fredag 25 december 2020

Mycket för pengarna i Berkshire Hathaway

Det var inte så länge sedan jag skrev om Berkshire Hathaway. Liksom många andra investmentbolag och invesmentliknandebolag så är Berkshire Hathaway en av grundstenarna i portföljen. De senaste åren har avkastningen inte varit den bästa, men aktien är enligt mig en lågriskplacering. Aktiekursen har väl drygt dubblas de senaste fem åren vilket i jämförelse med alla hot-shots på Twitter är vad en aktie egentligen bör göra per halvår...

Men vi får se. Kanske ligger bättre tider framför Berkshire Hathaway. Att öka i Berkshire Hathaway under krashen i våras var en no-brainer. Den som följde mig då vet att jag köpte brett till höger och vänster. Som jag brukar säga. Att det råder panik är lätt att se. Vad som kommer vända och när är svårare. I efterhand vet naturligtvis oraklen det, men för varje orakel så går det ju ett dussin f.d. orakel också. Varje kris har sina hyllade orakel. Liksom det försvinner de som inte kommer höras ifrån mer.

Varför är jag inne på att öka ytterligare något nu i mellandagarna då? Av den enkla anledningen att det är ett av några fåtal aktier som fortfarande ger en en del för pengarna. Under ”prime time” i corona-kraschen var 8 av 10 bolag på bevakningslistan ”gröna”. Nu är det 2 av 10. Det är jättesvårt att hitta attraktiva investeringar i denna miljön samtidigt är mitt motto att alltid vara nettosparare. Det är bara så mycket enklare att vara nettosparare när alla har panik runt omkring en. Nu är det mycket, mycket svårare.

Så vad får man då via Berkshire Hathaway?

Man får ett tvärsnitt av amerikansk ekonomi fast istället för att det är hårt skuldsatt som i fallet amerikanska staten så sitter det på en stor pengapåse. Visst. Jag ska erkänna att jag tyckte man var väl försiktig med sin pengapåse då det begav sig i våras, men man har i alla fall fått tummen ur och påbörjat några rejäla aktieåterköp. Vilket är positivt om man, som jag anser, får mycket för pengarna.

Marknadsvärdet på Berskhire Hathaway är i dagarna ca 530 miljoner usd.

Aktieportföljen är värd ca hälften av det. I skrivande stund 268 milj usd. I den portföljen är det en stor stek i Apple, blandat med ”gamla trötta” amerikanska banker och uppstickare så som Snowflake som man gjort ca 3 gånger pengarna i sedan IPO:n. Som sagt en salig mix.

Vid senaste rapporttillfället var kassan och räntebärande på ca 195 miljarder usd.

Om man nu ponerar att aktieportföljen hyfsat reflekterar "fair value" och kassa och räntebärande är värda vad de är värda så innebär det att Berkshire Hathaways helägda rörelser med allt ifrån försäkringsrörelser till järnvägar är värderad till 70 miljarder usd.

Matematiken går inte ihop.

Jag ger dem att visst är börsen och därmed aktieportföljen lite högt värderad. I alla fall om man ser på tech-sidan av den men å andra sidan är en hel del i aktieportföljen aktier som inte rosat marknaden heller. Amerikanska banker, Coca Cola m.m. Låt oss säga att amerikanska banker får börja dela ut igen och även andra ”tråkiga” bolag i Berkshires Hathahway får lite uppvärdering. Det vore positiva nyheter för Berkshire Hathaway även om just Apple kanske inte fortsätter få ökade multiplar.

Framtiden är förvisso oviss, men jag tycker man får väldigt mycket för pengarna. Lika mycket lågrisk-alternativ Berkshire var under en kris. Lika mycket lågrisk-alternativ tycker jag Berkshire är nu då eufori råder och några lågrisk-alternativ gör sig bra i en diversifierad portfölj.

*Edit

För att zooma ut lite. Berkshire är ju inte populär. Avkastningen är inte som forntida dagar och dessutom är många besvikna (mig inkluderat) att man inte använde i alla fall delar av kassan vid börsfallet i våras. MEN man får ge dem att något hände i rekordfart som inte hänt så snabbt och i sådan omfattning förut. Massiva stimulanser från centralbanker och politiker. Det var väl egentligen den stora svarta svanen - inte att det kommer börskrascher då och då. Ganska säker på att gamle Buffett och Munger var de som höll tillbaka de yngre för så passiv har man nästan aldrig varit  förut som i våras. Var precis som man satt och väntade på den stora rean som brukar komma då och då- som aldrig kom då det vände relativt fort.

