Ofta brukar indexfonders förträfflighet framhävas. Vi känner alla till fördelarna, låga avgifter, bred diversifiering ofta i både bolag som bransch samt över tid helt ok avkastning till i princip inget jobb.
Men är indexfonder en lågrisk placering?
Inte utifrån ett klassiskt värdeperspektiv. Låg risk definieras ofta då som en tillgång som köps billigt - med en säkerhetsmarginal till dess värde. Det går inte alltid sätta fingret på vad som är billigt, men ofta går det sätta fingret på vad som - utifrån rådande förutsättningar - är dyrt. Därför köps t.ex. inte H&M på 350 kr, men står aktien ett år senare på 250 kr börjar det bli intressant. Man undviker alltså köpa dyrt och sparar pengarna till tillfällen då det ser mer fördelaktigt ut.
En klassisk indexfond tänker tvärt om. En klassisk indexfond är kapitalviktad. Det innebär att ett bolag får större vikt i ett index när börskursen stiger.
Detta innebär att "billiga" bolag säljs till förmån för att öka i bolag som kan ha fått "bubbelvärderingar". Ur ett klassiskt värdeperspektiv är detta - att köpa dyrt - ett högt risktagande.
För en "trendföljare" är detta förfarande däremot lågt risktagande. Där ska man sälja det som går ned och köpa det som går upp.
Ur ett värdeperspektiv kan man dock komma runt problemet genom att ha förutbestämt viktade innehav. När man pratar om indexfonder så ställer man därför ofta en räntefond i relation till sitt indexfond-innehav. Genom att sälja av en "dyr" indexfond för att t.ex. upprätthålla balansen 75-25% kan man köpa tillbaka "billigt" när indexfonden sjunker.
Förutbestämd viktning används även av andra fonder. Spiltan investmentbolag fond arbetar så. De har på förhand bestämt hur stor vikt investmentbolagen ska ha i fonden och därför köps det i det "billiga" investmentbolaget och säljs i det "dyra" när man ska upprätthålla rätt balans.
Men, som sagt. Indexfonder brukar vara kapitalviktade vilket ur ett klassiskt värdeperspektiv innebär att man riskerar lägga mycket pengar på att köpa någonting dyrt.
Roligt att läsa om indexfonder. Kom i kontakt med detta via Jan Bolmeson. Han lyfter fram fördelarna på ett nästan nitiskt sätt. Jag sympatiserar med mycket av vad han skriver, men att bara placera i indexfonder så försakar man kanske även eventuella vinster? Jag har övergett min sparhorisont helt och hållet och vi får se vart jag landar inom några år. Men just nu önskar jag att lägga 70& billiga indexfonder + 30% aktier, så jag börjar långsamt.
SvaraRaderaFördelarna är många med månatligt sparande i indexfonder ur de flestas synvinkel så inlägget är inget avrådande. Ville bara visa på en del av problematiken med indexfonder. Lycka till med din blogg. La till den på min blogglista.
RaderaTack så mycket. Det har varit en seg start för mig blogg, men den växer till sig. Detta är bara mitt andra år som jag läser mer aktivt om ekonomi, men det tar sig. Skall se till att läsa mer på din blogg också.
SvaraRaderaJa, indexfonder är ju inte riskfria och kanske blir det dyrare än andra alternativ för en del. För mig är de dock ett bra alternativ då jag vill kunna spara enkelt utan att lägga för mycket tid på val av placeringar, och behöva aktivt utvärdera så mycket. I jämförelse med sparkonto verkar indexfonder ge mer om det inte blir börskrasch... Jag är medveten om att fonderna inte kommer att slå index...men bättre avkastning än på sparkontot duger ganska bra åt mig i nuläget.
SvaraRaderaSom en random walker ser jag det på ett annat sätt. I en indexfond finns ett darwinistiskt inslag. De bolag som inte presterarar sjunker undan och ersätts av bolag som växer sig starka. En gång fanns Framtidsfabriken i indexet. Det bolaget har försvunnit. En indexfond representerar en kollektiv bedömning.
SvaraRaderaJag tror säkert att det kan vara intressant att köpa HM till 250kr. Görs det? Såg att bloggaren Miljonär innan 30 som köpt ganska mycket HM innan inte hade de minsta lust att handla nu. Det fick bli Fortum istället.
För den som vill se verkligheten i vitögat kan kolla hur det går till i Avensia just nu. Här har 1700 personer satt sig tillrätta i salongen i väntan på att första akten skall ta sin början. Hur många har verkligen gjort läxan, och kollat på vad man investerar i? Finns på Aktiefokus.
Den aktive investeraren möter en objektiv uttagspanel som sätter det starkaste laget på banan över tid. De livskraftiga bolagen. Vi pratar om överlevarna. Vi pratar om vinnarna.
Nu är det Brexit tider, och det skall köpas billigt. Görs det? Jag tror du som läser dessa rader är väl medveten om att mången byxa kommer att tappas, eller för den delen vätas ner som Kenny på Aktiefokus uttrycker det. Den är en myt att tro att den aktive investeraren klarar en ordentlig nedgång bättre än en indexinvesterare. Tänk vilket fantastiskt övertag en sparare har som månadspar i
indexfond, och som inte bryr sig det minsta om marknaden.
Hur som helst nu börjar oron sprida sig. Man blir genuint oroliga. Jag är 30%-likvid-investerarna börja dyka upp i kommentatorsfälten.
Soliga Hälsningar
Lars
http://miljonar.blogspot.se/2016/06/kopt-h.html
RaderaKöpt H&M
Har länge suktat efter fler H&M nu runt 250 kr. Men då bolaget stått för runt 20% av min aktieportfölj har jag försökt stå emot och välja andra köp.
Idag kunde jag dock inte stå emot längre. Blev 200 nya H&M på 243,50 här under förmiddagen. Det gör att jag nu bara har kvar 450.000 kr på sparkontot.
Även jag har noterat att det köps en del H&M i bloggosfären...
RaderaGrazing Lady har köpt kontinuerligt och gick in tungt (relativt sin portföljs värde) senaste gången. Fattigbonddräng har planterat några H&M. Endast några exempel...
I en av de senaste sammanställningarna hos Avanza låg H&M högst (nettoköp eller antal nya ägare; minns inte vilket kriterium det var).
Hälsningar
Carolus
Off Topic
SvaraRaderaEtt tack till Besser1 för omnämnandet. Blev visst två i bland kommentatorerna. Signaturen Stavros vann. Välförtjänt enligt mig.
Lars
@Lars Tack för tipset och omnämnandet även om jag kanske tycker att det var ganska oförtjänt då mina kommentarer inte alls ligger på den nivån.
RaderaJag tycker för övrigt att Bessers inlägg är mycket läsvärt då han sätter fingret på ett viktigt problem när och lyfter frågan om vilken agenda olika bloggare kan tänkas ha och hur det påverkar det de skriver och agerar, vilket är något det skrivs alldeles för lite om.
Ytterst få skulle köpa en produkt som utlovas att fördubbla sitt värde på ett år via en anonym annons på nätet. Det är dock förvånande hur många som tämligen okritisk verkar köpa vissa de aktier som vissa bloggare lyfter fram, utan att närmare reflektera över vilka bloggarna är och vilken agenda de har. Jag tycker att den utvecklingen är skrämmande och det är inte utan intresse jag kommer att följa turerna kring Avensia och en del andra bolag. Bolaget som sådant intresserar mig inte det minsta, men processerna omkring det kommer att kunna bli intressant att följa, från läktaren.
Min prognos är att eventuella vinster i vanlig ordning kommer att tillskrivas vissa bloggares förmåga att vaska fram och analysera oslipade diamanter samtidigt som att eventuella förluster tillskrivs, andra yttre faktorer snarare än egna tillkortakommanden.
Hur det går med Avensia har jag ingen aning om, men jag hoppas att det går bra för de småsparare som har hoppat på tåget. Själv lyfter jag på andra stenar och köper mest indexfonder just nu, av den enkla anledningen att jag inte har den tid eller de resurser som jag behöver för att hålla på med aktier i dagsläget. Jag har nämligen ett jobb att sköta, en sambo att umgås med och en solig trädgård att sitta och dricka kall öl i.
Sedan så tror jag inte att indexering är lösningen på alla investeringsproblem, men det underlättar riskhanteringen en hel del. Man behöver liksom inte längre titta på varje enskild aktie och man kan i stället titta på helheten/portföljsammansättningen och fokusera på vilka förutsättningar man själv har. Jag tänker då tex på ofta förbisedda frågor som hur bor jag, vilken utbildning har jag, vilken arbetsgivare har jag, hur ser min partners situation ut, hur gamla är barnen, var tänker jag bo som pensionär? Det är, eller i alla fall bör enligt min uppfattning långt mycket viktigare frågor för de flesta av oss än hur hur tex Avensias senaste rapport ser ut, eller vad bloggare ”ditt eller datt” skriver om bolagets framtid.
Tro mig när jag skriver att de som skriver i bloggar många gånger inte har det blekaste aning om hur det kommer att gå för bolaget de skriver om, och att de som faktiskt vet något om bolagen riskerar åtal om de bloggar om sådant de vet. Jag skulle personligen inte vilja hänga upp ens delar av min familjs ekonomi och framtid på något en bloggare skriver om något förhoppningsbolag.
Jag hoppas dock att det går bättre den här gången för de småsparare som utan närmare kunskap har hoppat på tåget.
//Stavros
@Stavros
RaderaJag kan bara hålla med dig i det du skriver. Jag trodde i min enfald att en viss tillnyktring hade skett efter de tumultartade turerna i Vardia, men icke.
Nu har mer 1700 personer hoppat på tåget igen. Hur många av dessa kan bedöma bolaget Avensia? Bloggaren Snåljåpen som driver caset är själv tveksam så här låter det: "Vad är bolaget värt? Och den frågan är lite svår att besvara precist i det här läget eftersom det finns så många frågetecken"
Detta Avensia kanske blir en stjärna. Själv har jag ingen aning. Det är själva köpprocessen jag tycker är minst sagt underlig.
Så här skriver bloggaren Lundaluppen" Ju ruttnare företag desto sannolikare att du finner kollektivet från Avanza och Nordnet högt i ägarlistorna". Lundaluppen fortsätter "Som jag kommunicerat tidigare hade alltså Avanzas kunder som kollektiv gjort själva en stor tjänst genom att placera i Avanza Zero". Detta skrevs 2013. Verkar inte ha hänt ett smack sen dess.
Jag menar det finns så mycket begripliga investeringar att göra så jag förstår inte varför denna esoterika tilldrar sig ett sådant intresse. Fast det är väl den gamla drömmen att hitta nästa Microsoft så tidigt som möjligt. Sedan skall man följa med hissen upp till det ekonomiska oberoendet. Vanligtvis brukar det sluta med att man rasar rakt ner i husets källare.
Själv har jag köpt Kone i veckan. Ett begripligt fokuserat företag. En aktie som befinner sig i en stigande trend över tid. Man behöver inte komplicera allting.
Ha det bäst
Lars
Kul att Avensia dök upp här. Som du säger Lars så är jag osäker på vad värdet egentligen ska vara. Jag har försökt bryta isär bolaget i beståndsdelar och försökt sätta ett värde på vad konsultverksamheten är värd och sen försökt uppskatta vad produktsatsningen Avensia Storefront skulle kunna vara värd, givet att den fortsätter att utvecklas positivt. Den första delen av kalkylen är ganska enkel, det finns massor med noterade konsultbolag att relativvärdera mot även om de inte har den tillväxten som Avensia har haft.
RaderaDet svåra här kommer förstås ifrån att intäkterna från de olika delarna inte särredovisas, och därför blir det svårt att hitta en exakt värdering. Jag har försökt värdera beståndsdelarna och kommit fram till att summan jag uppskattar det till är markant högre än nuvarande börsvärde, även om spannet är väldigt stort. Jag vet inte vad den är värd, bara att det är "betydligt mycket mer".
Därmed inte sagt att det inte kan gå åt helvete, det kan det verkligen göra och det gör det för mig på regelbunden basis. Att investeringar går åt helvete är en del av processen och någonting man får lära sig leva med. Jag menar, även Lundaluppen har gått på minor, trots att han kanske är en av Sveriges mest defensiva investerare.
Jag tycker många bloggar gör ett fantastiskt jobb i att hitta uppslag och inspirera människor till att hitta case. Många av mina investeringar har jag hittat på bloggar, sociala medier och forum. Det svåra ligger förstås i att många litar på bloggarna blint och glömmer bort att göra sin egen analys.
När jag skriver om Avensia så gör jag det förstås inte i syfte att håsa kursen, den agendan driver jag inte, men självklart driver jag min egen agenda. Först och främst handlar det om att jag vill att andra kommer med sina åsikter och synpunkter, att andra hjälper mig ifrågasätta sådant som jag tagit för givet. Jag vill att fler får upp ögonen för bolaget så att vi tillsammans kan lära känna bolaget bättre, få fram mer information och förstås sätta en korrekt värdering. Jag hoppas ju förstås att den värderingen är högre än vad vi ser idag, men om kollektivet hjälper mig komma fram till att värderingen är korrekt eller till och med för hög, då är det värdeskapande för mig det också.
Information och intresse är en värdekatalysator, sen gäller det bara att ha köpt rätt bolag till rätt pris, tiden sköter resten.
Mvh,
Olle "Snåljåpen" Qvarnström
Olle,
RaderaJag kan bara hålla med dig. Många bloggar gör ett fint jobb med att leta case, och presentera investeringsuppslag. Själv har jag tjänat bra med pengar på en investering i en reit som heter Urstadt Biddle som jag hittade här på Spartacus blogg.
Petrusko gjorde att jag fick upp ögonen för Black Rocks municipel bondfond. Jag läser kontinuerligt bloggar för att hitta investeringsuppslag.
Det jag kommenterar är att det får ett sådant genomslag när någon känd bloggare presentera ett case. Det räcker väl att säga Lundaluppens Bonheur investering, eller Aktiefokus presentation av Vardia. Själv skriver jag en del på bloggare helt enkelt för att ge tillbaka lite till de som tar sig tid att skriva. Om jag skulle utgå från mig själv hade jag tyckt det vore roligt om någon skrev på min blogg om jag hade haft någon. Jag inbillar mig att den som driver bloggen tycker det känns mer stimulerande, om man får kommentarer, och reaktioner på det man skriver. Texten blir ju mer levande då tycker jag varje fall.
Avslutningsvis: Att använda sig av bloggar blir lite som att dricka alkohol det är något man skall behärska, och inte behärskas av. Jag upplever det som att många vill ha en gratisdrink i baren.
Soliga Hälsningar
Lars
Det finns inte mycket att tillägga efter din avslutning :). Väl rutet!
RaderaMvh,
Olle
Känns fel att säga att indexfonder säljer billigt och köper dyrt eftersom de köper allt i indexet, och säljer allt i indexet.
SvaraRaderaSå om någon stoppar in en miljon så köper fonden mer av dyra men även en del av det som är billigt. Om någon tar ut en miljon så säljer fonden mest av det dyra men även lite av det billiga.
Sedan kan det finnas andra viktningar som är bättre men det är inget fel på indexfonder när marknaden är ungefär normal.
Men blir inte ditt resonemang väldigt teoretiskt? Vi är väl ute efter avkastning inte regeluppfyllnad relativt någon nomenklatur.
SvaraRaderaDet gäller liksom inte att vara rättlärig.
Värdeperspektivet har ju sina för och nackdelar, indexinvestering sina. Det är ju slutresultatet som är intressant.
Du finner många lovord kring indexfonder på denna bloggen. Finns för- och nackdelar med alla strategier. Lyfter bara upp vad som brukar vara "kritiken" mot indexfonder. På samma sätt som jag ibland kan lyfta upp vad som är "kritiken" kring enskilda aktieinnehav.
RaderaVar hittar du info om Spiltan investmentbolags viktning?
SvaraRaderaGenom att läsa kvartalsrapporterna och se hur man agerat.
RaderaFör mig som fortfarande betraktar mig som en lekman.
SvaraRaderaJag har inte en bakgrund i ekonomi, utan har en examen i pedagogik. Min strategi är förhållandevis ung eftersom jag blev kund i Avanza för ett år sedan. Det stämmer att billiga indexfonder inte löser allt, detta har jag sett och upplevt verkningarna av. Men för oss som inte är fullt initierade i nyckeltal, formalia i samband med aktieköp så kan fonder vara ett tacksamt alternativ eftersom diversifieringen sker automatiskt. Större delen av mitt kapital ligger just nu i en räntebaserad fond + indexfonder med en större spridning över världen. Jag har kompletterat med enskilda aktieköp + ett investmentbolag. Jag har så pass mycket självdistans att jag inte lägger mitt samlade kapital i bolag som jag inte ännu kan utvärdera. Det har gått ett år, och jag kan inte göra en rimlig utvärdering eftersom världsekonomin har varit orolig, och detta har satt sina spår på kursen. Därför har mitt kapital inte genererat vidare mycket ännu, och jag tror jag kommer behöva mer tid för att se vilka bra resp. dåliga beslut jag gjort. För mig är det minst lika viktigt att inte förlora pengar som att göra pengar.
