onsdag 11 maj 2016

Nordnet kontrar Avanzas gratiserbjudande

På temat nätmäklare, konkurrenssituation och hur man lockar till sig nya kunder så har nu Nordnet kontrat Avanzas erbjudande.

Avanza lanserade nyligen gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen om man ännu inte nått upp till 50.000 kr i samlat sparande hos dem. Courtage-klassen kallas start och gäller nya som befintliga kunder.

Nu kontrar Nordnet med gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen om du har ett samlat sparande på under 80.000 kr och gör färre än 500 affärer per år. Dessutom behöver du vara medlem i nätverket Shareville som är ett nätverk där man visar och kan se andra medlemmars portföljer och agerande.

Jag gillar initiativen och kontringarna som görs av våra nätmäklare. Det har hänt ganska mycket ända sedan Avanza lanserade gratis-indexfonden Avanza Zero. Nu snart exakt för 10 år sedan.

Lägre kostnader är alltid bra. Sedan så uppstår dilemman då transaktioner blir för lätta och för billiga. Här spelar också ISK-reformen in.

Jag är FÖR att människor intresserar sig för sparande på ett eller annat sätt. Det sparande som blir av är överlägset bättre än det som inte blir av. DET är A och O. Hur man lägger upp sparandet är en följdfråga som det finns olika infallsvinklar på.

Själv kör jag en lite mixad stil av månatlig sparande i sparkonton och indexfonder med direktköp av aktier med oftast ganska jämna mellanrum.

Jag har lärt känna mig själv så pass att jag noterat att i tider då jag har mindre aktieintresse så sjunker min sparkvot. Direktköp i aktier gör så jag väljer spara undan mer pengar än då jag inte underhåller mitt aktieintresse. Detta är egentligen helt ologiskt. Jag borde ju alltid spara så mycket jag bara kan och om jag inte hittar något köpvärt - sätta av den fulla summan i väntan på det - men så agerar jag inte när jag tar en titt på verkligheten och gamla kontoutdrag. I tider då aktieintresset svalnar så  luckras sparivern upp.

Är jag ensam i detta eller känner någon igen sig?

Den andra saken jag vill lyfta är det här med transaktioner. Kostnaderna för transaktioner i nuläget är så försumbara så det gör knappt avtryck i portföljen. Det som gör avtryck är överilat agerande.

Har du något bra tips på hur man undviker överilat agerande?




10 kommentarer:

  1. Ett bra tips för att undvika överilat agerande är att ha ett konto med riktigt högt courtage ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handelsbanken FTW ? :)

      Radera
  2. Jag gjorde på tok för många affärer (sittandes på jobbet framför datorskärmarna, i telefonen) - så pass att jag tycker att det gick överstyr. Valde att lägga över allt mitt kapital till fruns Avanza-konto så idag är jag inloggad någon eller några gånger i veckan, max. Känns otroligt befriande faktiskt, att inte ha tillgång till det hela tiden och detta har verkligen tagit bort de spontanta och mindre genomtänkta köpen.
    Mvh Pensionskryddan

    SvaraRadera
  3. Superbilligt courtage hos nordnet när man handlar utländska aktier vilket även fått avanza sänka det courtaget. Speckade en liten cents-aktie här för leden kostade 9kr köpa 12kr sälja att jämföra med typ 2*90kr tidigare, det går alltså numera specka med små positioner i osäkra aktier trevligt.

    korttidshandel bedriver jag normalt på CFD:s dock inte aktier.

    Har båda bolagen hoppas det inte är början till undergång för det ena eller båda vi ser med prispressen jag menar vad skall de tjäna stålar på?

