Micron redovisade för ett tag sedan sin Q3-rapport som i andras ögon gäller Q2 (delat verksamhetsår). Som guidat så kom kvartalet in på väldigt fina siffror. Faktum är att kvartalet slog försäljningsrekord. T.o.m. högre än rekordkvartalet sist på året för 2018. Tillväxten var 16 % YoY.
Marginalmässigt så stoppades marginalpressen och rörelsemarginalen landade på 34,8 % vilket är bra marginaler.
Rullande 12-månaders vinst är nu 8,77 usd/aktie. Vilket är ännu ett steg mot tidigare toppvinster på runt 11 usd/aktie som man redovisade 2018.
Trots ett väldigt bra och vinstgivande halvår så har inte Mr Market gillat rapporten. Varför?
Bolaget guidar nedåt. Efterfrågan på halvledare har dalat, med det även priset. Summa summarum väntas både försäljningstapp som marginaltapp framöver.
Bolaget gör sig redo.
”Given the change in market conditions, we are taking immediate action to reduce our supply growth trajectory
Planning for a reduced level of bit supply growth in FY23 and will use inventory to supply part of the market demand next year.”
Annat noterbart är att balansräkningen är fortfarande i gott skick. Nettokassa på 5 miljarder usd. Jag är inte orolig för bolaget. Bolaget bör kunna ta sig igenom en konjunktursvacka utan problem.
Om nu den dämpande efterfrågan realiseras så kan det leda till lägre vinster. Säg att 20 % av vinsten ska skalas av vid en mindre efterfrågetapp. Ser vi en riktig konjunkturnedgång pratar vi istället om en förmodad halvering av vinsten. Konjunkturer kommer och går och även om marginalerna förra konjunkturtoppen (2018) kan ha varit en abnormitet. Dagens pris PE 7, PS 2,14 och med de siffrorna visar Mr Market att man förväntar sig vinsttapp.
Micron behandlar jag som en cykliskt bolag så låga PE-tal behöver inte betyda billigt (Det kan tvärt om vara bra att skala av på PE 10 och köpa mer på PE 40 eftersom vinsterna svänger så). Snittmarginalerna (5-års) ligger på ca 30 %.
I dagens börs-marknad finns det dock så mycket att kika på och öka i så fokus har inte legat på Micron, men det är inte omöjligt att även Micron får en liten köporder också snart.
Även Netflix har jag en liten position i.
Netflixs Q2-rapport fick Mr Market att reagera positivt. Grundat på att antal betalande användare man tappat var mindre än befarat.
Omsättningen ökade 9 % YoY. Den dyrare dollarn satte lite hämsko då Netflix har mycket utgifter i dollar och inkomster i annan valuta.
Det som lyfts fram är en ny tjänst som ska vara annons-driven. I samarbete med Microsoft.
Svårt att säga så mycket i nuläget om Netflix. Bolaget har transformerat en hel branch och är nu i tillväxtsproblem. Har de nått toppen på den berömda S-kurvan? Den närmsta framtiden så spås ingen större vinsttillväxt.
Gör en notering om att värderingen här är ca PE 19, PS 3,2 och de senaste årens rörelsemarginal har landat på ca 20 %. Man har tidigare haft ett mål om att växa rörelsemarginalen med 3 % enheter per år och då gör det underverk, men nu verkar det inte troligt att det är möjligt. I alla fall inte i närtid.
Nuvarande 12 månaders rullande EPS 11,46. Netflix ser jag som tämligen ocykliskt.
Då Netflix började köpas in i början av året så är detta, än så länge, årets sämsta, nya, köpbeslut. Det klassiska är dock att s.k. contrarian buys utvärderas efter 2-3 år. Det positiva i processen är dock att nya innehav köps sakta in. Vilket håller nere påverkan på portföljen. Marknadsvärdet nu på Netflix är detsamma som för 5 år sedan. "Darlings" kan bli s.k. ”fallen angels” och då repar de sig inte. Vi får se hur det går för Netflix.
Faktum är att bland mina amerikanska innehav har nog
Berkshire Hathaway relativt gått bäst detta halvår. Vilket än en gång visar att
man ska kanske inte dutta runt för mycket. Om någonting fungerar ska man kanske bara
fortsätta med det, eller? Placera allt usd-noterat i två bolag? Alphabet och Berkshire? Ett lite mer offensivt, ett lite mer defensivt? I Berkshire Hathaway har Buffett varit på köpsidan. Känns bra att den stora kassan kommer till pass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar