Starka rapporter den här rapportperioden. Som vanligt springer börs före och de flesta menar på att den värsta tiden ska komma sen. Vilket naturligtvis delvis brukar stämma, men det är dock samma retorik när det går åt andra hållet. De höga multiplarna är ok eftersom de stora vinsterna ska komma sen…
Min erfarenhet är att börsen har en tendens till att överagera, åt båda håll. Jag har aldrig lyckats pricka vare sig bottnar eller toppar, men det jag kan styra är hur ”aggressiv köpare” jag är i de olika miljöerna.
Orderingångar och marginaler är i många rapporter fortfarande riktigt bra.
Alfa Laval redovisar rekordhög orderingång (+18 %). Den organiska försäljningstillväxten låg på 9 % i Q2 och den justerade EBITA-marginalen utsmetad för H1 ligger på 16,8 % (17,3).
Nu är Alfa Laval ingen kanariefågel utan ligger tvärt om ofta lite efter. När ordergången vek sig då det begav sig så skedde det först Q2 2019. Då hade fordonsindustrin inkl Volvo sett vikande efterfrågan redan slutet på 2018.
När det fäller Volvo har alla fullt fokus på den ökade försäljningen. Vilket inte är fel. Försäljningen ökade med 31 % för Q2, valutajusterad bl.a. för den stärkta dollarn 20 %. Det här var väntat då man haft enorma orderingångar i början av 2021. Orderingångar på antal lastbilar vek ned sig mot slutet av 2021. Man levererar dock för fullt på det man har och visar därmed urstarka siffror.
Kursen har gått från ATH på ca 225 till mer rimliga 175 kr och i min värld är Volvo, Sandvik m.fl. bolag nu rimligt värderade givet deras historiska track-record. Det betyder att ett bolag så som t.ex. Industrivärden är intressant också. Givet att deras innehav är rimligt värderade, man får innehaven via Industrivärden till ca 10 % rabatt, samt så vet man att det kommer inte ske några konstiga utsvävningar i Industrivärden utan man kommer fortsätta återinvestera i sina svenska klassiker. Vi är alltså i ett mycket trevligare läge nu än då deras innehav var ”dyra” plus att investmentbolaget själv värderades till, som värst, ca 10 % premium.
Hur värderar man ett bolag som Volvo? Ja såvida man inte är trendföljare och ska optimera portföljen på några månader till ett halvårs sikt så tittar man på de långsiktiga dragen. Ett bolag som Volvo är konjunkturkänsligt. En tumregel jag har för dylika bolag är att inte betala mer än 10 gånger toppvinster. Konjunkturer kommer komma och gå. Sedan kan man även kolla på den långsiktiga tillväxten samt rörelsemarginalen. För Volvos del, när man snittar ut det, antar jag 7 % tillväxt samt ca 9 % rörelsemarginal. Försäljning svänger långt mindre än vinster därav kan försäljning vara ett bra mått på vissa bolag när man har ett ”reversion-to-the-mean-tänk”. Det handlar dock inte om veckostudsar utan över konjunkturcykler. Vad för P/S tal passar dessa antaganden? P/S 0,9. Med de två väldigt enkla antaganden så landar man därmed på ett ”bevakningspris” som ligger väldigt nära dagens pris = fair value/grönt på bevakningslistan. D.v.s. definierar man sig på nått sätt som att ha en värdestrategi så skapar man sig en uppfattning om vad man bedömer ”rätt” värde är. Man låter ”värdet” styra köp och sälj-beslut inte riktningen på börskursen.
Hur agerar man på detta då? Måste man köpa allt som är ”grönt”. Nej. Man kan fortfarande vara petig men det är en fin indikator på sentimentet
Samma med fastighetsbolag som många förfasas över. Naturligtvis kommer högre räntor drabba dem, men kommer det bli så illa som Mr Market prisat in? Jag personligen tror inte det. Därför har jag varit på köpsidan där. Även om det tar lite tid för att göra något avtryck (därav att längre nedgångar är att föredra framvör korta) så har hälften av allt nysparande gått in i fastighetsaktier.
Som exempel kan vi ta "bread-and-butter-bolaget" Castellum. Som man i nuläget får till den högsta direktavkastningen som skådats på länge, till ca 11 gånger förvaltningsresultatet eller m.a.o. du betalar nu 58 % av substansvärdet. Bolaget har ca 38 % belåningsgrad. Siffrorna betyder inte att de kommer tälja guld 2023, men på sikt har jag jättesvårt att se att man inte skulle vara köpare här och nu. Om man nu har en fundamental och lite mer långsiktig approach. Andra strategier kan utvärderas på andra tidshorisonter. Över en livstid får man ändock vara ödmjuk och inse att de flesta hamnar ändå runt index eller sämre. Väldigt, väldigt få slår index på 15+ år. Vilket verkar vara den tidsperiod där man först då kan sålla agnarna från vetet.
En anekdot. Såg i mina gamla pärmar att en fastighet för exakt 20 år sedan hade vi 8 % ränta på lånet på, Hur mycket mellan då och nu hade jag kunnat förutspå, förutspå ränta, börsens svängningar, min familjesituation, mitt eget liv och leverna? Ja du, inte mycket. Faktiskt antagligen inte något, men ändå vilka härliga år!
Njut nu av värmen och sommaren. Se bara till att ligga på rätt sida ränta på ränta effekten, var en nettosparare, undvik de mest riskfyllda och dummaste misstagen, så tar uppsidan här i livet hand om sig självt.
Efter några timmar på stranden kom jag hem. Hade funderat. Köpte Balder! Det vore väl f-n om det inte skulle bli något av detta på 2-3 års sikt.:-)
SvaraRaderaMvH Lars
Det får vi ändå tro och hoppas. Du behöver i alla fall inte bekymra dig över huruvida utdelningen ska bibehållas eller ej, eller vad du ska göra med en sådan, då Balder ser till att återinvestera alla vinster själva..Något de lyckats väl med enligt historiken. :)
Radera