Låter klokt. Länktips: http://spartacusinvest.blogspot.se/2015/03/yrkeskategorin-som-lyckas-bast-med.html :)
RaderaMycket bra skrivet!
SvaraRaderaSjälv använder jag tex Avanza Zero som mellanlandning. Mitt månadssparande hamnar där tills jag tycker summan är tillräcklig för ett aktieköp.
SvaraRadera@Spartacus
SvaraRaderaJag är övertygad om att det finns en och annan "Värdeinvesterare" som har köpt H&M aktier en bit över 300 kr styck. Då brukar det heta "Kvalité kostar".
Med vänlig hälsning
J
@Spartacus
RaderaDet fina med indexinvesteringar och att köpa dem regelbundet är att du får fler andelar då priset är lägre. Jobbar du kontinuerliga köp så köper man även när priserna är låga och ditt GAV blir lägre. Allt detta känner du till sedan tidigare givetvis.
För att exemplifiera så sålde Kenny på aktiefokus sina H&M aktier runt 220 kr, för att sedan köpa tillbaka dem runt 300 kr. Nu är jag inte helt hundra på att han köpte H&M strax under 300 kr men han talade i alla fall om att han skulle göra det.
En person som analyserar, vrider och vänder är ingen garanti för att köp vid ett enligt värdeinvesteringens alla termer korrekt pris blir av.
Däremot uppfattar jag dig som väldigt strukturerad och principfast så för dig fungerar det förmodligen alldeles utmärkt. För många andra däremot, är jag mindre övertygad.
Jag köpte H&M senast på 247,20 kr. Ja det är högre än P/E 20 men den siffran innehåller ingen magi för mig.
Med vänlig hälsning
J
Tack för kommentar J. Jag har många fläckar, fördomar och fadäser jag med, liksom de allra flesta, men tack för de vänliga orden. Själv har jag köpt HM på nivåer över 247,20 och på nivåer under, men har nog i alla fall hållit mig från att köpa då den överstigit mitt "bevakningspris". "Bevakningspris" ändrar sig naturligtvis också över tid, men inte lika fort som aktiekurser. Månatligt sparande i indexfonder har p.g.a. det du nämner många fördelar.
Radera@J,
RaderaTack för att jag får agera exempel, men det är något som du har fått om bakfoten. Jag har aldrig köpt H&M kring 300 kronor. Jag har inte köpt H&M sedan jag sålde aktierna kring 220 eller vad det nu var.
Däremot börjar jag bli sugen nu. 240 kr nu motsvarar ungefär 220 kr då enligt min bedömning så under 240 kr funderar jag på att åter köpa men jag väger såklart H&M mot alternativen.
Blev nyfiken och tog en bild från min depå. Jag köpte HM på 215 och 230 och sålde på ungefär 275 kr.
Raderahttp://www.aktiefokus.se/wp-content/uploads/2016/06/hm.png
@Kenny
RaderaBer om ursäkt att du fick agera exempel.
Du skrev ett inlägg i vintras där du berättade att du sålt dina H&M på 220 och ville köpa tillbaka dem om kursen föll under 300. Men som jag skrev ovan så vet jag inte om det blev något köp.
http://www.aktiefokus.se/2015/12/my-biggest-mistakes-of-omission/
med vänlig hälsning
J
Ja se där, så skrev jag visst men tack och lov med reservationen "om jag minns rätt" vilket jag tydligen inte gjorde i inlägget på Aktiefokus. Som figuren jag postade nyss visade var det alltså 270 kr ajg sålde på och inget köp därefter på högre kurser men det finns säkert de som har agerat på det viset och jag har säkert gjort det i andra aktier även om jag drar mig lite extra för att köpa tillbaks något som jag har sålt dyrare (anchoring bias).
Radera@Kenny
RaderaAtt minnas alla transaktioner rätt vore ju rätt mycket att be om :)
med vänlig hälsning
J