lördag 19 december 2020

Nolato - fortsatt tillväxt framöver

Nolato tillverkar polymera produkter (plast) och delar upp sin verksamhet i tre affärsområde. Medical, Integrated och Industrial Solutions.


 

Idag bidrar Integrated Solutions med största delen av omsättningen och vinsterna. Det är också där den stora tillväxten har varit de senaste åren och detta då tack vare tillväxten i  efterfrågan efter VHP (vaporiser heating products) varit hög. Det här var inte något som i alla fall jag kunde gissa, då initialt köp av bolagets aktier gjordes  i sviterna efter Finanskrisen, men det har hur som helst drivit en rejäl tillväxt och lönsamhetsförbättring.  

Det näst största benet är Medical Solutions. Som likaledes haft ett gott år då den verksamheten tillverkar till läkemedelsindustrin. Här har efterfrågan inom diagnostik-utrustning stigit rejält.

Numera är benet Industrial Solutions det minsta och också det som levererar lägst marginaler.

Rullande 6-kvartals rörelsemarginal är f.n. 11,6 %. Det ligger i linje med 3-års snittet. Min bedömning är att det är så lönsamheten numera ser ut för Nolato. Backar vi några år så låg man en bit under 10 % men då var innan e-ciggens intåg.

Nolato har alltid varit väldigt välskött och man gick in i 2020 med en väldigt stark balansräkning. Mumma för en sådan som mig. Jag föredrar bolag med starka balansräkningar.  Detta har gjort att man kunnat göra ett rejält förvärv. Förvärvet av GW Plastic. Till skillnad från vissa andra bolag som gör nyemissioner för att kunna göra förvärv löser man det hela med sin befintliga balansräkning. Man går då visserligen från en nettokassa till något skuldsatt, men långt ifrån någon ansträngd balansräkning.

GW Plastic kommer öka försäljningen med ca 20 %. Marginalerna ligger något lägre än i befintlig verksamhet, men det lär ändå vara ge ett fint lyft för verksamheten.

Tillväxten annars för Nolato har legat på ca 10 % årligen som snitt. Rullande 12-månaders vinst på 30,1 kr/aktie. Jag har svårt att se att tillväxten framöver kommer landa lägre än det historiska snittet när man dessutom adderar förvärvet. Nolato har även annonserat att man behöver bygga ut tillverkningskapaciteten i Schweiz angående Medical Solutions.

I dessa tider av makalösa förvärv så anser jag att Nolato gått lite under radarn. Om inte något oväntat händer (vilket inträffar då och då) så kommer Q4-rapporten troligen visa på fortsatt fin försäljningstillväxt och än mer ökade vinster. Ja Mr Market har redan förutsett dylikt som med mycket annat, men Nolato är välskött och bra att ha på sin bevakningslista för rätt som det är så händer något som gör aktien attraktiv. Att tänka på är naturligtvis risken relaterad till s.k. vaporisers. Det är som sagt ett relativt nytt och tillika lönsamt område för Nolato. 

Några tankar om Nolato?

2 kommentarer:

  1. Förhoppningsvis kan de över tid förbättra marginalerna i GW Plastic. Lite besviken att de inte delade ut i år det skall ett kvalitetsbolag göra men det blev ju ett förvärv istället. Hellre inställd utdelning och förvärv än en nyemission eller hög skuldsättning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Utdelningssäsongen blev ju inte som förväntat under 2020. Förmågan att dela ut har de ju, men det har inte varit PK med utdelningar i år. Tack för feed-back!

      Radera