fredag 18 februari 2022

Beijer Alma Bokslutsrapport 2021

Rapporter i strid ström Nu dags att göra en notis om Beijer Alma. Trots att min senaste notering i slutet av 2021 var:

”Sedan har det procentuellt varit sanslösa uppgångar i bolag så som Volati, SBB, Beijer Alma m.fl.”

och värderingen i bolaget m.fl. som sagt stuckit iväg ordentligt så är det en långsiktig keeper. Varför har jag så stort fokus på köp och så lite på sälj?

Det förenklar. Det passar mina tankar. Det passar min livsstil. Dessutom så har jag förlorat bra mycket mer pengar på att sälja bra bolag än behålla dem. Att en aktiekurs kan sticka iväg 10-15 % på en vecka upp eller ned är inget konstigt. 50 % på ett år är också väldigt, väldigt vanligt. Mångdubbla sig på några år. Händer också oftare än man tror. Är du  nervös för de här 10-15 % så kommer du aldrig komma till de där mångdubblingarna.

Så ja i väntan på bokslutsrapporten har Beijer Alma m.fl. varit väldigt dyr, men för att jag ska skala av måste det oftast finnas något jag börjar ogilla i verksamheten så som det t.ex. fanns i Instalcos fall vid Q3. Det är dock undantag mer än regel att det säljs av på det sättet.

Nåväl. Till bokslutsrapporten.

Än en gång ser vi en omsättningsökning som är något över vad jag hade förväntat, men en marginal som kommit ned något från föregående års Q4. Dock får man ha i åtanke att just det kvartalet var marginalen skyhög. Man landar på ca 13 % under detta Q4 och det är fullt normalt och i linje med vad jag bedömer vara långsiktigt hållbart.

Orderingången var tillika också bra, Jämför med 2018 H2 som var en slags konjunktur-botten så ligger både den som omsättningen på ca 50 % högre nu. Det är således full fart som gäller nu. En ytterligare tillväxtfaktor är dessutom förvärv som man börjat med. Innan var Beijer Alma inne på spåret att dela ut i princip all intjäning och var ofta en högutdelare, med urstark balansräkning. Nu har man öppnat upp för en annan linje

De förvärv man gjort nu under Q3 och Q4 kommer antagligen öka på omsättningen ytterligare ca 400 milj kr under 2022.

Vinsten under 2021 landade på 9,43 kr/aktie (6,58). Man tänker dela ut 3,50 kr/aktie (3)

Soliditeten på 45 % vilket är en fingervisning av vad som skett med balansräkningen. Vid bokslutet 2020 var den 53 % så ja man har tagit på sig skuld för att finansiera förvärven. Man behöver ha koll på så det inte går överstyr med belåning för det som applåderas i uppgång blir ett dilemma i nedgång (konjunkturnedgångar).

Man kan jämföra med AQ Group som fortsatt har en urstark balansräkning eller Hexpols dito. AQ Group är dessutom alltid väldigt selektiva med förvärv. Hexpol gjorde helt rätt och passade på att förvärva under sämre tider. Det jag inte vill se nu från Beijer Alma är fortsatt urholkning av balansräkningen och dyra, icke vinstgivande förvärv. Men i nuläget har jag ingen anledning att befara detta.

En spännande sak som nämndes var en strategisk översyn kring Habia Cable. Beijer Alma består av tre verksamheter och där sticker Habia Cable ut med stillastående tillväxt och sämst marginaler. Hade man lyft bort Habi Cable redan i år hade marginalerna landat på ca 16 % att jämföra med de ca 14 % som 2021 bjöd på nu. Förvärvet Alcomex presterar själv lite mer i rörelsevinst än Habia Cable. Till en lägre omsättning och med en rörelsemarginal på ca 16 %.

Huruvida de tänker sig en försäljning eller något annat återstår att se.

Nuvarande värdering då? PE 25, P/S 2,6. Så nej jag är fortfarande inte intresserad av att öka. Fint bolag dock. Kursen har väl fyrdubblats på 10 år?  10 års perioden innan det så femdubblades den. Utdelningar har det varit gott om. Ja det tuffar på. Om man ids se på saker på lite längre sikt vill säga. Kommer jag öka i framtiden? Troligen. När värderingen är bättre och så länge bolaget ser bra ut.

Finns 10.000 tals bolag där ute. Om du plockar ut några promillen av dem och håller länge så tickar saker på. För fjädertillverkaren Beijer Alma tickar det på.

Apropå bilfjädrar. Idag är jag lite extra glad för ska hämta en ny (för mig ny har bara enstaka fall köpt fabriksny) bil. Glad för att jag tyckte jag fick ett helt ok pris på en vad jag bedömer torde vara en bra bil. Ju mer jag kunde pruta ju gladare blev jag. Hade förhandlingen varit att priset steg och steg ju längre vi stod och pratade hade det nog inte blivit något köp alls. Då hade jag hellre kikat på något annat. Så är jag funtad.

Några tankar om Beijer Alma?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar