-kassa, aktieutdelningar via depå m.m. också räknas in som inkomst. Ha med andra ord koll på kapitalinkomsterna också. Lönen som räknas är så klart bruttolönen.
Hur beräknas då räntan på CSN-lånet?
Jo den beräknas på den genomsnittliga upplåningskostnaden för staten de senaste tre åren samt med avdrag på 30 %. Beräknat på november-räntan. Man gör inget eget ränteavdrag på CSN-lån. Det är redan medräknat.
För 2022 är räntan på CSN-lån 0 %. Det tillkommer sedan en expeditionsavgift på 150 kr och år. Oavsett ränteläge.
2021 var räntan på CSN-lån 0,05 %. 2019-2020 på 0,16 %. 2015 var senast den var på ensiffrigt d.v.s. 1 %. Då styrräntan först under 2022 gått upp från 0 eller lägre så borgar det för tämligen låg ränta på CSN-lånet ett tag till.
Sverige är ett av de länder som man har bäst möjligheter att utbilda sig, billigt. Grundskolan är avgiftsfri och man avkrävs ej bekosta material eller något annat. Gymnasieskolan likaså. Man får t.o.m. bidrag för att studera. Samma sak med högre studier. Bidrag och väldigt, väldigt gynnade lån.
Dessutom har vi en arbetsmarknad som skriker efter folk i diverse olika branscher. Branscher där egentligen ingen yrkesutbildning krävs alls. Bara att man är hyfsad i sitt beteende och kan dyka upp hel och ren på rätt plats vid rätt tidpunkt. Så alla möjligheter finns även att tjäna extra pengar för den som kan tänka sig det.
Lycka till med arbete och studier. Finns få ursäkter. Det hänger bara på dig själv.
Fråga Rossana Dinamarca
SvaraRaderahttps://riks.se/video/politikerarvode-pa-53-000-kr-i-manaden-tar-anda-ut-studiebidrag-skattepengarna-till-ex-politiker/