Börjar med ämnet som mitt förra inlägg om Berkshire Hathaway handlade om, återköp av aktier. Tesen inför rapporten var att man återköpte aktier för i princip det rörelserna drar in. Detta visade sig vara hyfsat korrekt. Återköp har gjorts för ca 6 miljarder d.v.s. drygt 1 % av aktiestocken. Ned något från förra kvartalets återköp för ca 6,6 miljarder men å andra sidan har aktiekursen varit högre nu. Under Q2-Q4 2020 så öste man på med återköp för ca 23 miljarder usd. Vän av ordning kan ju se på aktiekursen då och förstå varför och varför man nu dragit ned lite på återköpstakten även om den är hyfsad hög fortfarande. In i Q3 så ser det ut som man fortsätter hålla samma återköpstakt.
Har det gjorts några storköp då? Nej, det verkar inte så. Svar kring portföljen får vi om ett tag, men vad det ser ut som så har man varit lite nettosäljare av aktier under detta halvåret, ej köpare. Verkar inte som om man hittar så mycket attraktivt på börsen just nu.
Kikar vi själva rörelsen då och börjar med försäkringssegmentet så pressades marginalen något jämfört med Q1, men håller sig ändå inom historiska snittet.
Då det gäller järnvägarna, tillverkningsindustrin och energibolagen så klumpar vi ihop dem (som de är i redovisningen) så nämns visserligen kostnadsökningar m.m. men efterfrågan har lyfts så pass så vi har ändå en 29 % ökning av försäljningen inom segmentet samt en god marginalhöjning jämfört med ett år tillbaka. Vilket är ganska imponerande då man betänker att man har en hel del verksamheter här som är helt eller delvis reglerade. De kom in på den näst högsta kvartalsvinsten någonsin sedan segmentet började redovisa för sig.
Mr Market har naturligtvis redan räknat ut att 2021 ser bra ut då kursen gått ca + 25 % i år redan. Vilket kan jämföras med Berkshire Hathaways största portföljinnehav, Apple, vars kurs gått +13 % under samma period.
Tittar vi på portföljen så redovisas värdet till 308 miljarder usd. I skrivande stund är den dock på 320 miljarder usd. 200 miljarder av dem utgörs av Apple, Bank of America och American Express. Så tror man på amerikansk konsumtion och ekonomi framöver så får man i princip den exponeringen där.
Deras kursutveckling YTD och nuvarande PE-multiplar är:
Apple + 13 %, PE 29
BAC + 33 %, PE 13
AXP + 44 % , PE 20
En notering jag kan göra där är att Berskhire äger en liten slant i Visa och Mastercard också. Förutom Mastercard så är det högre vinstnivåer nu än innan corona. Inte orolig över att MA inte ska komma dit inom kort, men vinstmultiplarna de handlas på är något olika. Då V och M handlas på ca PE 50 och AXP som sagt på 20. Jag har ej satt mig in så pass för att kunna uttala mig om värderingsskillnaderna. Bara noterar det här och nu.
Edit: Fick kommentar på Twitter om varför:
" För att AXP har en helt annan modell än V och MA där de står för kreditrisken. Värderingsakillnaden ska garanterat vara 50 vs 20."
Vad det gäller bank så är det ungefär samma icke lyster fortfarande över hela sektorn världen över. P/B är strax över 1 här som där. Inga krisvärderingar längre, men ej heller en populär sektor.
Apple kan jag bara kommentera så här. De har än högre marginaler nu under 2021 än för några år sedan. Då har man tyckt att Apples produkter varit dyra hela tiden. Imponerande. Var lite stillastående tillväxt under 2019, men nu har det verkligen tagit fart igen.
I slutet av förra året skrev jag att man fick mycket för pengarna i Berkshire Hathaway. Utsikterna då är samma som nu d.v.s jag tror bolaget kan nå en vinst för rörelserna på ca 30 miljarder usd detta året då det rullar på igen. Nu har dock värderingen gått +25 % och jag skulle säga att nu är det mer en ”fair deal”. Ändå har jag ökat nyligen och kommer öka framöver. Varför?
Därför en ”fair deal” är helt ok i jämförelse med ”insane deals” som också finns där ute.
Några tankar om Berkshire Hathaway eller amerikansk ekonomi för den delen?
Alltid intressant att lyssna till Buffett och Mungers visdomsord. Kan tipsa om årsmötet som streamades och finns att se på: https://www.youtube.com/watch?v=gx-OzwHpM9k
SvaraRadera