söndag 6 december 2020

Svolder som ankarinvesterare

Svolder har framgångsrikt förvaltat sitt kapital år efter år. 


Till skillnad från en fond är de heller inte utsatta för de in- och utflöden som drabbar fonder i tider av panik och eufori. Utan de kan köpa när de vill, sälja när de vill.

Faktum är att den genomsnittlige fondägare får över tid sämre avkastning är fonden i sig. Anledningen är att den genomsnittlige fondägaren har en benägenhet att sälja och ta ut pengar i sämre tider (då det råder mer pessimism) och sätter in mest pengar i bättre (då det hörs mer positiva toner). Inflöden leder ju till att man behöver köpa och driver kurser uppåt. Kurser sätts ju på marginalen mellan köpare och säljare. Utflöden leder till att fonder behöver sälja och driver ned kurser.

Det är därför man kallar Mr Market bipolär. Det är antingen eller. En populär fond som köper populära aktier har då en benägenhet att bli självförstärkande. Till den dagen trenden vänder.

Ett bolag som Svolder har som sagt egen handlingsfrihet.

Svolders investeringsfilosofi bygger på en tidshorisont om minst 3 år. Man jobbar utifrån att aktieportföljen ej helst ska överstiga 25 innehav. Detta är ju ingen indexportfölj man vill bygga utan man vill förvalta sin porfölj utifrån s.k. stock picking. Eftersom aktiemarknaden ger bättre avkastningsmöjligheter än mycket annat vill man gärna ligga fullinvesterad. Man öppnar upp för att kunna nyttja belåning, men gör det sällan. Dock kan en liten, liten kassa ofta ligga och skvalpa.

Även om det inte är ofta så deltar man också i IPO:er som ankarinvesteringar. Hur tänker man då här?

Till att börja med så är man väldigt selektiv. Det finns ju ingen garanti att det blir lyckosam och som stock picker är det ju viktigare att kunna säga nej, än ja till alla möjligheter erbjudanden.

 Man vill heller inte delta om priset är satt för högt. Att betala dyrt för någonting ökar risken rejält. Det är därför viktigt att man skaffar sig en uppfattning om ”priset” i förhållande till ”värde”. Som vi alla vet så är ”värde” är svårt att uppskatta. Näst intill omöjligt, men jag kan väl tycka att man i alla fall bör ha utformat en hypotes. Inte bara blint köpa.

Branschen bör vara rätt. Svolder vill gärna ha kunskap om branschen i sig. En del saker kan se bra ut, men känner man att branschen är för svår att förstå sig på avstår man hellre.

Tittar vi då på ankarinvesteringarna som Svolder gett sig in på så har vi GARO, Troax, Serneke och FM Mattson Mora. Många lyckade investeringar. Men som sagt. Man har varit väldigt selektiv om man betänker det stora utbud som varit.

Kan vara bra att ha med sig ovanstående punkter för i goda tider då riskviljan höjts och kapital finns att tillgå så brukar IPO-erbjudanden komma i en strid ström.

Några tankar om Svolder?

6 kommentarer:

 1. Det finns en punkt där investmentbolagens premiumvärdering blir för hög. Om bara en liten del av alla pengar i fonder skulle placeras i investmentbolag så skulle priserna bli orimliga. Redan idag så är det tveksamt att köpa aktier i vissa bolag. När tycker du att det blir omöjligt att rekommendera investmentbolag? Vid 50% premie? 100% 200%? Betalar du mer så får du en lägre avkastning framåt, om inte premien bara ökar. Antar att pendeln slår tillbaka då, och då vill ingen äga dom. Det behövs fler och större investmentbolag för att funka.

  Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer alltid en dipp, för den tålmodige köparen.

   Radera
 2. Även om mina tankar om Svolder torde vara allmänt kända vid det här laget så lämnar jag en kommentar för att förtydliga. Svolder är mitt absoluta favoritbolag. Kompetent ledning som dessutom är vettig, trevlig och rakryggad.

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
 3. @Jonas - Vid ett aktivt köpbeslut så har har jag nog bara betalat "premie" för Berkshire, men då beräknat på "book value" som inte är en riktig substansberäkning. Jag rekommenderar inte investmentbolag till varje pris om man ska vara aktiv i sin förvaltning. Passivt månadsparande över en 20 års period kan man lägga upp annorlunda. Då är det inte lika priskänsligt så länge man ser till att hålla igång sparandet i vått och torrt och inte drar öronen åt sig så fort det blir billigare.

  SvaraRadera
 4. @Aktiepappa - Tack för förtydligandet. Finns mycket att gilla. :)

  SvaraRadera
 5. Svolder ingår i min egen portfölj. Till stor del för att jag uppfattar ledningen som så pass bra, med ett gediget track record och sunda principer.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera