söndag 1 augusti 2021

Berskhire Hathaway och återköp av aktier

Berkshire Hathaway är inte okänt för någon. Möjligtvis lite ”omodern” då det långt ifrån är någon ”meme-stock”. MEN bolaget har agerat tryggt ankare i portföljen i många år. En del fnyser åt avkastningen den levererat de senaste åren, men det tuggar tryggt på till låg risk.

Så himla dåligt går det heller inte. Backa banden till 2015 och Berkshire levererade ca 14 miljarder usd i rörelsevinst på sina helägda rörelser. I år, 2021, förväntar jag mig det dubbla. Samtidigt har kassan mer än dubblats och aktieportföljens värde tredubblats. Något gör man ju rätt i alla fall i relation till den risk man tar. Kassan utgör ett sänke för avkastningen.

I skrivande stund motsvarar kassa samt räntebärande papper ca 195 miljarder usd. Det tynger så klart om man jämför med om man hade haft en aggressivare hållning och istället lånat en sjuhelsikes massa miljarder för förvärv, aktieköp och andra investeringar.

Börsvärdet idag ligger på 636 miljarder usd. Man satte aldrig kassan i arbete under corona-kraschen. Jag och andra mer ”aggressiva” investerare tyckte så klart detta var fel, men man får ge dem att hastigheten och styrkan i motåtgärderna från centralbanker och regeringar saknade historiskt motstycke. Så man spelade spelet som man alltid har spelat. Denna gång blev man dock frontad och pengar östes ut åt alla och envar så ”fallet” blev bara ca 35 % fast det hade kunnat bli det dubbla.

Kassan verkar nu ha svällt till så mycket och värderingarna på bolag (noterade som onoterade) har sådana prislappar så man verkar bara ha ett ställe kvar att göra av dem.

Återköp av aktier.

Under 2020 köptes ca 5 % av aktiestocken. I princip köptes för allt man fick in från de helägda rörelserna och som det ser ut, är det samma takt som gäller nu under 2021. Det betyder att vi (beroende på Mr Markets värdering av Berkshire Hathaway) kommer se återköp på ca 3,5-4 % under 2021.

Återköpen är logiska om man gör en servettkalkyl.

Börsvärde 636 miljarder. Varav kassa 195 miljarder och aktieportföljens värde 316 miljarder.

”Kvarvarande” rörelse får vi då till ett värde av 125 miljarder. En rörelse som 2018-2020 snittade en rörelsevinst på 23 miljarder. Motsvarande denna ”vinst” är vad som plöjdes tillbaka under 2020 genom återköp. Min gissning är att man fortsätter köpa för ca 6 miljarder per kvartal som det ser ut nu.

Nu får man naturligtvis ta aktieportföljens ”värde” med en nypa salt. Den kan stiga 50 % likväl falla 50 % på kort tid, men ändå. Hela kassan går heller inte riktigt "räkna bort". Med ovanstående matematik och med en återköpspolicy som det skrevs om redan för över 20 år sedan så är det ändå intressant att se att man nu agerar på det.

Låt oss backa bandet strax över 20 år. Börshumöret var på topp och återköp på högsta modet. Aktieägare ville gärna att Berkshire skulle ägna sig åt detta också. Buffett var inte lika villig då.

”Now, repurchase are all the rage, but are all to often made for an unstated and, in our view, ignoble reason: to pump or support stock price.” ”I cant help but feel that too often todays repurchases are dictated by managements desire to show confidence or be in fashion rahter than by a desire to enhance per-share value.” ” Some of the letters we´ve received clearly imply that the writer is unconcerned about intrinsic value considerations but instead wants us to trumpet an intention to repurchase so that the stock will rise.”

Då beskrev Buffett också vad som skulle kunna möjliggöra återköp.

”There is only one combination of facts that makes it advisable for a company to repurchase its shares: First the company has availible funds – cash plus sensible borrowing capacity – beyond the near-term needs of the business and second, find its stock selling in the market below its intrinsic value, conservatively calculated."

Så här aggressiv med återköp som bolaget är nu vet jag inte om att Berkshire någonsin varit tidigare. Kassan har onekligen svällt till ofattbar nivå och i relation till de pengar man troligen drar in så är ju multiplarna på verksamheten bland de lägsta på länge.

Det kan de vara länge än, men vad gör det? Det är bara positivt för den som önskar vara långsiktig ägare.

Några tankar om Berkshire Hathaway?

5 kommentarer:

  1. Jag äger inte Berkshire, men jag får ju dem implicit via mitt innehav i Spiltan. De ser det som ett av sina strategiska lågriskinnehav och jag har noterat att de valt att öka innehavet ett flertal gånger sista åren.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gillar man investmentbolag och deras långsiktighet men ogillar premiumvärderingar kan man tycka det känns logiskt att skala ned på vissa svenska och istället skala upp i BRK som trots sin storlek sakta tuggar på i tysthet...

      Radera
  2. Kassan fortsätter att växa...

    Jag har svårt att se att det kommer göras några aktie-köp av WB med dessa värderingar (återköp av egna däremot). Men jag tror att vi kan se fler satsningar inom BHE! Han har en extremt långsiktighet och kassan för att kunna göra stora investeringar såsom den 18 miljaders usd satsning i elnät de gjorde i en delstat - ett projekt som ska vara klart 2030. Här har BHE en verklig edge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja där verkar det som om man kan få en stabil och hyfsad förutsägbar avkastning. :)

      Radera
  3. Glömde lägga till att jag kommer byta några Svolder mot Berkshire i veckan :)

    SvaraRadera