Stefan på z2036 gjorde ett intressant förslag på en z2036 noob-portfölj när han skrev om Avanzas nya courtage-klass.
Tänkte spinna vidare på temat och också föreslå en liten aktieportfölj till nybörjaren med ett kapital under 50.000 kr.
Hennes & Mauritz
Industrivärden
Investor
Lundbergs
Melker Schörling
Du blir på 5 innehav direkt och indirekt ägare till ca 30 noterade storbolag plus en del onoterade verksamheter. Samtidigt så är innehaven inte fler än att det förhoppningsvis i alla fall blir några tusenlappar i vart och ett.
Mitt förslag är vidare att använd gärna tiden då du sparar ihop mer kapital till att läsa på om ovanstående bolag samt deras underliggande innehav. Du kommer då få kunskaper i en mängd bolag och branscher. Är du osäker på hur du ska värdera dem - köpa i- så använd en jämn fördelning.
Antalet 5 anser jag är det minsta antal man bör ha om man ska kunna tala om en någorlunda diversifierad "portfölj". Det blir väldigt mycket bolagsrisk med färre innehav. Samtidigt är 5 inte fler än att det bör gå med väldigt liten ansträngning i alla fall följa med i årsredovisningarna. Det är dock bolag som man kan fördjupa sig i väldigt, väldigt mycket om fascination uppstår.
Jag tror att ovanstående portfölj lämpar sig väl som inkörsport för aktieintresserade. Vad tror du?
Kan säkert vara en toppenportfölj för nybörjaren. Dock tror jag mycket att iallafall välja något bolag man känner till och gillar sen tidigare. Tror att det kan vara lättare att få igång intresset om man har något bolag i portföljen man väljer mest pga sin personliga relation till det.
SvaraRaderaSom ett exempel kan jag ta mitt äldsta barn. Om jag berättar att antingen kan du spara dina pengar i Disney eller Melker Schörling så skulle hon vara betydligt mer intresserad av sitt sparande om det gällde det förstnämnda. Och samma kan jag säga för min egen del.
Hoppas du förstår vart jag vill komma:)
Tack för en bra blogg!
MvH Pengaregn
Jag förstår precis vart du vill komma och känner igen det. Här hemma frågas det om hur man kan investera i Clash of Clans så jag är tämligen säker på att intresset för att spara, förvalta och investera finns i den uppväxande generationen i familjen. :) Eller förresten, begreppet spara går det nog prata mer om...
RaderaJag skulle aldrig satsa på Industrivärden, stort sektorsöverlapp och sämre ledning än Investor.
SvaraRaderaSedan är jag även skeptisk till konceptet med en nybörjarportfölj. Jag tycker det är bättre att man som investerare sätter som mål att göra en investering i månaden eller kvartalet eller liknande. Vilka bolag man väljer tänker inte jag lägga mig i, utan det viktiga är att man bygger upp en metodik och skyndar långsamt. På så sätt hinner man göra misstag och hinna lära sig innan man satsar alldeles för stora summor.
Jag håller i sak med dig kring mål och metodik men vill ju ändå lyfta diskussionen. Jag är inte lika negativ till Industrivärden men det är sant att det är tungt i t.ex. verkstad. Eftersom Industrivärden finns via Lundbergs också så skulle det gå ersätta av det skälet också.
RaderaInstämmer med Aktieingenjören. Istället kanske jag skulle våga mig på Kinnevik. Nu kommenterade jag Spartacus inlägg för inte så länge sedan om just Kinnevik men när vi ändå talar investmentbolag så känns det naturligt att ta upp det igen.
RaderaSpartacus, mycket bra initiativ med en nybörjarportfölj. Du är helt rätt ute och för personer som inte kan så mycket om aktier är det ett perfekt sätt att inleda sitt sparande och investeringar. Bra läsning!
Scolded är ett ganska trevligt bolag att ha med. Mycket överlappning på bransch och t.o.m bolag men det ger ju bara spridning i sektorn.
SvaraRaderaBehöver ju inte vara lika mycket i varje aktie.
Scolded är ett ganska trevligt bolag att ha med. Mycket överlappning på bransch och t.o.m bolag men det ger ju bara spridning i sektorn.
SvaraRaderaBehöver ju inte vara lika mycket i varje aktie.
Fin portfölj men tror HM + Spiltan investmentbolagsfond ger bättre nattsömn. Alternativt 50/50 Avanza Zero/Spiltan
SvaraRaderaKör själv Avanza och en globalfond. Utgångspunkten i Stefans inlägg var om man skulle gå vidare från t.ex. fondsparande till aktiesparande. Det var mitt utgångsläge också.
RaderaSå bara för att man har under 50 000 att investera så behöver man inte bry sig om vad för värdering som företagen man investerar I har?
SvaraRaderaTycker inte att en nybörjare ska köpa aktier I bolag som jag själv inte skulle köpa I dagsläget på grund av att dom är övervärderade.
Det kommer nybörjaren att lära sig under första året/åren.
RaderaVärdering är svårt. Det finns många fällor. Har man en god uppfattning kring vad bolag i olika branscher och stadier i affärsutvecklingen är värt så definierar inte jag den personen som nybörjare. Själv klurar jag också ofta på värdet av olika bolag men jag är ändå så pass osäker att jag har delar av mitt sparande via månadssparande i indexfonder. För att ändå ta värdering så bolagen jag gett förslag på anser jag inte sammantaget vara övervärderade. Kanske inte billigt så det är direkta bra köplägen men det är inte så att jag skulle trycka på säljknappen för att de är orimligt övervärderade. Värde är ju heller sällan en exakt prislapp även om man måste sätta en sådan åt sig själv för att ha något att förhålla sig till - underlätta beslut.
RaderaWell,
SvaraRaderaMan behöver inte vara fullt utbildad raketingenjör för att räkna ut hur detta kommer att sluta. För det första: 50000 kr är ett för litet belopp att sprida ut på fem aktier.
Hur kommer denne "nybörjare" då att agera? Svar: Han skall köpa billigt tro inget annat. Avanza håller ett helt stall av husbloggare som gärna hjälper till med råd. Vi får väl anta att detta är lite mer "sofistikerade" investerare som lämnat nybörjarstadiet.
Bolag som Nordea, och Apple ser väl billiga ut. Lite Disney verkar ju faktiskt vara bra för magen fast det skall ju vara på lång sikt. Så här kommer det att hålla på. Får vi sedan en rejäl nedgång i marknaden kommer hela klabbet att säljas i panik. Denne investerare har nu inte den blekaste aning om hur han skall agera. Här är han inte ensam har det visat sig.
Vad säger Buffett om saken så här låter det: The know-nothing investor should use an index fund and dollar cost average purchases.....in fact the index investor will actually outperform the majority of investment professionals. Paradoxically Buffett notes. When dumb money acknowledges its limitation it ceases to be dumb.
Mitt förslag: Spara 1000 kr i månaden i en indexfond. Försök sedan använda de kommande åren till att lära dig något om ämnet.
Med vänlig hälsning
Lars
Hade på känn att ämnet skulle intressera till diskussion. :)
Radera@Spartacus
RaderaSkulle jag kommentera denna portfölj på fem aktier tycker jag den reser frågor. HM en nybörjaraktie? Bolaget är i en nedåtgående trend. Här krävs en återgång till en positiv utveckling i det jämnförbara butiksbeståndet. Svårbedömt.
Lundberg och Industrivärden i samma nybörjarportfölj???
Skulle jag under pistolhot tvingas välja får jag väl luta mig mot Lundaluppens synpunkter. Köper man Lundbergs får man en diskretionär förvaltning. Tycker det räcker långt. 50000 kr på Lundberg och glöm alltihop.
Med vänlig hälsning
Lars
@Lars
Radera"För det första: 50000 kr är ett för litet belopp att sprida ut på fem aktier. "
Kan du utveckla detta? Givet 0 i courtage kan man man bygga en portfölj med många aktier för relativt liten insats och på så sätt påbörja en förhoppningsvis lång (om än krokig) och lönsam resa.