Hur som helst. Backa bandet. 

För snart 5 år sedan. Hur såg det ut då? 

En aktieportfölj värd 112 miljarder usd, 90 miljarder i kassa och räntor samt så tjänade de helägda rörelserna ca 14 miljarder usd/år.

Idag är aktieportföljen värd 268 miljarder, kassa och räntor på ca 195 miljarder och intjäningsförmågan för de helägda rörelserna landar kanske bara på 20 miljarder ett sådant här pandemi-år även om det lär nog landa på närmare 30 miljarder då det snurrar igen. Inte så illa trots allt. En dryg fördubbling på det mesta förutom aktieportföljen då som tredubblat (obs inga nyemissioner för förvärv här inte ej heller ökad belåning)

Ja Apple utgör en stor del och kanske PE 40 inte är "rätt" värdering för bolaget. Säg PE 20 då som förr i tiden innan alla "techbolag" värderades till PE 30-50 så börsportföljen "bara" landar på strax över 200 miljarder usd. Det tar inte bort det faktumet att Berkshire drar in en massa pengar ändå. Man kan m.a.o. sätta x 10 multipel på intjäningsförmågan, dra bort halva Apple och ändå tycka att Berkshire ser ok ut. Optionen man får är att kanske ska Berkshires vinster inte värderas med en multipel om 10 utan mer? Och kanske ska man inte sitta med snart 200 miljarder usd vid sidlijen. Hade Berkshire varit förvärvsdrivet och någon annonserat ut att nu ska det förvärvas för delar av kassan så hade Mr Marker jublat. Detta kommer dock troligen inte hända förrän kanske en bra bit efter ett generationsskifte. Många kanske där, men tills dess är Berkshire något av det mest riskfria man kan äga i aktieväg.Medan man väntar på att någon "option" ska spela ut så ser det ändå ut som man fördubblar sig vart femte år. Börskursen vet jag inte mycket om. Som jag skrivit om så kan man inte gissa kurser på kort sikt, men trenden i verksamheten är ok nog för mig i alla fall. 

Poängen är inte att Berkshire är en fantastisk compunder i jämförelse med andra. Poängen är att det är en fullgod compounder om man sätter det i relation till risken. Den stora kassan agerar sänke. Ska man jämföra avkastning mot avkastning måste man mäta med jämförbara riskmått. I finansvärlden är volatilitet risk, men i vissa andras ögon är skuld risk. Jag tillhör den skaran som anser att skuld är en sorts risk inte kursvolatilitet.Den som tar på sig skuld ökar avkastningen, men också risken. Vad en "lagom" skuld är går lika lite säga som vad en lagom volatilitet skulle vara. Där i ligger t.ex. Svolders storhet. De har en fantastisk avkastning sett över en 10-års period med en hyfsad diversifierad portfölj (vilket betyder att de bevisligen tar många beslut inte har tur med några få) och utan att nyttja hävstång.

6 kommentarer:

  1. Hur många aktier har du i berkshire då med tanke på att de kostar mer per styck än vad de flesta stora privatsparare har i sin hela påse?

    Finns det inget sätt där man kan köpa delar av 1 aktie i berkshire som man kan i usa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det kan man. Det finns både A som B aktier. Båda bör du kunna köpa via din mäklare. B-aktier är inte mer än ca 220 usd/st.

      Radera
  2. Hade gärna köpt om det hade delats ut pengar.
    https://pengarprogram.blogspot.com/?m=1
    /Per

    SvaraRadera
  3. Såg att P/B-talet låg kring 1,3. Lågt kan man tycka och kanske får man mycket för pengarna som sagt? Men när nu en betydande del av portföljen består Apple kan man väl inte längre hävda att det finns stora undervärderade värden i balansräkningen?

    Vänlig hälsning
    N. Schneider

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker nog jag fast än just Apple långt ifrån är undervärderat. Det hänger dock på vad man tycker de helägda rörelserna är värda och vad man räknar med att de drar in årligen. Dilemmat är den stora kassan. Hur mycket man håller i reserver bara för att hålla reserver. Å andra sidan spelade det ju ut så nu att centralbanker och politiker var rekordsnabba med massiva stimulanser så börsraset blev ju relativt mediokert trots allt.

      Radera
  4. Vill man så att säga ha rabatt på rabatten så kan man ju även köpa Spiltan och då får ett innehav i Berkshire på köpet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera