(Inlägget är ett sponsrat inlägg.)
När räntan börjar vända uppåt är det många som funderar över sin lånebild kontra investeringsbild. Ju högre räntan blir, desto mer är amorteringen värd, å andra sidan finns det många spännande investeringar när börsen är volatil. Här är några tips om hur du ska tänka.
De flesta under femtio har aldrig riktigt upplevt en tid som den här. De senaste trettio åren har räntorna varit sjunkit, inflationen har varit låg, stundtals negativ, och börsen har stigit stadigt.
Men efter åren av pandemi och med kriget i Ukraina har allt vi vant oss vid de senaste decennierna vänts på ända. Räntorna vänder uppåt, fastighetspriserna har stagnerat och marknaderna har blivit skakiga.
Bilden spretar
I tider som dessa är det många som ser över sin lånebild, i synnerhet när det gäller bolånen. För bara ett år sedan var bolånen så billiga att det inte var någon tvekan om huruvida man skulle amortera eller ej — amorteringen var i det närmaste meningslös. Kostnaderna för bostadslånen var så låga att det var mycket lönsammare att använda pengarna till investeringar i stället.
Nu är valet mellan amortering och investering inte alls lika självklart
Om bolåneräntan ligger på 1,2 procent ger en amortering på 5 000 kronor per månad en besparing på 720 kronor om året. Om räntan stiger till fyra procent så blir amorteringen värd 2 400 kronor om året. Inte en summa som lyfter privatekonomin i något större utsträckning, eller hur? Men låt oss se hur det ser ut om vi ställer amortering mot investering i en lite större skala.
Om du har ett bostadslån på sex miljoner kostar en ränta på fyra procent 240 000 om året eller 40 000 i månaden. Om du realiserar en investering på en miljon och amorterar ner ditt bostadslån till fem miljoner så innebär det en besparing på 40 000 om året eller 3 000 kronor per månad.
Och då pratar vi bolån som faktiskt är de billigaste lånen du kan ha. Andra typer av lån kan på något års sikt ha dragit i väg upp mot sex-sju procent.
I en högränteekonomi blir amortering helt enkel en god affär. I synnerhet om dina aktie- och fondinvesteringar börjar vända neråt.
Amortera i rätt ordning
De första lånen som ska bort är dyra konsumtionslån. Där kan räntorna lätt dra iväg upp mot 25 procent i dagsläget och det betyder att de riskerar att landa på över 30 procent om Riksbankens räntebana ligger fast.
På billån ligger räntan ofta på mellan fem och tio procent i dag och en uppgång på 50 procent blir riktigt kännbar. Så de är också en god affär att göra sig av med.
Bolånen fortfarande god affär
När det gäller bolånen är det inte lika självklart att amortera bort dem. Fråga dig själv hur stor risk du är beredd att ta för en potentiellt högre avkastning. Att investera i aktier och fonder medför i regel en högre risk än att spara eller amortera, men historiskt sett ger det även högre avkastning. Det är viktigt att du ska känna dig bekväm med hur du väljer att placera dina pengar. Målet är att investeringen ska minska din ekonomiska stress - inte tvärtom. Vet du med dig att du är en mer riskavert person kan kanske ett ökat sparande eller amortering passa dig bättre. Det medför en lägre risk, men även lägre avkastning.
Om du känner dig säker på dina investeringar kan det vara en bra affär för dig att strunta i amorteringen. Det visar den här artikeln från Privata Affärer. Men det var 2019, så frågan är hur du ser på de närmaste två åren när det gäller dina investeringars utveckling gentemot ränteutvecklingen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar