lördag 3 september 2022

En tid full av retoriska fulknep men gå ändå och rösta

Snart bara en vecka kvar sedan ska valet vara över. Själv har jag blivit indoktrinerad i att man ska rösta. Det är viktigt att man röstar. Så rösta ska jag, men jag kan också tycka det kommer bli ganska skönt när valkampanjerna går mot sitt slut. Om man säger som så. Det tar inte alltid fram det bästa bland människor…

Låt oss peka på några exempel av retoriska fulknep som används friskt. Över hela partiskalan, av företrädare liksom svansar och troll på sociala medier, från vänster till höger.

 

Relativt – Om x gjort något dumt så har y gjort minst lika dumma saker och då minsann kan det inte vara lika farligt.

Syftar till att försöka ta udden av någonting man egentligen inte kan försvara.

 

Mot personen – X är t.ex. inte tillförlitlig för den är en idiot, löjlig, har en olämplig bakgrund, hånas gärna för ditten eller datten, har haft fel tidigare m.m.

Syftar till att ta bort fokuset på budskapet i sig så oavsett vad personen säger så kommer man inte fundera kring det utan det kommer förringas. Motsatsen här är att höja någon till skyarna så allt vad x säger eller gör kommer anses rätt utan att man lägger någon egentlig tanke på huruvida det är bra eller ej.

 

Hota meningsmotståndare – X kan hotas direkt men mer vanligt är kanske insinuationer och indirekta hot på olika sätt.

Syftar till att tysta.

 

Alienera och skapa rädsla – Något utmålas som ett otroligt hot. X är farlig för den kommer att…

Syftar som sagt till att både alienera någon annan samt att skapa oro och rädsla som gör det enklare att driva igenom det egna tycke och tänkandet.

 

Ovanstånde exempel går se både i storpolitikens arena som på små arbetsplatser. Samma fenomen men i olika form. Vi pratar nämligen om mänskligt beteende och vi faller alla i dessa gropar ibland.

För att göra det ännu mer komplex så är vi människor också tämligen ”biased”. På samma sätt som vi blir ”biased” när vi köpt en aktie så är vi det då det gäller ”budskap” som gäller gruppen. Antagligen en funktion av att vi människor sedan länge är konstruerade för att leva, verka och hålla ihop i grupp. Det är därför man i princip aldrig kan övertyga någon som är fast i sin ”grupptillhörighet”. Man får istället en s.k. ”backfire” effekt vid försök till debatt. Personen stärkts ännu mer i sin övertygelse.

Det krävs m.a.o. en ganska stor ansträngning att lämna en grupp för en annan. Alternativt att man ser sig själv som en ”outsider”, en kringströvare, där man har för vana att gå från grupp till grupp men aldrig riktigt känna samhörighet. För när man landar i en känsla av samhörighet. Blir man ofta kvar. Oavsett vad gruppen tar för svängar för man formas då fortsatt av gruppen. Liknande samhörighetskänsla spelar ut i de s.k. aktie-kulterna.

Vad kan man då göra för att få lite styrsel på det hela? Ja det finns egentligen bara ett sätt. Samma som med bedömning av bolag. Man får jämföra ord och handling och man får även kolla om man tar ansvar för sina ord och handlingar.

Säger man och agerar därefter? Eller säger man något och sedan gör man på ett helt annat sätt? Tar man ansvar för fattade beslut eller skyller man på andra.

Det är egentligen det enda man har att gå på. Detta gäller som sagt inte bara politik. Det gäller bolagsledningar, det gäller med samvaron med arbetskollegor, anställda m.m.

Men misströsta inte, gå och rösta. Trots att valtider kan vara lite hjärntröttande när man ska försöka smälta allt så är det viktigt att rösta. Det är inte alla förunnat i vår värld.

Försök att se bortom alla retoriska fulspel och finn områden som du tycker är viktiga. Jämför hur företrädare sagt och gjort inom de områdena tidigare. Se om det överensstämmer med vad du tycker hur framtiden ska formas.

Nyttja din rösträtt.



2 kommentarer:

  1. Bra inlägg. De sista raderna är rimliga, men undra varför så få tänker så? Varför fastnar så många i grupptänk och bortser helt och hållet från resultat?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Eftersom det är ett vanligt fenomen finns säkerligen en bakgrund i evolutionen och att vi är konstruerade för att leva och hålla ihop i grupp.

      Radera