"Mitt förslag: Spara 1000 kr i månaden i en indexfond. Försök sedan använda de kommande åren till att lära dig något om ämnet."
Tror man lär sig mera via direktsparande i aktier då man får mer bättre feedback och större incitament till att försöka "förstå" än att placera i index och läsa på vid sidan om.
@Stefan
RaderaMin erfarenhet är att det inte blir mycket byggande i praktiken. Det blir panikförsäljningar kombinerat med spontana inköp av något som verkar intressant, eller för den delen spännande.
Spartacus föreslår HM som första aktie. Vad tror du händer om aktien sakta men säkert mals ner mot 210 kr.
Själv är jag övertygad om att det ligger ett värde i att försöka lära sig något om det ämne man skall praktisera. Att ha en bas att stå på innan man lägger riktiga pengar på bordet.
Med vänlig hälsning
Lars
MSAB: Hexagon, 50% av portföljen, p/e 24, AAK, 15%, p/e 27, Hexpol, 14%, p/e 20, Assa Abloy, 13%, p/e 24. Nä, låter onekligen inte helt billigt. Jag skulle nästan vilja hävda att det inte är långt ifrån säljknappen i fallet Melker Schörling iallafall...
SvaraRaderaMvh Tomas
Nej "billig" kan jag inte påstå MSAB är. Dagens prissättningen avspeglar ju också den enorm fina utveckling MSAB haft. Inte minst hur dess substansvärde femdubblats på 10 år. Jag tror dock inte just den utvecklingen upprepar sig de närmsta 10 åren, men näsa för att utveckla sina affärsrörelser verkar ledningen ha i alla fall. Eller så har de bara haft enorm tur...
RaderaJa absolut fin utveckling... Men kan inte låta bli att tänka på Ratos som för ett antal år sedan nog köptes in i många nybörjarportföljer. "Har ju haft fin utveckling... Den där Arne har näsa för bra affärer..." Det är inte lätt det här...��
RaderaNej det är det inte. Det finns i regel lika många mot- som för-argument :) Låga räntor har ju också spelat MSAB rätt i händerna som gärna nyttjar hävstång i sina innehav i och med sina ofta tunnare balansräkningar.
RaderaKan väl tillägga att jag gillar Latour också och kan se den som ett alternativ till MSAB, men även där så är det ju inte den billigaste (i nuläget) aktien att äga i relation till substansvärdet.
RaderaMåste faktiskt plussa för bloggaren Investerarfysikerns inlägg Aktiv vs passiv investering. Så här skriver han" jag tror det bästa rådet för de flesta där ute är att inse att man tävlar med många smarta individer som har detta som heltidsyrke och det kräver en hel del disciplin och genomtänkt agerande för att slå dessa".
SvaraRaderaDet här har jag tagit upp många gånger. Det är ingen ansiktslös massa denne lille pinnebergare möter när han kommer med sina 50000 kr. Det kan faktiskt vara jag.
Med vänlig hälsning
Lars
Kalle56 gav ett av de bästa citaten jag läst på länge på Jordholmens blogg.
RaderaPostar det igen eftersom den är så bra.
"Morgan Housel.
The goal of investing isn't to minimize boredom, it's to maximize returns. Successful investing is pretty boring. Its main requirement is patience and inaction. Most people demand more excitement, so they tweak, fiddle, and adjust their investments as much as necessary to destroy as much of their wealth as possible. If you want to do better than average at anything, you must do something that most people can't. In investing, that means putting up with perpetual boredom. It's a serious skill."
Tack Kalla56 för citatletningen :)
Mvh
Åke
@Åke
RaderaNog är det så alltid. Bloggaren Jordholmen skrev engång så här: Ingen vill att du skall bli rik. Ingen kommer någonsin komma till dig med en fantastisk möjlighet. Ingen kommer någonsin vilja dig väl och därför bör man ställa sig extremt kritisk till alla noteringar på börsen eller andra "möjligheter".
Här är det the voice of realty som gör sig hörd.
Med vänlig hälsning
Lars
Jasoon Zweig skrev i kommentar till The Intelligent Investor: "...investing isn't about beating others at their game. It's about controlling yourself at your own game... prevent yourself from being your own worst enemy". Bra sagt tycker jag!
RaderaJag ämnar följa rådet genom att öka index-andelen i min portfölj för att att minska risken för min egen okunskap och misstag.
Har redan en del indexfonder. Men jag vill samtidigt gärna ha utdelning. Alltså sneglar jag mot billiga index ETF:er. Några tips någon?
Gratis narkotika åt folket. När det blivit beroende höjer vi priserna! ;-)
SvaraRaderaEn annan lärorik twist vore att rekommendera en hop med nyintroduktioner av förhoppningsbolag... Kanske fördelade över solenergi; potentiella botemedel för cancer; häftiga datorspelstillverkare; "något" med tjänster i molnet samt 3D-printertillverkning.
Jag vill givetvis läsa att det saknas vinster och utdelningar i prospekten, än mindre får det existera några försäljningssiffror...
Arket ska vara helt blankt; himlen är gränsen!
Skämt åsido, lägre courtage är alltid bra i min bok. Även när det gynnar någon annan... Tror också "aktiebuketten" ovan skulle vara en hård, men god, läromästare...
Med vänlig hälsning
Carolus
Hehehe jo faktiskt. Det finns ju något sagt om att man aldrig ska investera i aktier som heter något med bio, explore, tech o.s.v. Kanske borde göra ett inlägg med fokus på vilka "ord" som bör undvikas. :)
RaderaNär kapplöpningen till rymden tog fart mot slutet av 1950-talet var suffixen "tron" och "tronics" heta i USA. Nyintroduktionerna stod som spön i backen och kurserna steg kraftigt första handelsdagen. Tilltron till teknikens möjligheter var oändlig.
RaderaVi byter till ".com" och "1990-talet" samt kastar in nya människor på scenen. Inget nytt under solen...
Min gissning är att "nano" potentiellt ligger bra till... ;-)
Med vänlig hälsning
Carolus
@Carolus
SvaraRadera"något" med tjänster i molnet är alltid intressant! Var förvaras mina grejor? Något spännande företag som håller back-up på nycklarna skulle givetvis tilldra sig ett stort intresse.
Själv har jag gjort iakttagelsen att ett p/e tal aldrig bör presenteras då det inte finns några vinster att räkna på.
Tror vi kan vara eniga om att det finns inget som är gratis.
Med vänlig hälsning
Lars
Egentligen tycker jag att man hoppar över det viktigaste om man går och föreslår en ”nybörjarportfölj”. Jag tänker att steg ett bör vara att funderar lite på vad som egentligen är en bra nybörjaraktie och vilka egenskaper en sådan bör ha. Vad är förresten en nybörjare när det gäller aktier? För mig handlar det bland mer om hur man agerar och vilken insikt man har om sina egna begränsningar, än hur länge man har hållit på. Vissa till synes begåvade människor tenderar ju som bekant att göra om samma misstag gång på gång, samtidigt som andra med uppenbart sämre förutsättningar direkt inser sina begränsningar och i princip inte gör några misstag.
SvaraRaderaFörst i steg två tänker jag att man sätter ihop en ”nybörjarportfölj” och att man då diskuterar sådant som riskhantering, hur de olika innehaven kan komplettera eller för den delen rent av ”ta ut effekten” av varandra.
Jag tänker att en pedagogisk och bra ”nybörjarportfölj” på 50.000 kronor skulle kunna se ut så här 25.000 kronor i Nordnets Superfond eller Avanza Zero. Vid placeringen av de resterande 25.000 kronorna låter man sig inspireras av någon, eller några av de mer tongivande bloggarna och kryddar med lite egen analys varefter man köper de aktier man själv önskar till portföljen.
Man låter sedan fonden man har köpt vara ifred, samtidigt som man förvaltar aktierna efter eget tycke, smak och kompetens under förslagsvis fem eller ännu hellre tio års tid, varefter man utvärderar det hela.
//Stavros
Ja bra poänger Stavros. Det jag kan tillägga där är väl att jag personligen tycker att fokus på investmentbolag ofta är en bra grund när man ska börja kika på "aktie-delen".
Radera