fredag 25 februari 2022

Rysslands invasion av Ukraina II

Ambitionen var att ha ett mer aktierelaterat inlägg, men jag noterar att jag är högst påverkad av händelserna i Ukraina. Faktiskt så påverkar detta mig mycket mer än vad andra kriser genom åren påverkat mig. Det kan ur ett psykologiskt perspektiv ändå vara värt att skriva ned.

Om vi tar aktiebiten först, så ja det har blivit lite småköp. Dock egentligen inte mycket mer än vad som det brukas köpas så här mot slutet av månaden. Jag har inte pyntat in mer än vanligt. Numera finns lite att välja på bevakningslistan och det är ju alltid positivt.

Det jag dock har långt ifrån positiva känslor för är det rent utsagt jävelskap som maktgalna despoter kan utsätta folk för. Bara för att det inte finns någon som vågar säga stopp. Despoter med någon slags förvrängd historiebild.


 

Ryska styrkor har avancerat på sina håll och det verkar som sagt att man först och främst vill ta Kyiv. 

Nedanstående karta är en eventuell bild av läget just nu. 


 

Jag bara tänker. Hur länge ska man bara se på? Alla vet ju redan att om Ukraina faller så kommer bara trenden fortsätta. När ska motståndet nås och trenden fås att vända?

Det behövs mer än att folk bara byter profilbild på Facebook.

Lika förbannad blir jag över mesighet. Jag förstår att någon väpnad trupp lär inte anlända till Ukrainas försvar, men låt oss i alla fall ta till rejäla sanktioner. Jag om någon har tyckt de höga el och dieselpriserna varit idiotiska, men jag betalar gladeligen mer om så krävs för att stänga ute Ryssland från SWIFT samt göra oss av med Europas energiberoende av Ryssland. För svensk del skulle det delvis kunna balanseras med sänkta punktskatter. Frys ute och handelsblockera totalt.

Om ingen skickar trupp så skicka åtminstone materiell. RBS70, PSG90, PSK86, någonting! Likväl som Finlands sak var vår så är Ukrainas sak vår. Det handlar om ett angrepp från rysk maktgalen despot på en europeisk demokrati. Som privatperson går det skicka pengar, men det är inte samma sak. Det omvandlas inte till materiell bara för att pengar överförs på konton.

NATO. Min åsikt har alltid varit att NATO-medlemskap vore det mest naturliga för både Sverige som Finland, så som västerländska demokratier, så här är fler ord överflödiga. Inte minst nu.  Önskar en maktfullkomlig angripare mindre NATO? Ge honom mer NATO! Vem är han att diktera vad andra länder beslutar att alliera sig med? Det går inte ge efter för en utpressare och mobbare. Det leder bara till fler och fler och mer och mer orimliga krav. Det får vara nog nu.

Ja som sagt. Jag vet inte riktigt varför, men den här krisen triggar mig långt mer än vad t.ex. 11 september eller något annat gjort. Det hela står mig upp i halsen och läsa och kommentera bolagsrapporter känns så fruktansvärt fjuttigt.  

Så där, en notering i tiden.


5 kommentarer:

  1. Ett Nato medlemskap. Helst tillsammans med Finland.
    Sedan dom hårdaste sanktioner som går att få till.
    Ukrainas och Rysslands folk förtjänar inte vad dom får utstå under den här galna despoten.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är rent av beklämmande att se hur mesigt Sveriges regering har agerat under denna konflikt. Klart f-n det ska säljas försvarsmaterial. Och vad menar de alternativet är till nato? Prideflaggor tydligen?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  3. Kom igen nu. Ni vet mkt väl att även ”era”pengar ok spekulation varit med och gett putin ert stöd under hela hans karriär. Pengar känner inget Krig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmodar att du tänker på europeisk import av olja, gas mm från Ryssland, fonders placeringar i ryska obligationer eller något liknande.

      Radera
  4. https://www.svt.se/nyheter/profiler/stig-fredrikson

    SvaraRadera