    SvaraRadera
  4. Undvika överilat beteende:

    - Motstå frestelsen att logga in på depåerna jämt och ständigt

    - Sparande på autopilot, exempelvis genom att autogirera samma månatliga belopp och köpa valda fonder i förutbestämda proportioner av beloppet. Så gör vi med vår dotters barnbidrag. En intressant iakttagelse är att jag nästan aldrig loggar in på det kontot för att stämma av utvecklingen, men på mina aktiedepåer kan det hända att jag loggar in flera gånger om dagen. Ett helt meningslöst beteende även om jag sällan agerar: har blivit som att borsta tänderna. En vana alltså; jag anser inte att tandborstning är en meningslös sysselsättning... ;-)

    - För aktiehandel: lägga köpordrar med långa löptider utifrån egna riktkurser

    - Undvika att ryckas med av bruset. Man behöver inte ha CNBC, Bloomberg med flera kanaler på i bakgrunden. Twitterflödet är inte essentiellt. Stäng av allt av liknande karaktär. Däremot tycker jag man kan läsa det mesta om marknader, företag och liknande. Läsning sker på egna villkor (IMHO) och i ett annat (självvalt) tempo. Det ger tid för eftertanke och värderande av materialet på ett annat sätt. Därmed inte sagt att man ska agera på allt man läser.

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera
  5. Måste plussa för bloggaren Investerarfysikerns senaste inlägg Varför majoriteten inte bör hålla på med aktier.

    Soliga Hälsningar

    Lars

    SvaraRadera
  6. Begränsa dig till endast 10 olika aktier i portföljen, För att få ta in en ny måste du sälja någon av de befintliga.

    Rick

    SvaraRadera
  7. Off-topic,

    Beteendeekonomi, speciellt då inriktad mot finansvetenskap, är ett spännande forskningsfält. Har noterat två fällor jag (min hjärna) går i. Kom att tänka på det när jag skrev om dotterns barnbidrag ovan, så en liten koppling finns.

    En av fonderna vi sparar i försvann ur sortimentet och vi tvingades därför byta från en indexfond till en annan. Det som tidigare syntes som en kraftig vinst ter sig därmed numera som en liten vinst (procentuellt sett).

    Exempel: Låt säga att vi dubblade pengarna med den gamla fonden. När jag loggade in lyste utvecklingen "+ 100 %" välkomnande åt mig. Vi tvingas sälja på grund av fondförändringen; hela beloppet går in i den nya fonden. Nu står det i stället "+ 2 procent" för innehavets utveckling och det känns inte alls lika kul...

    Vi talar alltså om en femtiolapp som blivit till 102 kr. I stället för att stå "+ 104 %" (50 kr till 102 kr) som det hade gjort med den gamla fonden, står det "+ 2 %" (100 kr till 102 kr) med den nya. Den faktiska utvecklingen är dock precis den samma (50 kr har blivit 102 kr). Jag känner mig alltså inte lika "duktig", "kompetent", "lycklig" eller vad det nu är som om fondförändringen inte hade skett...

    En liknande incident. Jag sålde endast två aktier förra året, båda var framtvingade. Ett bolag köptes upp och jag gjorde en fin vinst. Av skatteskäl sålde jag mitt enda innehav som stod på minus för att minska skatten (vanlig depå). Köpte sedan direkt tillbaka aktierna (hm, även här kan beteendeekonomerna ha något att säga), vilka har stigit sedan dess.

    Jag ser alltså en positiv utveckling för innehavet till skillnad mot en negativ tidigare. Det intressanta: jämfört med den initiala investeringen ligger jag fortfarande back, men det syns ju inte längre i depån. Jag känner mig "duktig" då jag registrerar en ökning och ignorerar det faktum att jag alltså fortfarande inte hämtat in hela förlusten.

    Hjärnans signalsubstanser gör lite som de vill... :-)

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sådana där saker är jätteintressant att klura kring. Ramlar själv i många fällor. Ditt råd ovan om att lägga köpkurser med långa löptider är ett som jag anammat sedan en tid tillbaka. Det har gjort stor skillnad på hur ofta jag tittar åt börsen. Klart mycket mindre tid nu ägnas åt att logga in på depåer.

      Radera
  8. Ett lönsamt sätt att inte överhandla portföljen är att ställa ut köp och säljoptioner på innehav men lösen någon månad fram. Man " tvingas" då att kolla positioner och stänga och ta nya positioner ganska ofta utan att röra aktierna. Det är inte så svårt att avkasta 5-10% extra på optioner utan att ta någon större risk samtidigt som man lever med sin portfölj.

    Rättvisan

    SvaraRadera